Снимка: © Ина Ангелова

Ние сме склонни на компромис, но не ни е дадена възможността. Не настояваме за твърдо 30% увеличение на заплатите, а казваме, че 15% е една добра основа за преговори. Това каза пред „120 минути“ по bTV председателят на най-големия полицейски синдикат у нас Валентин Попов.

Полицаите в България излязоха на втори пореден национален протест с искане за увеличение на месечните възнаграждения с 30 на сто от началото на 2021 г. В проектобюджета пише, че те ще разполагат с 15% увеличение. Според Попов – началната заплата на един полицай е около 970 лева. Но те излизат за демонстрация, тъй като искат да са причислени към хората на първа линия.

На въпрос на водещия Светослав Иванов „В какво се изразява вашето участие на първа линия?“, той каза: „Ако тръгнем да изброяваме всички задачи, които са ни възложени от началото на епидемията, няма да ни стигне предаването. Хората се сещат за КПП-тата през пролетта – мои колеги работеха на тях. На граничните пунктове работят също мои колеги – тяхно решение е кой влиза и кой не в страната. Мои колеги разнасят разписанията на РЗИ-тата. Звъниш на бърза помощ, а идва жандармерия. Колегите ми участват в транспортирането на болни от Covid, а пожарникарите извършват дезинфекция“.

„Синдикатите протестират от пролетта на 2009. Първите протести, в които стана дума за увеличение на заплатите ни, бяха през лятото на 2017. След това основен мотив е реформата на това министерство. От 2008 най-малко шестима министри, на гърба на гражданите и на гърба на служителите, опитаха да направят реформа за половин или една година. Не става за година, не става и за мандат. Това трябва да е реформа, която да продължи 10 години“, каза председателят на синдиката.

„Ние за пореден път днес сме на улицата. Не сме за парите. А за да защитим две понятия, в които колегите ми вярват – достойнство и чест. Искаме най-напред с нас да се води диалог, в който ние да сме равностойни партньори. Бюджетът може да се променя, може да се актуализира, но това е тема на преговори“, каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руският съд отхвърли жалбата на Навални и потвърди 9-годишната му присъда

Навални използва последното си изявление в съда, за да критикува руските власти за инвазията в Украйна

Германия и Италия плащат газ в рубли? Не съвсем. България пита ЕК за заобикаляне на санкциите? Съвсем не

Непотвърдена новина стана повод българският енергиен министър на отговаря пак на въпрос защо България не ще да плаща на "Газпром" в рубли

САЩ обмислят дали да изпратят войници в Киев, които да защитават американското посолство

Администрацията на Байдън води предварителни разговори дали да изпрати военни сили за охрана на американското посолство в Киев

100-те най-влиятелни личности на „TIME”: Путин, Зеленски, Адел и Зендая са в списъка

Списание "Time" публикува ежегодния си списък със 100-те най-влиятелни личности за годината. Ето и някои от имената...

Бившият президент на Молдова Игор Додон е арестуван за корупция

Той е разследван за получен подкуп от олигарх

Трябва да си имал думи, за да позволиш на нещо хубаво да те остави без думи

Езикът, на който се караме, ще остане и ще ни сдобрява

"Казват, че и аз, и Путин сме убийци. Но убивам престъпници, а не деца и старци"

Дори президентът на Филипините Родриго Дутерте призова Кремъл да прекрати жестокостите в Украйна

Руският дипломат в ООН, който осъди войната: Ние също носим вина за този безумен позор

"Често пращахме информация, която със сигурност щеше да се хареса. Това беше основният критерий"