Си Дзипин се подготвя за посещение в Москва и среща с Путин

Китайският лидер Си Дзинпин се подготвя за посещение в Москва и среща с руския президент Владимир Путин, съобщава Wall Street Journal. Очаква се срещата на върха на Русия - Китай да е в близките месеци. Това се случва на фона на демонстрацията на все по-близки отношения между двете държави и на фона на годишнината от старта на руската война в Украйна.

Преди дни САЩ предупредиха, че Пекин се готви да предостави оръжия на Русия - след като целият западен свят наложи санкции на режима в Кремъл заради инвазията.

Путин и Си Дзипин се видяха на живо за последен път преди инвазията на Москва в Украйна, започнала на 24 февруари 2022 г. Поводът бяха зимните Олимпийски игри в азиатската държава. Преди това през декември миналата година държавните лидери проведоха видеоконферентен разговор, в който и двамата се обявиха за партньорство „без ограничения“, където няма „забранени“ области на сътрудничество.

Позовавайки се на хора, запознати с плана за среща Путин - Си Дзипин, американският вестник пише, че визитата в Москва е част от усилията на Китай да играе по-активна роля и да повтори призивите, че не трябва да се използват ядрени оръжия, се добавя в доклада.

Подготовката за пътуването е на ранен етап, но предполагаемата дата е през април или началото на май.

Първият дипломат на Китай Ван И в момента е в Москва и се очаква да се срещне с руския външен министър Сергей Лавров днес. От Москва той заяви, че „китайско-руските отношения са зрели по характер: те са стабилни като скала и ще издържат на всякакви изпитания в променящата се международна ситуация“, цитиран от руските държавни медии.

Пекин не осъди действията на Русия в Украйна, нито се присъедини към водените от Запада санкции срещу Москва, но призова за „сдържаност“ и подчерта, че споровете трябва да се разрешават с „мирни средства“.

Очакваната среща идва и на фона на влошените отново отношения между Пекин и Вашингтон.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024
Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024