"Ще целуваме съпругите и приятелките си много пъти, но след войната": Максим, който беше студент, но вече е войник Снимка: © Getty Images

Само допреди няколко месеца 19-годишният Максим Луцик е студент по биология в Украйна, организира концерти и се занимава с младежки политики в Киев. Животът му обаче се променя, след като през февруари Русия нахлува в страната. Това превръща студента във войник.

Решението да се включи във военните действия и да защити родината си Максим взима още в първите дни на руската инвазия. Той и 18-годишният му приятел Дмитро Кисиленко се записват като доброволци за военна отбрана на страната. Месец по-късно двамата преминават кратко военно обучение и се адаптират към новата реалност.

"Не можем да се срещаме с нашите съпруги, приятели, деца. Не можем да вършим нещата, които правихме преди инвазията. Но всички разбират, че сега имаме по-важна мисия. Ще целуваме съпругите и приятелките си много пъти, но след войната", споделя Максим в интервю пред BBC.

Миналата седмица той се завръща от фронтовата линия в Донбас. За да го направи, преживява дълго и трудно пътуване, изпозвайки пътищата само през нощта. Преди това в продължение на три седмици Максим и неговите съмишленици се борят да запазят контрола върху разрушена фабрика в град Рубижне, който в крайна сметка попадна под руско владение.

"Беше ад. Нямаше добри позиции за защита. Криехме се в окопи, понякога в убежища от съветско време и в пожарни станции", спомня си той.

Максим казва, че неговият отряд е бил обстрелван около 25 пъти на ден. По време на обстрелите един от приятелите му е убит, а близо 15 момчета са сериозно ранени.

Руската офанзива в Донбас се засилва, Украйна изключва прекратяване на огъня

Поражението на руските сили в столицата Киев и в Харков принуди руската армия да пренасочи военните си цели към Източна Украйна. Към момента те са близо до изтласкването на украинските сили от Луганск - един от двата сепаратистки региона, съставляващи Донбас.

Въпреки напредъка на Русия, Масим запазва твърдата си решимост да се бие. Неговият приятел Дмитро, който участва в битките за Киев, остава в столицата, тъй като службата в Донбас не е задължителна за студенти.

"Готови сме да издържим, колкото е необходимо. Готови сме да замръзнем в окопи, да загубим слуха си. Готови сме дори да умрем там, но ще спечелим толкова време, колкото е необходимо на целия цивилизован свят, за да победим Русия и по невоенни начини", казва младежът.

Максим не посреща с ентусиазъм идеите Украйна да отстъпи от териториите си на Русия.

„Мисля, че няма как да се сключи сделка с Путин. Путин разбира само езика на куршумите, кръвта, военните престъпления и нищо друго. Невъзможно е да се каже "вземете тази част от земята и войната ще свърши", смята той.

19-годишният войник говори за това как войната го е променила: „Дори сега не мога да ти отговоря точно, защото е много трудно, когато някои от приятелите ти са умрели в ръцете ти. Трудно е да се живее с този факт... и когато напуснахме Рубежне, беше трудно да приемем, че сме загубили битката за тази фабрика, за един от ключовите градове на Луганска област."

Той споделя, че родителите му го разбират и подкрепят както психически, така и финансово. Баща му също се опитва да се присъедини към териториалната отбрана в родния град на сина му Суми, но тъй като е на 65-годишна възраст украинските военни сили не му позволяват да участва във военните отряди.

„Ние се борим за свободата на целия свят, на целия цивилизован свят и ако някой си мисли, че това е украинско-руска война, не е. Това е война на светлината и мрака между Русия и целия свят", споделя младежът.

„Украйна не губи, а Русия не печели“. Може ли Украйна да изтласка руските сили от страната?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Столтенберг от Киев: Украинците се борят за свободата си. Москва се бори за имперски илюзии

НАТО е сключила договори за боеприпаси за Украйна на стойност 2,4 млрд. евро

17:41 - 28.09.2023

Дрогиран шофьор на камион уби 23-годишна жена в аварийната лента на АМ "Тракия"

Камион блъсна автомобил, спрял в аварийната лента заради спукана гума

16:59 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на Варна?

Десет кандидати се борят за кметското място във Варна

16:07 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на София?

Общо 22 кандидати се борят за кметското място в София

15:49 - 28.09.2023