Снимка: © Pexels

Когато става дума за онлайн сигурност, често се подхожда с фрагментирани решения срещу дългосрочни проблеми. 

Специалистите по IT сигурност предпочитат да използват най-добрия софтуер, с който разполагат за момента. Това води до формирането на портфолио от силни индивидуални продукти, които обаче изискват много време, знания и интуиция от специалистите по IT сигурност, за да съберат цялата информация от различни платформи и софтуери и да формират цялостна картина на състоянието на системата.

Резултатите от проучване на ESG сочат, че 76% от анкетираните организации днес все по-трудно откриват киберзаплахи в сравнение с периода преди две години. Това със сигурност се дължи на все по-модерните технологии, които нападателите използват при атаките си, но не бива да забравяме и човешкия фактор. 

Екипите по сигурността често се занимават със закупуването, поддръжката и лицензирането на редица софтуери, което може да бъде както разсейващо, така и отнемащо време от най-важната им административна задача - защитаването на системата. 

Когато прекалено малко хора (в повечето случаи - от IT екипите) поддържат прекалено много софтуер, проблемите могат да се решат в краткосрочен план, но дългосрочният ефект едва ли ще бъде издържан и работещ. 

Нито един софтуер, предназначен за индивидуална употреба за част от системата - без значение колко голям е - не може да осигури пълна сигурност.

Ето защо компаниите все по-често прибягват до консолидирането на софтуерни решения, т.е. използването на интегрирани платформи, които контролират и обезопасяват всяка част от системата. 

Интеграцията е ключова характеристика на системите за сигурност от ново поколение, но за да работят безупречно, те изискват огромни количества данни за потенциална заплаха, които могат да предоставят само най-големите производители.

Такава система е Cisco AMP, която позволява достигането до високи нива на сигурност с по-малко хора и ресурси. Това е възможно със Cisco AMP в комбинация със SecureX. И двете системи представляват промяна в подхода към интернет сигурността. 

26% от анкетираните мениджъри на CISO (според проучването на SANS) я изтъкват като необходимост и казват, че техните системи са били атакувани успешно няколко пъти от едни и същи хора и организации със същата или подобна тактика на атака. 

Крайните точки - най-уязвимите места от една система - са най-чест обект на кибератаки. Обикновено атаката започва от множество входни точки и се разпространява през системата в скрит режим, без да оставя следа, което затруднява откриването.

Cisco AMP (Advance Malware Protection) сканира цялата система и засича инфектирани файлове, откривайки дори най-скритите и трудно забележими опасности – независимо от вида устройство, софтуера или операционната система. 

AMP открива целия път на проникване и изолира всички засегнати точки. Това позволява да се види напълно и прозрачно жизненият цикъл на заплахата, навлязла в атакуваната система.

AMP е интегрирана със Cisco Talos база данни – давайки и значимо предимство пред кибератаките. Talos (Cisco Talos Intelligence Group) е екип от 300 изследователи, които телеметрично събират данни от 94 милиона AMP източници и 600 милиарда имейли, като тестват повече от 2 милиона софтуерни и милиарди DNS искания на ден. 

AMP използва алгоритми за машинно обучение, за да превърне резултатите от тази база данни в интегрирана система за защита на крайните точки, която става все по-мощна с всеки изминал ден. Всичко това e напълно автоматизиран работещ процес, който спестява времето и ресурсите на екипа и се интегрира с други компоненти от системата на сигурност на Cisco като SecureX и Threat Response.

Cisco SecureX е рамка, която осигурява безпроблемна видимост, автоматизира и повишава сигурността в цялата мрежа и всички нейни крайни точки, Cloud и всички използвани приложения. 

Резултатът е доста по-силна и опростена система за сигурност. 

SecureX е предварително вградена в продуктите на Cisco, които лесно се интегрират помежду си в последователна инфраструктура. Знаейки, че атаката е най-добрата защита, препоръчваме ви да извършите директна атака срещу киберзаплахите с някои от интегрираните софтуерни решения, които не оставят място за безпокойство. 

В спокойните моменти, които ще се появят след това, винаги можете да практикувате т.нар. Threat Hunting като превантивна и проактивна мярка за задълбочен анализ на вашата система и нейните уязвими места. Само когато преминете от реактивната към проактивната фаза, може да се каже, че вашата система е напълно обезопасена.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?

Netflix ще покаже скандалното интервю на Даяна - въпреки несъгласието на принц Уилям

Новият сезон на The Crown връща един от най-травмиращите спомени за кралското семейство