"Сиела Норма" пратили sms на ЦИК, че няма да доставят допълнителни машини за вота Снимка: © Булевард България

Веселин Тодоров, изпълнителен директор на фирмата доставчик на машини за гласуване „Сиела Норма“, е уведомил ЦИК със sms, че няма намерение да им доставя допълнителни 1500 устройства за предсрочния парламентарен вот на 11 юли.

Говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева каза в интервю за bTV, че Веселин Тодоров за първи път ги известил за намеренията си едва вчера (петък) – 5 седмици преди изборите, и то чрез съобщение до председателя на комисията Камелия Нейкова.

В бюджета на ЦИК за машини, които да се доставят от „Сиела Норма“, са заложени 6,5 млн. лв. без ДДС, на базата на предишната поръчка, но от компанията този път искат над 15 милиона лева за 1500 машини. За сравнение, за изборите на 4 април "Сиела Норма" достави 9600 устройства за 36 милиона.

„С поръчването на 1500 машини ние допоръчваме същите устройства като онези 9600, затова единственият изпълнител е „Сиела Норма“. Ние искаме същите машини със същия софтуер, които държавата ще придобие с договора от 6 февруари“, заяви говорителят на ЦИК.

"Сиела Норма" отказва да достави още 1500 машини за изборите, защото иска 9 млн. лв. повече

Матева добави и че ангажиментът по транспортирането на машините за чужбина няма да е на "Сиела Норма", а на Външно министерство. Както и че в новата поръчка не се включва цената за софтуер, защото той вече е закупен с предишната.

„Бяхме измамени. ЦИК разходва държавни средства и при вземането на решения сме се ръководили от доста информация, пазарни проучвания, експертна помощ за сумата, която да се плати за модификация на софтуера на допълнителните 1500 машини“, отбеляза още говорителят на комисията.

От думите на Матева стана ясно и че ЦИК са искали да закупят по-голям брой машини за изборите на 11 юли, но от "Силеа Норма" са казали, че производителят „Смартматик“ има части и готовност за 1500 машини.

По този начин Матева опроверга вчерашните думи на Тодоров, че производителят искал по-висока цена заради кратките срокове на изпълнение на поръчката, както и заради ограниченото количество, казани по време среща между ЦИК и „Сиела Норма“.

Тя каза още, че комисията трябва да изработи „План Б“. „Ще търсим доставка по други начини, ще търсим изпълнители. Времето не работи в наша полза, но трябва да се справим, независимо от него“.

Матева отхвърли варианта машинното гласуване да отпадне. „В закона е записано изрично, че с бюлетини се гласува само при невъзможност. Ще се намери вариант“, заяви говорителят на ЦИК.

В ефира на БНТ зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов заяви, че комисията няма да преговаря относно цената на поръчката за доставка на машини за предстоящите парламентарни избори, но е готова да преговаря с всеки, който може да изпълни условията на тази поръчка.

"В решението е определена максимална цена. Ако няма кандидати, няма да има поръчка. Ситуация, в която ще започне пазарлък относно цената, мисля, че е излишно да се обсъжда", коментира той. По думите му - единственият изпълнител в страната, който би могъл да участва в тази процедура може да е "Сиела Норма".

Според Цветозар Томов - опцията да се вземат машини от друга страна е невъзможна, тъй като няма достатъчно време. "Избори в България са правени и без машини. Правени са и без бюлетини. Избори ще има при всички положения, дори да не бъдат осигурени допълнително количество машини", каза той.


Как "Демакс" на Петър Кънев пое над 50% от поръчката за бюлетинитеАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023

Kaufland България с най-много отличия на Career Show Awards 2023

Компанията получи злато за стратегията си за баланс работа-личен живот и за постиженията на екип „Подбор“

15:04 - 21.09.2023