Снимка: © Getty Images

Отворени барове, ресторанти и училища по време на пандемия, липса на маски и социална дистанция – това бе подходът на Швеция към Covid-19. Това може да се счита и за основната причина скандинавската страна да отчете най-високия брой смъртни случаи от над 150 години насам, що се отнася до първата половина на 2020.

Официалните данни на статистическата служба сочат, че между януари и юни тази година са регистрирани 51 405 смъртни случая. Това е с 6500 повече в сравнение със същия период от 2019, или 15% увеличение.

Последно толкова висок ръст на смъртни случаи страната е отбелязала през далечната 1869, когато е поразена от масов глад и това води до 55 431 жертви през първата половина от годината.

Швеция регистрира и най-малкото увеличение на населението от 2005 насам – цифрата е 24 801 души, пишат местното издание The Local и CNN. За справка – през същия период от 2019 увеличението е било 51 004 души.

Имигрантите са с 34,7% по-малко в сравнение с периода януари-юни 2019 г. Най-голям спад в цифрата се наблюдава между април и юни.

Швеция не предприе подхода на повечето страни по света и не наложи стриктни противоепидемични ограничения и блокади през пролетта. Въпреки по-отпуснатите мерки, до април само 7,3% от живеещите в столицата Стокхолм бяха развили антитела срещу Covid-19. За така наречения „стаден имунитет“ са нужни антитела при 70-90% от населението.

До началото на юни страната бе отчела повече от 4500 жертви на коронавируса, сочат данните на Университета „Джонс Хопкинс“. Сега тази цифра е над 5800. Повече от 85 800 са положителните проби от началото на пандемията.

Швеция се изправи пред много критики заради това, че допусна високи нива на смъртност в домовете за възрастни. През юни главният епидемиолог Андерс Тегнел призна, че Агенцията за обществено здраве „не предполагаше, че заболяването ще има потенциал да се разпространи в старческите домове и да доведе до толкова много жертви“. Добави, че когато властите са установили проблема, предприели мерки и са свели новите случаи в тези съоръжения „почти до нула“.

„Има неща, които можехме да направим по-добре, но като цяло мисля, че Швеция избра правилния път“, каза той пред местното издание „Dagens Nyheter“.

„Знам, че нивото на смъртност е много високо. Не е прекалено високо, ако го сравнявате с това в страни като Белгия, Нидерландия или Великобритания“, каза Тегнел миналия месец в интервю за CNN.

Главният епидемиолог на Швеция сподели този четвъртък, че властите не са препоръчвали носенето на маска на обществени места, защото „е много опасно да вярваме, че маските за лице ще променят правилата на играта, наречена Covid-19“, пише Financial Times. „Маските могат да бъдат добър бонус към други неща, когато има съответни мерки. Но да носиш маска и после да се събереш с много други хора в автобуса и моловете – това определено е грешка“, добави той.

Швеция претърпява и тежки икономически последствия. Очаква се БВП на страната да се свие с повече от 5% тази година, а стотици хиляди души да загубят работата си. През юли очакванията бяха за 4,5% спад на икономиката.

Преди повече от месец Oxford Economics публикува проучване, резултатите от което показаха, че икономиката на Швеция не е на много по-добро ниво в сравнение с тази на останалите държави от Скандинавския полуостров. Доказа, че въпреки постоянно работещия бизнес, Стокхолм страда от значително по-висока смъртност, докато не достига до очакваните икономически дивиденти.

Почти 50% от икономиката на Швеция се уповава на износ на стоки, но кризата значително намали търсенето в международен план.


Прочетете още:

Много жертви, малко икономически дивиденти: Вече никой не се съмнява в грешката на Швеция


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Борис Джонсън ще подаде оставка като партиен лидер, но остава начело на кабинета до есента

Решението беше обявено, след като новият му финансов министър го призова да се оттегли

Дълбоки разногласия за войната очакват Русия на срещата на Г-20 в Бали

Руският външен министър за първи път ще се срещне със свои колеги от държави, които силно критикуват войната.

Прокуратурата употреби катастрофата в София за "реванш" срещу властта

Зам.-шефът на Следствието влезе в ролята на адвокат на Гешев на гърба на трагедията на бул. "Черни връх"

ЕП обяви природния газ и ядрената енергия за "зелени"

Предложението предизвика остри реакции от политици и активисти, сред които и Грета Тунберг

Стрелба и напрежение на протест в Скопие срещу френското предложение

40-годишен мъж е задържан, след като е стрелял с пистолет във въздуха

ВСС най-после ще обсъди отстраняването на Иван Гешев

Пореден рунд между Министерството на правосъдието и главния прокурор

Радев: "Изгонването на 70 руски дипломати увеличава риска за България"

Той поиска отчет от "анализатори и говорители" дали получават финансиране "отвън"