Снимка: © Getty Images

Десетки хиляди жени, на които са поставени евтини и некачествени силиконови импланти за гърди от компанията Poly Implant Prothese (PIP), ще получат компенсации заради претърпените физически и психически щети. 

Обезщетения ще трябва да плати и германската компания TÜV Rheinland, която беше осъдена за престъпно бездействие при издаването на сертификати за безопасност на продуктите.

Решението беше обявено от състав на апелативния съд в Париж. Размерът на обезщетенията и срокът за изплащането им ще бъде уточнен допълнително, но потенциалните получатели на компенсациите са жени от десетки държави по цял свят. 

Делото беше заведено по колективна жалба на 2700 пациентки, които се оплакват от дълготрайни здравни проблеми след подлагането на операция за корекция на бюста с имплантите на PIP. 

Разследването показа, че протезите са изработени от евтин силикон за промишлени цели, който не е разрешен в хуманната медицина. В продължение на десетилетие между 2001 и 2010 г. те са поставяни на десетки хиляди жени въпреки опасността за здравето им. Само в Колумбия има около 60 000 засегнати пациентки, във Великобритания те са около 47 000, а във Франция - над 30 000. 

Последиците от допускането на некачествените продукти на пазара са много сериозни.

Според свидетелствата на пострадалите - някои от имплантите се разкъсват, а гелът изтича във вътрешността на тялото им. Според експертите - около 25% от всички поставени подплънки са били дефектни. Много от тях са премахнати превантивно след избухването на скандала през 2010 г.

Една от пострадалите жени е британката Джен Спиви, която се подлага на операция след мастектомия заради рак на гърдата. Малко след поставянето на имплантите тя започва да се оплаква от болки в ставите и преумора. Лекарите я оперират повторно и установяват опасния дефект. 

"Имплантите, които ми поставиха преди 20 години, продължават да оказват влияние върху живота ми, здравето ми и благосъстоянието ми до ден-днешен", казва тя пред BBC. 

Друга жена споделя, че в продължение на години е страдала от извънредна отпадналост и остри болки, без да подозира каква е причината за страданието й. 

"Нямах идея каква е тази мистериозна болест, не можех да правя физически упражнения, нямах енергия, сякаш животът ми беше откраднат по някакъв начин", споделя жената. Хиругът, който премахва имплантите й, е бил шокиран, когато вижда, че те са се разпаднали на множество парчета. 

"Чувствам вина за това, че повредих тялото си и че изобщо си ги сложих. Но изпитвам гняв от факта, че човешко същество може да причини нещо подобно на друго човешко същество", казва тя пред BBC.  

Германската компания TÜV Rheinland - световен лидер в качествения контрол - се е занимавала с изпробването и сертифицирането на продуктите за съответствие с изискванията за безопасност по европейски стандарти.

Според съда в Париж нейният тестов център е трябвало да разпознае дефектите в силиконовите импланти. Общо 14 изпитания са провеждани в лаборатория на TÜV между октомври 1997 и януари 2010 г., като при нито едно от тях не са отчетени нарушения на регулациите. 

Изтеглянето им от употреба се случи през 2010 г., а основателят на компанията PIP Жан-Клод Мас беше осъден на 4 години лишаване от свобода. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"