Силно земетресение от 6.3 по Рихтер в Гърция се усети и в България Снимка: © getty images

Земетресение с магнитуд 6.3 по скалата на Рихтер разтресе Гърция, а трусът е бил усетен в няколко града у нас. Няма данни за жертви, пострадали или сериозни материални щети.

Европейският сеизмологичен център съобщи, че епицентърът е на 24 км северозападно от град Лариса, на дълбочина от 10 км. Земетресението се е усетило в 12:16 ч. местно време. Регистрирани са най-малко 10 вторични труса с магнитуд между 3 и 5 по Рихтер.

Националният институт по геофизика, геодезия и география към БАН съобщи, че трусът е уплашил много хора в България. Той е бил усетен по високите етажи на сградите в Бургас, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, а дори и София, която се намира на 387 км от епицентъра на земетресението.

Трусът се е усетил още в Албания, Северна Македония, Косово и Черна гора. Очаква се сеизмичната активност да продължи.

„Не съм изпитвал нещо подобно преди. Веднага напуснах жилището си“, казва един от гражданите на Лариса пред местната телевизия ERT. В социалните мрежи се разпространиха видеа, които показват как жителите на града са излезли пред домовете си заради силния трус.

Противопожарната служба в Гърция е получила сигнали за срутена къща в Еласона и е изпратила екипи, които да измъкнат евентуално затрупани под руините хора.

Няма данни за пострадали български граждани в Гърция, обявиха от Министерството на външните работи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024