Швеция обвини 11 души за "най-голямото екологично престъпление" от половин век Снимка: © Getty Images

Шведски съд повдигна обвинения на единадесет души за извършване на потенциално най-тежкото екологично престъпление в страната от половин век насам.

NMT Think Pink, компания за управление на отпадъци, известна с розовите си торби, е обвинена в незаконно изхвърляне на десетки хиляди тонове боклук на 21 места в 15 общини в Швеция.

В хода на предприетото разследване срещу компанията на Бела Нилсън са открити вредни нива на арсен, диоксини, олово, цинк, мед и петролни продукти в регионите, където са намерени отпадъците.

В центъра на делото са успешният предприемач Нилсън, наричана "кралица на боклука" и променила името си на Фариба Ванкор, както и бившият ѝ съпруг Томас Нилсън.

Всички обвиняеми отричат да са извършили нарушения.

  • На изслушване в районния съд на Вермланд в Карлстад в четвъртък петима души, сред които Ванкор и Нилсон, бяха обвинени в тежки престъпления срещу околната среда, един - в подпомагане на тежки престъпления срещу околната среда, а петима - в престъпления срещу околната среда.
  • От съдебните документи става ясно, че повдигнатите обвинения срещу петимата са за управление на отпадъци "по начин, който причинява или може да причини замърсяване, което е или е било вредно за човешкото здраве, животните или растенията".
  • Те са обвинени, че са съхранявали отпадъците "в различни имоти в Швеция несортирани, раздробени, смлени и/или без адекватни защитни мерки", транспортирали са ги между имотите и са ги заровили или са ги използвали като пълнеж, опаковали са ги в бали и са се отказали от контрола върху отпадъците.

Висшият прокурор Андерс Густафсон заяви, че предварителното разследване, което е с обем от 45 000 страници, "е най-голямото престъпление срещу околната среда в Швеция по отношение на обхвата и организацията".

Очаква се съдебният процес да продължи няколко седмици и в него да участват около 150 свидетели.

В ход е и разследване на екопрестъпления. Висшият прокурор Линда Шьон заяви, че само на един от обектите са били складирани 48 000 тона отпадъци.

"Страшното при токсините в околната среда е, че обикновено не виждаме последиците веднага, но цената трябва да плати следващото поколение", каза тя.

Според оценка на вестник Göteborgs-Posten компанията е изхвърлила нерегламентирано поне 200 000 тона отпадъци, въпреки че истинското количество може да е много по-голямо.

Think Pink е обвинена в извършването на най-тежкото екологично престъпление в Швеция, откакто през 70-те години на миналия век компанията за производство на пестициди BT Kemi зарови варели с отрова в Южна Швеция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024