Снимка: © Getty Images

Швеция да се подготви „да броим жертвите с хиляди“ – това предупреди премиерът Стефан Льовен, който каза още, че пандемията ще трае „месеци, а не седмици“.

Нарастването на заболелите от Covid-19 в страната в последните дни повдигна още повече съмнения около решението на Швеция да се бори с коронавируса без да налага блокада, както сториха почти всички държави в Европа. В момента в скандинавската държава регистрираните случаи на Covid-19 са общо 6131, а жертвите са 358.

„Трябва да гледаме в перспектива и да затегнем мерките“, каза Льовен в интервю за местното издание „Dagens Nyheter“.

„Ще броим мъртвите с хиляди. Трябва да сме готови за това“.

По думите му, правителството е имало своя стратегия „да предотврати драматично нарастване“ на случаите и призна: „Нашата здравна система няма да може да се справи с това“, имайки предвид нарастващия брой на хората, нуждаещи се от интензивни грижи.

Правителствата в Европа затвориха училища, заведения и ресторанти и предприеха строги мерки, за да намалят възможността за разпространението на заразата. Германия, например, наложи забрана, която не позволява на повече от двама души да се събират на обществени места. Дания затвори границите си и училищата, а същото важи за съседната на шведите Норвегия. Финландия, от своя страна, изолира столицата Хелзинки.

Все още обаче на шведските граждани им е позволено да ходят в ресторанти и фризьорски салони, да изпращат децата си на училище, дори след като броят на потвърдените случаи на Covid-19 нарасна през последните седмици. Това важи в особена степен за Стокхолм – в столицата са регистрирани повече от половината смъртни случаи.

Анализ на данните от местоположението на хората в Европа показва, че докато посещението на обществени места рязко е спаднало в почти всички страни, то Швеция продължава да не отстъпва по този показател.

Либералният подход на правителството цели да намали щетите за икономиката, но е критикуван, тъй като епидемията вече се разпространява бързо.

„Всички страни обсъждат как да приложат социално дистанциране и да заздравят здравните си системи. Ние го правим по различни начини“, каза премиерът Льовен.

„Нямаме избор – трябва да поставим Стокхолм под блокада на момента“, казва пред „Ройтерс“ Сесилия Содерберг-Ноклер – професор по микробна патогенеза в Институт Каролинска. Тя е един от общо 2300 учени, които се подписаха под отворено писмо към правителството в края на март, с което призоваха за по-строги мерки, които да предпазят гражданите и да не натоварят здравната система.

„Трябва да установим контрол над ситуацията, не можем да са се насочим към положение на тотален хаос“, казва тя. „Никой не е опитал да върви по този път, така че защо ние, в Швеция, да го тестваме първи без да даваме съгласието си?“.

Само в петък новите случаи на Covid-19 в Швеция бяха 612, а през последните дни жертвите станаха около 25-30 на ден, според данни на Шведската здравна агенция, цитирани от „Ройтерс“.

Министър-председателят каза, че е „изслушал тези с епидемиологични познания“, опитващи се да овладеят кривата на заразата и да я направят плоска. Сподели обаче още, че правителството се бори за запазване на работните места на гражданите и за спасяване на икономиката.

Напоследък в Швеция се появиха притеснителни индикации, че вирусът се разпространява сред старческите домове, основно в столицата Стокхолм. Там част от персонала на болниците и на старческите домове предупреди, че не разполага с достатъчно предпазни облекла и маски.

Член на местната власт нарече нарастващите случаи в Швеция „буря“. Стокхолм отвори нова болница и призова всички, които имат нужната практика и желание да помогнат, да се присъединят в борбата срещу вируса на първа линия.

Запитан дали стратегията на правителството пропада, имайки предвид нарастващия брой нови случаи в старческите домове в страната, Льовен каза: „Не мисля, че е знак за това. Така изглеждат нещата в Европа. Винаги сме казвали, че те ще станат по-лоши, преди да се подобрят“.

Швеция избра да изолира болните и да ги лекува, вместо да „затвори“ цялото общество.

Забранени са събирания на повече от 50 души на едно място. Гимназиите и университетите все пак преминаха към онлайн обучение, а гражданите бяха предупредени да не предприемат ненужни пътувания. Всичко това влиза в графата на най-малко строгите мерки, които се предприемат в Европа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Срокът на "зелените сертификати" в България няма да се променя

За пътуване в ЕС обаче има специални правила от 1 февруари

"Галъп": Радев остава най-харесваният политик, за първи път от 2009 кабинетът се ползва с доверие

Над 60% искат Скопие в ЕС, но при спазване на Договора за добросъседство

Защо Русия обгради Украйна? Причината не е НАТО, а великоруската амбиция на Путин

Британският министър на отбраната Бен Уолъс към Русия: Ние нямаме конфликт с руския народ, а със зловредните дейности на Кремъл

Трагедия с 8 жертви помрачи Купата на африканските нации

Безредици на стадиона в камерунската столица Яунде

Ковачевски: Да покажем на Европа, че на Балканите можем да работим съвместно

Започна общото заседание на правителствата на България и Северна Македония в София

Петков: Оттук нататък решенията ще се взимат в Съвета по сигурността, а не еднолично

Премиерът за Украйна: Ще заемем позиция изцяло в интерес на България, НАТО и ЕС

Лидерите на НАТО искат да решат кризата с Украйна чрез дипломация

Все пак заплашиха Русия със санкции, ако нападне

Отново над 11 хил. случая на Covid, София и Бургас вече са в етап 3 от пандемичния план

Делът на положителните проби остава все така висок, активните случаи продължават да се повишават