Петър Куленски - новият кмет на Пазарджик, който детронира "вечния" Тодор Попов Снимка: © Facebook, Петър Куленски

Той е на 37 години, юрист, запален волейболист със своите почти 2 метра ръст, а след балотажа на местните избори в неделя е и един от хората, които поднесоха политическа сензация. Казва се Петър Куленски и е новият кмет на Пазарджик.

Кандидатът на ПП-ДБ успя да победи Тодор Попов - подкрепян доскоро от ГЕРБ, който управляваше в продължение на 16 години. Направи го, като обедини довчера непримирими съперници.

Пазарджик кметове

На снимката - кандидат-кметове от първи тур се обединяват зад Куленски на балотажа.

При 100 процента обработени протоколи от изборите в ОИК в града, Куленски печели 53,94 % от гласовете на избирателите. Попов, който формално е издигнат от "Новото време", но подкрепен от ГЕРБ, получи 43,95% на балотажа.

Досега Пазарджик беше известен с две неща - като града, от който ДПС неизменно издига Делян Пеевски за депутат и с несменяемия си кмет Тодор Попов.

На 5 ноември обаче дойде краят на едно от най-дългите управления на кметове на областни градове в страната.

Кой е Петър Куленски?

Новият кмет на Пазарджик е роден в града преди 37 години. Завършва езиковата гимназия там, а по-късно и „Право“ в СУ „Свети Климент Охридски“. Притежава и магистърска степен по „Публични финанси“.

От повече от 12 години е практикуващ юрист, адвокат и доскоро партньор в българо-немска адвокатска кантора, фокусирана върху предоставянето на пълно правно обслужване при реализацията на чуждестранни инвестиции в България.

Куленски е и запален любител на волейбола. Играе в местния клуб „Бенковски Пазарджик“ още от неговото създаване през 1999 г. Спортът е и голямата му лична кауза.

Пътят му в политиката започва наскоро - той е избран за народен представител в краткотрайните 47-о и 48-о Народно събрание от "Продължаваме промяната" - все от избирателен район Пазарджик. Бил е и зам.-председател на групата.

Депутат е и в настоящия парламент, но сега ще смени депутатската банка с кметския стол.

"Искам да поздравя всички жители на Пазарджик и околните села, които пожелаха тази промяна. Аз поемам най-отговорен ангажимент тук пред тях, че ще бъда кмет на всички жители на община Пазарджик. Няма да деля хората. Оттук нататък подавам ръка към формациите в Общинския съвет заедно да поставим Пазарджик по един нов начин на картата на България", заяви непосредствено след победата си Куленски.

Според новия кмет Община Пазарджик се намира в тежко финансово състояние след четири мандата управление на Тодор Попов. В новия Общинския съвет влизат 15 партии и коалиции.

Групата, която подкрепя бившия кмет Тодор Попов, ще има 10 съветници в Общинския съвет, а ГЕРБ - 4. Четирима ще са хората и на ПП-ДБ в 41-членния местния парламент. Следват социалистите и няколко други регионални формации. Съставяне на мнозинство ще е сложна работа - ще са нужни поне тройни тематични коалиции.

Колкото до вече бившия кмет на Пазарджик Тодор Попов, той привлече общественото внимание към себе си за първи път през 2015 г. след журналистическо разследване.

Преди осем години журналистът от bTV Стоян Георгиев разкри, че Попов разполага с луксозен имот в с. Паталеница, на територията на който има басейн, голяма къща, фитнес зала и изкуствена река. В началото на същата 2015 г. беше застреляна пиарката на Тодор Попов, Татяна Стоянова, често наричана неговата дясна ръка.

Нищо от това не попречи на пазарджиклии да презибират Попов за нови и нови мандати. Последно, преди година, автомобилът на кмета Тодор Попов беше спрян малко преди полунощ от полицаи за проверка. Въпреки че е видно, че Попов е употребил алкохол, той отказва да даде проба и полицаите му пишат акт.

Търпението на хората в Пазарджик явно се изпари.

Не помогна и най-високият паметник на св. св. Константин и Елена в света, открит на 20 май тази година. Дори се наложи да бъде открит без много фанфари, защото депутатът от "Продължаваме промяната" Петър Куленски беше задал въпрос до Министерството на културата дали паметникът е законен.

Оказа се, че в министерството не е постъпвало заявление за поставяне на паметник, но пък и монументът не бил съвсем паметник, а "елемент от парковото и градинско изкуство".

След като загуби изборите, Тодор Попов реши да атакува Петър Куленски в сърцето. Попов даде брифинг ден, на който обяви, че вижда "тъжно бъдеще" за футбола и волейбола в града, тъй като имал лични уговорки с "фактори" в тези среди. Но уговорките били в качеството му на кмет, а не на гражданин.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Барикадиралият се мъж в Пловдив се предаде след цяла нощ разговори с полицията

Осъденият за убийство полицай се предаде рано в петък сутринта

08:13 - 17.05.2024
Важно днес

Военната прокуратура в Сливен разследва катастрофата с кола на НСО

Тежко остава състоянието на ранената жена при катастрофа с кола на НСО

07:49 - 17.05.2024
Важно днес

Над 50 хил. зрелостници пишат по вариант 15 на матурата по БЕЛ

Матурата по български език и литература за 12 клас започва в 8:30 часа

07:30 - 17.05.2024
Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024