Симона Радева е отстранена от длъжност за 2 месеца

СДВР започва дисциплинарно производство срещу Симона Радева - полицейската служителка, която беше уличена в това, че е помогнала на Георги Семерджиев да се укрие след тежката катастрофа на бул. "Черни връх" на 5 юли.

За момента Радева е със статут на свидетел по разследването срещу Семерджиев, но както СГП, така и "Вътрешна сигурност" на МВР проверяват евентуални законови нарушения от страна на полицаи, които може да доведат до ново обвинение.

Според съобщението на СДВР - дисциплинарното производство е образувано на 8 юли. Радева е отстранена от длъжност за 2-месечен период - до този момент тя е служила в "Охрана на обществения ред" на "Охранителна полиция" в Първо районно.

В информацията се казва, че има данни за нарушения на пет точки от Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР:


15. Държавният служител съобразява законността на действията, които възнамерява да предприеме

19. Държавният служител пази доброто име на институцията, която представлява.

20. Държавният служител насърчава хората да спазват закона, като дава личен пример с поведението си.

83. Държавният служител не прикрива доведено до знанието му правонарушение или такова, на което е свидетел, като предприема необходимите действия за неговото предотвратяване, пресичане и разкриване.

86. При отношенията си с правонарушителите държавният служител запазва неутрално поведение, като действа по начин, който не подлага под съмнение неговата обективност.


Mеждувременно прокуратурата публикува призив към свидетелите на катастрофата от 5 юли да се свържат с разследващите.

"СГП призовава всички граждани, намирали се в района на кръстовището на бул. „Черни връх“ и бул. „Арсеналски“ в гр. София около 23,00 часа на 05.07.2022 г., в момента на настъпването на тежко пътнотранспортно произшествие, при което са загинали две лица, и станали очевидци на произшествието, да се свържат със СГП чрез тел. 02/9813344 или електронен адрес sgp@prb.bg или с Национална следствена служба чрез тел. 02/9826666 или електронен адрес nsls@nsls.bg" се казва в съобщение на обвинението.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024