Ще се оттегли ли Хамилтън от F1? Времето за решение изтича Снимка: © Getty Images

Михаел Шумахер е светило в света на автомобилните спортове, но ако има друг, който може да се сравнява с него по наследство във Форума 1, то това е Люис Хамилтън. Британецът бе на една обиколка от това да се превърне в едноличния лидер по спечелени световни титли, а вече е такъв по триумфи в отделни състезания.

Двамата с Шумахер си делят по седем спечелени шампионата, а при индивидуалните надпревари Хамилтън води със 103 на 91 в историческата битка между двамата гиганти на върха. И докато германецът вече е далеч от пистите, през 2021 съперникът му показа, че все още може да се състезава на най-високо ниво.

Това са на път да изгубят от F1 - един от най-легендарните си състезатели за всички времена. И не по естествен път, а заради дискусионния край на предходния сезон.

Люис бе изключително близо до спечелването на шампионата, като няколко обиколки преди края имаше голям аванс пред големия си противник Макс Верстапен. Двамата влязоха в последното състезание с равни точки и по всичко личеше, че крайният успех ще е за англичанина. Катастрофа, влизане на колата за безопасност на трасето и серия от противоречиви решения на директора на надпреварата обаче поставиха двамата гума до гума преди последната обиколка - Верстапен бе минал през бокса съвсем наскоро и бе в по-добро състояние, което му осигури победата.

"Това е манипулирано," чу се гласът на Хамилтън при последните завои за годината.

Макс Верстапен свали Хамилтън от трона и спечели първата си титла във Формула 1 Макс Верстапен свали Хамилтън от трона и спечели първата си титла във Формула 1

Макар по време на въпросната обиколка записите от разговорите на Люис с екипа му да показваха възмущение, след това той не каза нищо по темата. Поздрави опонента си и последва затишие.

Отвъд камерите Хамилтън взе решение - трябва да види ясна реакция от страна на управляващите органи в спорта и триумф на справедливостта или ще спре да се състезава. Доверието му към Международната автомобилна федерация бе изчезнало.

Три дни след Гран При на Абу Даби ФИА обяви, че започва разследване - едно от последните действия на бившия президент на федерацията Жан Тод, който се оттегли след 12 години начело. На 17 декември мястото му бе заето от Мохамед Бен Сулайем, който моментално направи задържането на Хамилтън в спорта свой водещ приоритет.

Разследването ще включи разговори с всички централни фигури от въпросната вечер и най-вече Майкъл Маси, който ръководеше надпреварата. От ФИА обявиха, че ще бъде "обстойно, обективно и прозрачно."

Маси първоначално забрани изпреварването между автомобилите зад колата за безопасност, но впоследствие промени решението си и позволи на Верстапен да се приближи и да се изравни с Хамилтън - ако това решение не бе взето, между двамата щеше да има голяма дистанция, която щеше да бъде достатъчна за британеца, за да триумфира.

Много е вероятно австралиецът да бъде освободен от поста си след решенията в Абу Даби. Това би било голяма крачка към задържането на Люис на трасето. Очаква се развоят да стане ясен до 3 февруари, когато е първата среща за годината на съвета на световния мотокрос. През март започва новия шампионат, а "Мерцедес" все още не знаят дали ще могат да разчитат на голямата си звезда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024