Швеция си припомни глада от 1869 - отчете най-много смъртни случаи за полугодие оттогава насам Снимка: © Getty Images

Отворени барове, ресторанти и училища по време на пандемия, липса на маски и социална дистанция – това бе подходът на Швеция към Covid-19. Това може да се счита и за основната причина скандинавската страна да отчете най-високия брой смъртни случаи от над 150 години насам, що се отнася до първата половина на 2020.

Официалните данни на статистическата служба сочат, че между януари и юни тази година са регистрирани 51 405 смъртни случая. Това е с 6500 повече в сравнение със същия период от 2019, или 15% увеличение.

Последно толкова висок ръст на смъртни случаи страната е отбелязала през далечната 1869, когато е поразена от масов глад и това води до 55 431 жертви през първата половина от годината.

Швеция регистрира и най-малкото увеличение на населението от 2005 насам – цифрата е 24 801 души, пишат местното издание The Local и CNN. За справка – през същия период от 2019 увеличението е било 51 004 души.

Имигрантите са с 34,7% по-малко в сравнение с периода януари-юни 2019 г. Най-голям спад в цифрата се наблюдава между април и юни.

Швеция не предприе подхода на повечето страни по света и не наложи стриктни противоепидемични ограничения и блокади през пролетта. Въпреки по-отпуснатите мерки, до април само 7,3% от живеещите в столицата Стокхолм бяха развили антитела срещу Covid-19. За така наречения „стаден имунитет“ са нужни антитела при 70-90% от населението.

До началото на юни страната бе отчела повече от 4500 жертви на коронавируса, сочат данните на Университета „Джонс Хопкинс“. Сега тази цифра е над 5800. Повече от 85 800 са положителните проби от началото на пандемията.

Швеция се изправи пред много критики заради това, че допусна високи нива на смъртност в домовете за възрастни. През юни главният епидемиолог Андерс Тегнел призна, че Агенцията за обществено здраве „не предполагаше, че заболяването ще има потенциал да се разпространи в старческите домове и да доведе до толкова много жертви“. Добави, че когато властите са установили проблема, предприели мерки и са свели новите случаи в тези съоръжения „почти до нула“.

„Има неща, които можехме да направим по-добре, но като цяло мисля, че Швеция избра правилния път“, каза той пред местното издание „Dagens Nyheter“.

„Знам, че нивото на смъртност е много високо. Не е прекалено високо, ако го сравнявате с това в страни като Белгия, Нидерландия или Великобритания“, каза Тегнел миналия месец в интервю за CNN.

Главният епидемиолог на Швеция сподели този четвъртък, че властите не са препоръчвали носенето на маска на обществени места, защото „е много опасно да вярваме, че маските за лице ще променят правилата на играта, наречена Covid-19“, пише Financial Times. „Маските могат да бъдат добър бонус към други неща, когато има съответни мерки. Но да носиш маска и после да се събереш с много други хора в автобуса и моловете – това определено е грешка“, добави той.

Швеция претърпява и тежки икономически последствия. Очаква се БВП на страната да се свие с повече от 5% тази година, а стотици хиляди души да загубят работата си. През юли очакванията бяха за 4,5% спад на икономиката.

Преди повече от месец Oxford Economics публикува проучване, резултатите от което показаха, че икономиката на Швеция не е на много по-добро ниво в сравнение с тази на останалите държави от Скандинавския полуостров. Доказа, че въпреки постоянно работещия бизнес, Стокхолм страда от значително по-висока смъртност, докато не достига до очакваните икономически дивиденти.

Почти 50% от икономиката на Швеция се уповава на износ на стоки, но кризата значително намали търсенето в международен план.


Прочетете още:

Много жертви, малко икономически дивиденти: Вече никой не се съмнява в грешката на Швеция


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024