Снимка: © Getty Images

Десетки хиляди жени, на които са поставени евтини и некачествени силиконови импланти за гърди от компанията Poly Implant Prothese (PIP), ще получат компенсации заради претърпените физически и психически щети. 

Обезщетения ще трябва да плати и германската компания TÜV Rheinland, която беше осъдена за престъпно бездействие при издаването на сертификати за безопасност на продуктите.

Решението беше обявено от състав на апелативния съд в Париж. Размерът на обезщетенията и срокът за изплащането им ще бъде уточнен допълнително, но потенциалните получатели на компенсациите са жени от десетки държави по цял свят. 

Делото беше заведено по колективна жалба на 2700 пациентки, които се оплакват от дълготрайни здравни проблеми след подлагането на операция за корекция на бюста с имплантите на PIP. 

Разследването показа, че протезите са изработени от евтин силикон за промишлени цели, който не е разрешен в хуманната медицина. В продължение на десетилетие между 2001 и 2010 г. те са поставяни на десетки хиляди жени въпреки опасността за здравето им. Само в Колумбия има около 60 000 засегнати пациентки, във Великобритания те са около 47 000, а във Франция - над 30 000. 

Последиците от допускането на некачествените продукти на пазара са много сериозни.

Според свидетелствата на пострадалите - някои от имплантите се разкъсват, а гелът изтича във вътрешността на тялото им. Според експертите - около 25% от всички поставени подплънки са били дефектни. Много от тях са премахнати превантивно след избухването на скандала през 2010 г.

Една от пострадалите жени е британката Джен Спиви, която се подлага на операция след мастектомия заради рак на гърдата. Малко след поставянето на имплантите тя започва да се оплаква от болки в ставите и преумора. Лекарите я оперират повторно и установяват опасния дефект. 

"Имплантите, които ми поставиха преди 20 години, продължават да оказват влияние върху живота ми, здравето ми и благосъстоянието ми до ден-днешен", казва тя пред BBC. 

Друга жена споделя, че в продължение на години е страдала от извънредна отпадналост и остри болки, без да подозира каква е причината за страданието й. 

"Нямах идея каква е тази мистериозна болест, не можех да правя физически упражнения, нямах енергия, сякаш животът ми беше откраднат по някакъв начин", споделя жената. Хиругът, който премахва имплантите й, е бил шокиран, когато вижда, че те са се разпаднали на множество парчета. 

"Чувствам вина за това, че повредих тялото си и че изобщо си ги сложих. Но изпитвам гняв от факта, че човешко същество може да причини нещо подобно на друго човешко същество", казва тя пред BBC.  

Германската компания TÜV Rheinland - световен лидер в качествения контрол - се е занимавала с изпробването и сертифицирането на продуктите за съответствие с изискванията за безопасност по европейски стандарти.

Според съда в Париж нейният тестов център е трябвало да разпознае дефектите в силиконовите импланти. Общо 14 изпитания са провеждани в лаборатория на TÜV между октомври 1997 и януари 2010 г., като при нито едно от тях не са отчетени нарушения на регулациите. 

Изтеглянето им от употреба се случи през 2010 г., а основателят на компанията PIP Жан-Клод Мас беше осъден на 4 години лишаване от свобода. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Секс, лъжи и тайни плащания: Bild смени главния редактор след дългогодишен скандал

Axel Springer първо защити Юлиан Райхелт, после го освободи

Капитанът на Vera Su и вторият му помощник остават за постоянно в ареста

Започна акцията по разтоварване на заседналия кораб

Мистичната авторка на криминални романи Кармен Мола се оказа измислица на трима мъже

Бестселърите са писани не от жена, а от трио ТВ-сценаристи

Болницата в Монтана е в критично състояние след рекорден брой болни от Covid-19

Пациенти са принудени да чакат за освобождаване на легло

Днес отбелязваме Деня на българския лекар

Доц. Ангел Кунчев спечели отличието "Лекар на годината"

Обсъжда се тестът за антитела да влезе в "зеления сертификат" за учителите

Учителите без сертификат могат да преподават онлайн, държавата трябва да осигури антигенни тестове

Разтоварването на кораба Vera Su започна и ще продължи 3-4 дни

Следващата стъпка е провлачване и приемане в място за убежище

Светльо Витков е оцелял в тежка катастрофа на столичния околовръстен път

Другият водач го блъснал със скорост от около 160 км/ч, твърди кандидатът за президент