Симеон Сакскобургготски се възмути от "кощунството" с багерите при Седемте рилски езера Снимка: © http://www.kingsimeon.bg/

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски изрази възмущението си от засипването с чакъл на пътеки около Седемте Рилски езера и изкарването на тежка строителна техника в една от защитените зони в Рила.

"Много средства се дават за изравяне и насипване с чакъл на пътеки във високата част на планината! Кощунство и некомпетентно поведение. Дано да не се превърне в нова „подпорна стена” или асфалтов път. Обиколил съм доста планини в Европа и такова чудо не бях видял", пише Сакскобургготски в своя позиция, разпространена от сайта KingSimeon.bg.

Той разказва личния си опит да се разходи по горски пътеки над Боровец заедно със съпругата си през последния уикенд.

"Вместо да се насладим на спокоен следобед, изтърпяхме същински ужас. И то не къде да е, а точно над самия курорт – пътя от Боровец в посока хижите „Марица“ и „Заврачица“! И думата „път” е силно казано. Този друм там мога да сравня само със следвоенна територия, подложена на бомбардировка. Път просто няма! Има ями, езера, скали, кал. Достъпен е, и то трудно, единствено с високопроходим автомобил! На никакво разстояние от престижен курорт, който трябва да обслужва и хижи и да бъде достъпен за туристи и планинари. Не мога да си обясня как е възможно подобно безхаберие или мързел от страна на хората, които са отговорни за поддръжката на пътищата и пътеките в Рила", пише 83-годишният Сакскобургготски.

Той коментира, че "ако е необходимо да се намери работа" за багерите на фирмата, която е започнала да сипе чакъл около езерото Бъбрека, по-добре да бъдат изпратени "да поправят там, където наистина е нужно, а не да съсипват природата".

"Туристите бихме се радвали да видим едни нормални планински пътища", завършва той.

Скандалът около багерите на Седемте рилски езера възникна след публикуването на снимки от района, в които се вижда, че се полага трошенокаменна настилка по туристическите пътеки, а машините, които превозват материалите, са разкопали ями, докато работят.

Активността се оказа част от проект на Национален парк "Рила" по европейска програма, който е на обща стойност почти 12 млн. лв.

Процедурата за строителство и инженеринг по проекта е спечелена от "Юнайтед Пропърти Груп" ЕООД. Официален едноличен собственик на дружеството е Христо Янков, който по информация на "Капитал" е племенник на бившия депутат от ДПС Илия Илиев (председател на ДРОМ).

Всички дейности бяха прекратени след публичното недоволство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024