Руската ядрена индурстрия се сблъсква с първи сигнали за прекратяване на отношенията със западноевропейски правителства след началото на руската инвазия в Украйна. 

В петък шведската компания Vattenfall, която притежава местната АЕЦ "Рингхалс" и работи в няколко страни от Северна и Централна Европа, обяви, че се отказва от планираните доставки на руско ядрено гориво - безсрочно. 

Компанията не планира и да прави нови поръчки към Русия, а причината е свързана с кризата след военната операция на Русия в Украйна. От Vattenfall съобщават, че решението няма да повлияе на работата на атомната им централа в Швеция и че имат планове за преодоляване на евентуални нарушения при доставките. 

Шведската компания купува гориво от руската "ТВЕЛ", френската "Арева" и американската "Уестингхаус". 

В четвъртък министърът на икономическото развитие на Финландия Мика Линтиля обяви, че не вижда перспективи за продължаване на проекта за съвместна атомна централа с Русия - АЕЦ "Ханхикиви 1". Централата трябваше да се управлява от местната комания Fennovoima заедно с "Росатом". 

"Като министър и като представител на министерството, което издава разрешителното, трябва да кажа, че не виждам перспектива да предложа този проект на Министерски съвет за получаване на разрешение за строителство", казва министърът, като посочва войната в Украйна като мотив за отказа. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори