Снимка: © МВР

Полицията в Панагюрище разследва странен пътен инцидент, причинен от сина на кмета на общината, при който са пострадали няколко автомобила и е изпочупена витрината на магазин в града. 

21-годишният Иван Белишки е избягал от мястото на инцидента, съобщава bTV, като се позовава на данни от МВР. Той е призован да се яви в полицията, за да даде показания, два дни след катастрофата. От прокуратурата съобщават, че е задържан за 24 часа и ще му бъде повдигнато обвинение. Предвижда се искане на по-лека мярка за неотклонение - парична гаранция в размер на 10 000 лв. 

Белишки е шофирал джипа си около 2 ч. през нощта на 30 март, като при опит да вземе завой в центъра на Панагюрище се е ударил в няколко паркирали автомобили, качил се е на тротоар, след което рязко е завил надясно, пресякъл е пътното платно и е спрял във витрината на магазин.

Няма данни за пострадали хора, но са нанесени значителни материални щети. 

Катастрофиралият джип е открит изоставен извън града, като вече е докаран на паркинга на полицията, съобщава bTV. До този момент шофьорът не се е появил в полицията, но е потвърдил пред медията, че е напуснал местопроизшествието, тъй като "е бил в шок". 

Той отрича да е приемал алкохол и наркотици, преди да седне зад волана - нещо, което не може да се потвърди или отхвърли без тест от нощта на катастрофата. 

Белишки твърди, че взел завоя с не повече от 50 км/ч, а причината за инцидента била в гумата му, която е била лепена. 

Кметът на Панагюрище Никола Белишки (управляващ общината от 2011 г., бивш депутат от ГЕРБ) твърди, че синът му не се укривал, а "просто емоционалното му състояние не позволява да преодолее този страх и напрежение". 

Първоначалното съобщение на МВР за инцидента в Панагюрище не разкриваше самоличността на предполагаемия извършител на катастрофата или на собственика на джипа, който е идентифициран като "21-годишен мъж от Панагюрище". Посочваше се, че "вместо да изчака пристигането на органите на реда, водачът на колата напуснал местопроизшествието и се укрил". 

По случая се води досъдебно производство. От прокуратурата съобщават, че автомобила на Белишки са се возили обще четирима души. 

В съобщението от сряда става ясно, че това ще е второто дело срещу Иван Белишки за последните 2 години. През лятото на 2019 г. в негов апартамент в София е проведена специализирана акция заради сигнал за продажба на движими културни ценности - стари огнестрелни оръжия, монети и богослужебна книга от 19 век. 

Обвиняемият не е подавал документи за идентификация и регистрация по надлежния ред, утвърден от Министерството на културата. Той нямал и разрешителни за държаните от него огнестрелни оръжия и боеприпаси, съобщават от прокуратурата. 

По време на акцията от 2019 г. "той не се подчинил на разпорежданията на служителите на реда, като при задържането му им нанесъл телесни повреди", поради което му е повдигнато и второ обвинение. 

Не е ясно докъде е стигнал процесът срещу Иван Белишки. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?