Старият хотел "Рила" в центъра на София може да бъде съборен и заменен от нова 9-етажна сграда. Това става ясно от писмо на районния кмет на "Средец" Трайчо Трайков, който оспорва проекта пред главния архитект на София Здравко Здравков.

Планът на инвеститора предвижда появата на нов административно-търговски комплекс с хотелска част и жилища на ул. "Цар Калоян" 6. За тази цел се предвижда събарянето на сградата на хотел "Рила", построен през 1962 г.

Собственик на терена е "Рила Център" ЕООД, притежавано от "Пропърти груп България". Собственик на компанията е Яна Хадам.

До 2018 г. фирмите са представлявани от Деян Лазаров, който е управлявал строителни компании, собственост на Евелин Банев-Брендо (изчезнал безследно след окончателна осъдителна присъда за наркотрафик в Италия).

Това е вторият опит за получаване на разрешение за строителство. Вместо да отчете критиките от страна на местните власти, новият проект "предлага още по-сериозна намеса в трудната за балансиране централна градска част", пише Трайков.

Той изтъква 7 обстоятелства, с които аргументира отрицателното си становище за бъдещия строеж.

"Новият 42-метров обем ще доминира над ниските ограждащи го сгради, повечето от които са архитектурно строителни паметници на културата. Сполучливото вписване на новата сграда в историческия контекст ще бъде изключително трудно", се казва в писмото, с което се напомня, че обектът попада в територия с културно-историческо наследство и в археологически резерват "Антична Сердика".

Трайков напомня, че още през 2014 г. СОС е възложил на администрацията да поиска предприемане на теренни проучвания на археологически ценности в зоната на близкия площад "Св. Неделя" и градината пред хотел "Рила".

От районното кметство посочват, че има опасения за конструктивната стабилност на църквата "Св. Николай Мирликийски" и на други съседни сгради с културна ценност заради предвидените мащабни строителни дейности.

"За обслужване на новопредвидените търговски площи и жилища, и за съществуващата част на хотел „Рила“ ще трябва да бъдат осигурени десетки, и повече нови паркоместа. При положение, че развитието на сградата в подземните нива е невъзможно заради археологическия резерват, намиращ се под нея, остава вариантът за многоетажен надземен паркинг, който би контрастирал със заобикалящата го културно историческа среда", се казва още в становището.

Отчита се и че замърсяването на въздуха с фини прахови частици ще се завиши вследствие на увеличения автомобилен трафик, което не кореспондира с програмата на Столична община за намаляване на емисиите. Ще се усложни сметосъбирането и сметоизвозването, а привлекателността на околните улици ще се наруши заради нуждата от отваряне на пространства за голям брой нови контейнери за смет.

"Разширяването на пешеходните зони около обекта (ул. Съборна, пл. Света Неделя) и обновяването на околното пространство ще бъде обезсмислено от превръщането на зоната в строителна площадка, и навлизането на тежка строителна техника. Необходимо е да се гарантира предодвратяване на нейното увреждене", се казва още в становището.

"Не на последно място разрушаването на съществуващата сграда и последващия строеж биха създали сериозни неудобства на живеещите, и работещите в зоната, свързани със шум, прахово замърсяване, блокиране на улици за години напред. При сегашната несигурна икономическа ситуация реализацията на подобни смели инвестиционни инициативи е много несигурна и би могла да се проточи допълнително. Това от своя страна създава предпоставка за пореден спрян голям строеж, което би се отразил много негативно на визията на най-представителната градска част", пише в документа на Трайков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ЕС налага по-строги мерки в борбата с климатичните промени

Страните предвиждат забрана за продажба на двигатели с вътрешно горене до 2035 г.

Доживотен затвор за главния обвиняем за атентатите в Париж

Подсъдимият Салах Абдеслам твърди пред съда, че "не е убиец"

Путин: Москва не се притеснява от присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

По-рано Кремъл заплаши, че се слага край на "безядрения статут" на Балгийския регион

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Петков: Решението за руснаците е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера