„Украйна не губи, а Русия не печели“. Може ли Украйна да изтласка руските сили от страната? Снимка: © Getty Images

Само допреди няколко седмици руските военни сили обстрелваха Харков – втория по големина град в Украйна. Същите тези войски сега са изтласкани до 30 км назад към руската граница след успешна украинска контраатака, която повиши военните амбиции на Киев да прогони руските нашественици от страната, отбелязва „Financial Times”.

Украйна може да освободи цялата си територия и да победи руския военноморски флот в Черно море, ако е достатъчно силна на военния фронт и ако получи „повече военна подкрепа“, смята украинският външен министър Дмитро Кулеба. Според него „победата е развиваща се концепция“.

Американският президент Джо Байдън също каза, че за руския президент Владимир Путин „няма изход“ от войната. По-рано Байдън подписа закон по програмата „ленд-лийз“ за помощ за Украйна на стойност от 40 млрд. долара.

Някои бивши военни служители смятат, че украинските сили могат да изтласкат руските войски преди края на годината, включително и от източния регион Донбас, където сега са съсредоточени боевете.

„Ако имаме всичко необходимо до юни, можем да ги отблъснем до октомври“, казва Андрий Загороднюк, бивш министър на отбраната и директор на Центъра за отбранителни стратегии в Киев.

Много западни експерти и анализатори по сигурността и отбраната обаче са по-внимателни в оценките си.

Според директора на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс, Русия е желязна в продължаващия конфликт и руският президент Владимир Путин все още има цели, които се простират „отвъд Донбас“. Междувременно руските въздушни и ракетни атаки продължават да удрят инфраструктурата на Украйна - от железопътни линии и енергийни съоръжения до складове за гориво и боеприпаси.

Появява се наратив, че Украйна печели. По-реалистичната картина според мен обаче е, че Украйна не губи и Русия не печели“, казва военният анализатор Самюъл Крани-Евенъс.

Въпреки това украинският оптимизъм за резултата от войната не спира, макар от началото на бойните действия да са изминали месеци.

Преди 24 февруари, когато Путин започна инвазията, мнозина смятаха, че руските войски бързо ще смажат украинските сили, но след грандиозния провал на руското настъпление към Киев и северната част на страната, психологическото преимущество сега е в другата страна, отбелязват от „Financial Times”.

„Победата е субективно психологично пространство, един наратив. Украйна и нейните съюзници трябва да го притежават повече. Става дума за усилване не на това, което Русия е загубила, а на това, което Украйна продължава да печели, и че западната подкрепа има значение“, казва Матийо Булег, старши научен сътрудник по програмата за Русия и Евразия в “Clatham House”.

Показателен пример е информационната битка за малкото градче Попасна в западния край на Луганска област в Донбас. Руските сили постигнаха постепенен напредък там, след като пренасочиха военната си стратегия върху превземането на региона в края на април.

Когато руските сили превзеха Попасна на 8 май - ден преди ежегодното честване на Деня на победата в Москва, руските медии го описаха като „освобождение“ и „значителна победа“. От своя страна, украинските медии нарекоха това тактическо „оттегляне“.

Цялостната картина обаче изглежда в задънена улица. Групата на частните руски наемници на Вагнер смята, че ще са необходими до 800 000 войници, за да победят във войната. И все пак Русия разполага само с около 100 000 войници, разположени в момента в Украйна.

„Руснаците се отдръпват от предните линии и обстрелват усилено с артилерия, но им липсва достатъчно пехота, за да продължат. И така техните комбинирани оръжейни операции остават слаби. Украинците са в противоположна позиция: имат войски и тактически умения, но им липсва огнева мощ. Резултатът е нещо като патова ситуация“, посочва Крани-Евънс.

За да премине в пълна контраофанзива, Украйна заяви, че се нуждае от повече артилерия, за да атакува руски позиции зад фронтовата линия. До момента западните съюзници са доставили около 120 далекобойни оръдия.

Украинските военни също се нуждаят от повече камиони, бронирани превозни средства и гориво, каза Мирослав Хай, офицер от една от специалните бригади на Украйна.

„Украинските сили имат повече опит, по-добра тактика, превъзходна логистика, по-добро командване и контрол. Ето защо можем да използваме по-малко броня много по-ефективно от руснаците“, казва той.

В дългосрочен план продължаващото предоставяне на военна помощ от Запада може да промени баланса в полза на Украйна, смятат някои анализатори.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Руските сили са понесли тежки загуби. Обединеното кралство разпространи данни за 15 000 убити в битки и още около 30 000 ранени, докато украинците казват, че броят на загиналите от руска страна възлиза на 26 000.

Пред нас е един труден и дълъг етап на борба за пълно прочистване на страната ни и установяване на суверенитет в рамките на държавните граници. Русия все още има много ресурси, които може да използва", посочва заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр.

Все пак дали военната подкрепа ще позволи на Украйна да си върне цялата страна, все още предстои да стане ясно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Великобритания подготвя по-строг визов режим, за да намали броя на имигрантите

Британското правителство обяви нов план, с който цели да намали броя на мигрантите

19:24 - 04.12.2023
Важно днес

ЕК "внимателно" проверява твърденията за това дали "Лукойл" нарушава руските санкции

Отчетен е огромен ръст на движението на стоки с двойна употреба от и към Русия през България

18:17 - 04.12.2023
Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023