Синът на кмета на Панагюрище е задържан след бягство от среднощна катастрофа Снимка: © МВР

Полицията в Панагюрище разследва странен пътен инцидент, причинен от сина на кмета на общината, при който са пострадали няколко автомобила и е изпочупена витрината на магазин в града.

21-годишният Иван Белишки е избягал от мястото на инцидента, съобщава bTV, като се позовава на данни от МВР. Той е призован да се яви в полицията, за да даде показания, два дни след катастрофата. От прокуратурата съобщават, че е задържан за 24 часа и ще му бъде повдигнато обвинение. Предвижда се искане на по-лека мярка за неотклонение - парична гаранция в размер на 10 000 лв.

Белишки е шофирал джипа си около 2 ч. през нощта на 30 март, като при опит да вземе завой в центъра на Панагюрище се е ударил в няколко паркирали автомобили, качил се е на тротоар, след което рязко е завил надясно, пресякъл е пътното платно и е спрял във витрината на магазин.

Няма данни за пострадали хора, но са нанесени значителни материални щети.

Катастрофиралият джип е открит изоставен извън града, като вече е докаран на паркинга на полицията, съобщава bTV. До този момент шофьорът не се е появил в полицията, но е потвърдил пред медията, че е напуснал местопроизшествието, тъй като "е бил в шок".

Той отрича да е приемал алкохол и наркотици, преди да седне зад волана - нещо, което не може да се потвърди или отхвърли без тест от нощта на катастрофата.

Белишки твърди, че взел завоя с не повече от 50 км/ч, а причината за инцидента била в гумата му, която е била лепена.

Кметът на Панагюрище Никола Белишки (управляващ общината от 2011 г., бивш депутат от ГЕРБ) твърди, че синът му не се укривал, а "просто емоционалното му състояние не позволява да преодолее този страх и напрежение".

Първоначалното съобщение на МВР за инцидента в Панагюрище не разкриваше самоличността на предполагаемия извършител на катастрофата или на собственика на джипа, който е идентифициран като "21-годишен мъж от Панагюрище". Посочваше се, че "вместо да изчака пристигането на органите на реда, водачът на колата напуснал местопроизшествието и се укрил".

По случая се води досъдебно производство. От прокуратурата съобщават, че автомобила на Белишки са се возили обще четирима души.

В съобщението от сряда става ясно, че това ще е второто дело срещу Иван Белишки за последните 2 години. През лятото на 2019 г. в негов апартамент в София е проведена специализирана акция заради сигнал за продажба на движими културни ценности - стари огнестрелни оръжия, монети и богослужебна книга от 19 век.

Обвиняемият не е подавал документи за идентификация и регистрация по надлежния ред, утвърден от Министерството на културата. Той нямал и разрешителни за държаните от него огнестрелни оръжия и боеприпаси, съобщават от прокуратурата.

По време на акцията от 2019 г. "той не се подчинил на разпорежданията на служителите на реда, като при задържането му им нанесъл телесни повреди", поради което му е повдигнато и второ обвинение.

Не е ясно докъде е стигнал процесът срещу Иван Белишки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024