Откакто пандемията Covid-19 се разпространи в Европа, Швеция попадна под прожекторите, предприемайки нетрадиционен подход в борбата с коронавируса. Властите в скандинавската страна не наложиха никакви строги ограничителни мерки и позволиха продължаването на нормалния живот на своите граждани. Но няколко месеца по-късно резултатите от тези действия не са обнадеждаващи – не само, че починаха повече души в сравнение с останалите страни в Скандинавия, но икономиката на Швеция не е на много по-добро ниво.

„Те буквално не спечелиха нищо“, каза Якоб Киркегаард от Института по международна икономика „Петерсън“ във Вашингтон, цитиран от The New York Times. „Сами се нараниха и нямат никакви икономически печалби“.

Централната банка на Швеция очаква икономиката на страната да се свие с 4,5 процента тази година при положение, че първоначалните прогнози сочеха растеж от 1,3%. Нивото на безработица скочи до 9 на сто през май, а през март цифрата беше 7,1%.

„Цялостните щети върху икономиката означават, че възстановяването ще бъде проточено, а безработицата ще остане висока“, съобщиха от Oxford Economics в последното си проучване.

Данните за Швеция не се различават много от тези в Дания. Централната банка в Копенхаген очаква икономиката на държавата да се свие с 4,1 % през 2020 г. А безработицата стигна нива от 5,6% през май, след като два месеца по-рано бе 4,1 на сто.

Разликата обаче е, че Дания наложи стриктни мерки относно разпространението на Covid-19 и засега отчита 12,8 хиляди заразени и 609 жертви при 5,8 милиона население. В Швеция живеят малко повече от 10 милиона души, а заразените са над 73 хиляди, докато починали са повече от 5400 души. Накратко – Стокхолм страда от значително по-висока смъртност, докато не достига до очакваните икономически дивиденти.

Щетите в Швеция не могат да се сравняват с тези в САЩ, Великобритания, Бразилия, Италия и още няколко тежко засегнати от епидемията държави. Правителствата в световен мащаб се опитаха да намерят баланса между спасяването на животите на своите граждани и поддържането на ниски нива на безработица. Допълнителните рискове за здравето бяха оправдани с опити за икономически просперитет. Но резултатите на Швеция, които показват много жертви и еднакви икономически щети с останалите страни в региона, сочат, че липсата на социална дистанция струва и животи, и работни места.

Премиерът Стефан Льовен и останалите управляващи позволиха ресторанти, фитнеси, магазини, училища и спортни площадки да останат отворени, докато голяма част от останалия свят се затвори. Дания и Норвегия наложиха стриктна карантина, забраниха събирането на голям брой хора на едно място и преустановиха работата на магазини и ресторанти.

Малко повече от три месеца по-късно резултатите сочат, че смъртността в Швеция вследствие на Covid-19 на милион от населението е 12 пъти по-висока от тази в Норвегия, седем пъти повече от смъртността във Финландия и 6 пъти над тази в Дания.

Въпреки решението на шведското правителство икономиката да продължи своя ход необезпокоявано, бизнесът е в същите условия, които доведоха до рецесия в останалите страни. Гражданите на скандинавската страна, подтикнати от страх от новия вирус, намалиха своето потребление и разходите си. Това не доведе до намаляване на броя на жертвите, но бе достатъчно, за да наложи блокада на икономическата активност.

„Шведският производствен сектор спря, когато и всички останали по света спряха заради ситуацията с доставките в международен план. Това беше напълно предвидимо“, каза Киркегаард.

„Нямаше съмнения и желание от страна на шведското правителство наистина да промени стратегията си, което е удивително – при положение, че от известно време беше ясно, че икономическите печалби, които твърдяха, че са извлекли от ситуацията, просто не съществуват“.

Норвегия, от друга страна, бързо наложи агресивна блокада и скоро тези действия на управляващите донесоха дивиденти – те започнаха да отпускат мерките, тъй като разпространението на вируса се забави. Сега страната очаква възстановяване на икономиката.

Централната банка в Осло предвижда, че икономиката ще се свие само с 3,9% тази година. В тази цифра не се включват секторите за добив на нефт и газ. И все пак – цифрите са много по-добри в сравнение с очакваното първоначално намаляване на БВП с 5,5%.

По данни на Международния валутен фонд – Швеция е намалила икономическите щети спрямо съседите си в първите три месеца от 2020 г. Разликата обаче не е особено голяма.

Изследователи от Университета в Копенхаген са направили проучване по данни на Danske Bank – една от най-големите банки на Скандинавския полуостров. Те са проучили промяната в разходите на скандинавците в периода от средата на март до началото на април. Информацията, цитирана от The New York Times, сочи, че пандемията е накарала датчаните да намалят разходите си с 29%, а шведите – с 25%, въпреки напълно отворената икономика.

Интересното е, че хората над 70-годишна възраст в Швеция са намалили разходите си в същия период повече, отколкото връстниците си в Дания. Вероятно причината е прекалено големият риск при излизането навън.


Прочетете още:

"Трудно e да се обясни": Швеция все още няма имунитет срещу COVID-19

Национална сигурност и наранена идентичност: Швеция vs. Китай на фронта за Volvo


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена