Снимка: © Unsplash

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ поиска преминаване напълно към онлайн обучение за почти цялата образователна система. Причината – да се запази здравето и животът на учителите.

Синдикатът се аргументира с проведено проучване сред 6100 педагогически специалисти в рамките на четири дни, което е установило, че повечето преподаватели подкрепят дистанционното обучение и за гимназията, и за прогимназията.

„71,2% срещу 28,8% от педагогическите специалисти подкрепят започналото вече дистанционно обучение в гимназиален етап, а 65,8% биха подкрепили започването на дистанционна организация в прогимназията от 3 ноември 2020. По отношение на начален етап - 53,1% срещу 46,9% смятат, че не трябва да се преминава на дистанционно обучение. Този отговор се базира на относителната консолидация на класовете в начален етап. 69,9% от анкетираните смятат, че висшите училища трябва да преминат в обучение в електронна среда от разстояние“, пише председателят на синдиката д-р Юлиян Петров във Facebook.

Зарина Филева и Юлия Пчеларова от "Увекинд": Учителите са отговорни и нямат нужда от бумащина и заповеди

Заповедта на здравния министър Костадин Ангелов, която важи до 12 ноември, предвижда онлайн обучение само за гимназистите и студентите в университети.

Според „Образование“ – високият процент на желание за преминаване в електронен режим от разстояние за гимназиален и прогимназиален етап е разбираем по няколко причини.

„Българското училище е възможно най-безопасната среда, но упорито се използва с политически цели, да се насади мнението колко опасни са образователните институции, че именно там са инкубаторите на заразата Covid. Това, разбира се, е нито отговорно, нито в интерес на децата и учениците, но това демонстрира липсата на гражданско образование и мислене на българския политически елит. Именно затова 71,2% от респондентите учители, смятат, че образователните институции крият опасност от зараза“, пише д-р Юлиян Петров.

Според синдиката – училищата са едни от най-безопасните места.

„Вероятно има забрана на министъра на здравеопазването регионалните инспекции да издават заповеди за тестове на учители и ученици, а ако някой учител или директор реши да се тества, то е за негова лична сметка. Дори при болен член от семейство, РЗИ-тата не издават предписание за PCR, а препоръчват карантиниране“, пишат от „Образование“.

В момента заразените учители са 671, но в тази бройка не попадат преподавателите, които са в карантина заради позитивен тест на член от семейството или в случаите, когато детето на учителя е карантинирано поради карантиниран клас или група в детска градина, отбелязват от синдиката. В последната седмица у нас са починали петима преподаватели с Covid-19, като последният случай е на 59-годишен мъж от община Рудозем.

„Някои учители вече ползват отпуск, поради агресивната кампания на националния щаб, че ни чака нов апокалипсис. Във връзка с казаното дотук, ръководствата на образователните институции са в огромно затруднение да осигурят замествания, дори и при 10% болни учители, затова дистанционният режим е единственият изход“, пишат от синдиката.

Учителите в България от известно време събират подписка за преминаване към онлайн обучение. В интернет върви петиция с над 2400 подписа и близо 6 хиляди споделяния, а педагози от Facebook групата "Учители за безопасно образование или дистанционно обучение“ изпратиха отворено писмо до Бойко Борисов, просветния министър Красимир Вълчев и здравния министър Костадин Ангелов със същите искания.

„Разбира се, присъственото обучение в начален етап и предучилищна възраст не може да замести социализацията и възпитанието, но за да продължи да работи образователната система е необходим финансов ресурс и банка с учители или студенти, които да заместват. Но това засега не е в наличност“, пишат от синдикат „Образование“.

„Натоварването на българските учители поради това, че те изпълняват вътрешно заместване на болни отсъстващи свои колеги, води до увеличаване на бърнаут ефекта до критичните 70%. В момента качеството на образованието и съхраняването на учители и директори е поставено на карта“, казват още преподавателите.

По думите им - остават проблемите с липса на дигитални средства и дигитални ресурси за работа на педагозите в електронна среда. МОН в момента предоставя средства за лаптопи за малко над 2% от българските учители.

Синдикат „Образование“ пледира да се пази животът и здравето на българските учители и да спрат да се пренатоварват при сегашния "непланиран режим на организация на образователната система".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Теленор сменя името си на Yettel

"Чао, Теленор. Здрасти, Yettel"

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента