Швейцария наруши традиционния си неутралитет и ще замрази руските финансови активи в страната Снимка: © Getty Images

Швейцария, една от любимите банкови дестинации за руските олигарси и техните пари, обяви, че ще замрази руските финансови активи в страната - решение, което нарушава традицията на неутралност на държавата.

След среща на Швейцарския федерален съвет, президентът Игнацио Касис съобщи, че страната незабавно ще замрази активите на Владимир Путин, руския министър-председател Михаил Мишустин, външния министър Сергей Лавров, както и на всички 367 личности, санкционирани от Европейски съюз през миналата седмица.

Швейцария обяви, че се отказва от обичайната си политика на неутралност поради "безпрецедентната военна атака на Русия над суверенна европейска държава", но и изрази готовност да посредничи за решаването на конфликта в Украйна.

Освен това Швейцария се присъедини към европейските си съседи и в решението да затвори въздушното си пространство за руски самолети, като изключение ще правят такива, които изпълняват хуманитарни или дипломатически мисии. Останалите европейски санкции над Русия ще бъдат разгледани една по една, преди също да влязат в сила.

Данни на Швейцарската национална банка показват, че през 2020 година руски компании и граждани са притежавали активи на стойност повече от 11 милиарда в местните банки.

Репутацията на Швейцария като неутрална сила я превърна в дом на ООН и домакин на мирни преговори в множество конфликти, включително войните в КОрея и Виетнам. През миналата година именно в Женева се проведе срещата между президента на САЩ Джо Байдън и президента на Русия Владимир Путин.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024