Снимка: © Pixabay

Масово изследване за антитела срещу Covid-19 в Швеция показва, че страната е много далеч от постигането на стаден имунитет срещу инфекциозното заболяване.

Швеция бе страната, която многократно бе давана за пример по отношение на това как хората могат да продължат нормалния си живот дори по време на пандемия. Липсата на карантина беше съчетана с призиви към населението за самодисциплина. Целта беше да не се налага блокада върху икономиката и социалния живот, а шведите, които се срещнат с вируса, да развият естествен имунитет срещу него. Стратегията за стадния имунитет - съчетана с терапия или ваксина - е един от подходите за опазване на населението при други инфекциозни болести.

В Швеция обаче това не дава резултат - поне за момента.

Последното изследване показва, че до момента само 14% от жителите в региона на Стокхолм са развили антитела срещу коронавируса, както и едва 6% общо в цялата страна. Изследването бе извършено от шведската компания Werlabs AB, а резултатите от него се основават на данни от 50 000 проби.

Резултатите бяха оповестени от Андерс Тегнел, един от водещите специалисти в Националния епидемиологичен център на Швеция.

"Придобиването на имунитет се случва изненадващо бавно и е трудно да се обясни защо е така" каза още Тегнел.

Швеция предприе много либерален подход по отношение на противоепидемичните мерки, като дори в най-пиковите периоди на пандемията в Европа повечето училища, заведения и офиси останаха отворени и продължиха да работят нормално.

Въпреки това обаче до момента броят на хората, развили антитела срещу вируса, е крайно недостатъчен за придобиване на дори частичен колективен имунитет.

Анализът в Швеция е сходен с изследване за антитела сред жителите на Бергамо - един от най-тежко засегнатите градове в Италия по време на пандемията. При тях обаче резултатът е много по-различен. Тестовете, проведени между 23 април и 3 юни, показват, че 57% от близо 10 000 изследвани души са развили антитела, т.е. влезли са в контакт с вируса и са образували имунна реакция.

България също направи опит да провери какъв дял от населението е преминал през Covid-19 - изследване, проведено на територията на Пловдив, показа, че само 2 процента от хората в средната извадка са с антитела срещу вируса. 3 на сто от изследваните медицински лица са с доказан контакт с болестта.

Служители на Шведската здравна агенция отричат обвиненията, че са приложили нецелесъобразен подход за справяне с епидемията. Според тях мерките са целели да бъде забавен вируса достатъчно дълго, за да може здравната система да се справи с обстановката, вместо да бъде потискан изцяло и по този начин да се рискува внезапен пик на заболелите на по-късен етап. Стратегията им се базира на предположението, за SARS-Cov2 ще продължи да съществува дълго време, затова краткосрочните резки мерки няма да имат положителен ефект.

"Нивото на заразата е по-ниско, отколкото очаквахме, но не с много" каза още Андерс Тегнел, който в един от предишните си коментари по темата заяви, че според него са "Твърде много хора починаха за твърде кратко време": Швеция преосмисля модела си за Covid-19 и е имало някой неща, които Швеция е можела да направи по-добре при борбата срещу COVID-19.

Някои анализатори прогнозираха, че по-свободният режим по време на епидемията ще позволи на шведската икономика да се възстанови по-бързо след кризата в сравнение с другите европейски страни. Високата смъртност в страната обаче предизвика значителни критики срещу политиката на правителството.

В сряда (17 юни) смъртните случаи в Швеция преминаха границата от 5000. Починалите бяха почетени с минута мълчание от страна на депутатите в местния парламент.

Друго сигнал за неуспеха на шведските мерки дойде от Дания. Страната обяви, че от 27 юни ще отвори границите си за граждани на държавите от ЕС и Шенген, както и Великобритания, в случай че нивото на зараза в тях е достатъчно ниско. Според датските власти Швеция в момента не отговаря на критериите - ще бъдат допускани само хора от някои южни райони на страната, но без Стокхолм, където броят на заразените е най-висок.


Прочетете още:

"Твърде много хора починаха за твърде кратко време": Швеция преосмисля модела си за Covid-19

И все пак шведският модел не е това, което си мислите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Петков: Решението за руснаците е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Марин Петков, смисълът на оживелите фасади и изкуството с кауза

Когато хората не отиват при каузите, каузите отиват при хората