"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов" Снимка: © Булевард България

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов" - с тези думи председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов реши да изчете декларация от трибуната на парламента, която предава думите на партийния му лидер по повод решението на парламента за Северна Македония.

Предаденото възвание на Трифонов гласеше следното: "И какво стана сега, има нова коалиция - Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски са прегърнати заедно, за да махнат ветото на Северна Македония, защото така е поискала Франция. Българите в Македония и фактът, че не признаваме т.нар. македонски език и езикът на омразата, не са важни. Важно е да сме по-тихи от водата и по-ниски от тревата, за да не разсърдим великите сили. Майната им на достойнството и националното самочувствие. Такъв е животът, явно всеки трябва да решава сам за себе си. Аз моето решение го взех и днес стана ясно защо".

Малко по-късно във Facebook-профила на Слави Трифонов се появи същият текст, но с допълнение, насочено срещу друг доскорошен партньор на ИТН във властта - БСП.

"Темата Северна Македония беше обявена като “червена линия” за БСП. Днес БСП преглътнаха своята “червена линия” и гласуваха “въздържали се” и предадоха българския национален интерес. “Червената линия” или власт на всяка цена, г-жо Нинова? И вие направихте своя избор".

Това доведе до изявление на централното ръководство на БСП, в която без да споменава изрично Слави Трифонов, партията нарича "лъжа" твърденията, че са предали националния интерес.

170 гласа от общо 228 решиха да подкрепят проекта на Христо Иванов за приемане на френското предложение за Северна Македония, което допуска вдигане на ветото, но срещу 4 допълнителни условия - задължителното включване на българите като основополагащ народ в конституцията на РСМ и изричното подчертаване, че България не признава македонския език, са две от тях.

Основните гласове "против" дойдоха от ИТН, от "Възраждане" и от четирима души от БСП. По-голямата част от БСП гласува "въздържал се".

Двама от независимите депутати, които доскоро членуваха в партията на Слави Трифонов, също гласуваха "против", а други двама - "въздържал се" на финалния вот.

В залата присъства и Делян Пеевски, който само преди два дни гласува заедно с ГЕРБ, ИТН и "Възраждане" за свалянето на кабинета на Кирил Петков. Пеевски беше и съвносител на един от проектите за приемане на френското предложение - в неговия вариант то щеше да е пълно одобрение без условия.


170 гласа "за": България ще подкрепи френското предложение за РСМ с 4 условия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023