Синдикатът на полицаите: Протестираме не само за парите, а за реформа в МВР Снимка: © Ина Ангелова

Ние сме склонни на компромис, но не ни е дадена възможността. Не настояваме за твърдо 30% увеличение на заплатите, а казваме, че 15% е една добра основа за преговори. Това каза пред „120 минути“ по bTV председателят на най-големия полицейски синдикат у нас Валентин Попов.

Полицаите в България излязоха на втори пореден национален протест с искане за увеличение на месечните възнаграждения с 30 на сто от началото на 2021 г. В проектобюджета пише, че те ще разполагат с 15% увеличение. Според Попов – началната заплата на един полицай е около 970 лева. Но те излизат за демонстрация, тъй като искат да са причислени към хората на първа линия.

На въпрос на водещия Светослав Иванов „В какво се изразява вашето участие на първа линия?“, той каза: „Ако тръгнем да изброяваме всички задачи, които са ни възложени от началото на епидемията, няма да ни стигне предаването. Хората се сещат за КПП-тата през пролетта – мои колеги работеха на тях. На граничните пунктове работят също мои колеги – тяхно решение е кой влиза и кой не в страната. Мои колеги разнасят разписанията на РЗИ-тата. Звъниш на бърза помощ, а идва жандармерия. Колегите ми участват в транспортирането на болни от Covid, а пожарникарите извършват дезинфекция“.

„Синдикатите протестират от пролетта на 2009. Първите протести, в които стана дума за увеличение на заплатите ни, бяха през лятото на 2017. След това основен мотив е реформата на това министерство. От 2008 най-малко шестима министри, на гърба на гражданите и на гърба на служителите, опитаха да направят реформа за половин или една година. Не става за година, не става и за мандат. Това трябва да е реформа, която да продължи 10 години“, каза председателят на синдиката.

„Ние за пореден път днес сме на улицата. Не сме за парите. А за да защитим две понятия, в които колегите ми вярват – достойнство и чест. Искаме най-напред с нас да се води диалог, в който ние да сме равностойни партньори. Бюджетът може да се променя, може да се актуализира, но това е тема на преговори“, каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Моментът на истината": Правителството на Макрон е изправено пред два вота на недоверие

Два вота на недоверие ще бъдат гласувани във френското правителство

17:10 - 20.03.2023

VW в капана GAZ: Германският гигант се оказа заклещен в Русия

Кремъл направи напускането на компании от „неприятелски“ държави трудно и създаде условия за национализация на частни активи

16:31 - 20.03.2023

По ушите ще го познаете. Използва ли Путин двойник при визитата си в Крим и Мариупол?

Истината за това дали Путин използва двойник може да се крие в ушите на президента

15:47 - 20.03.2023

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: "Дано това влюбване да ми е последно"

Годеницата на медийния магнат се запознава с него преди половин година

15:46 - 20.03.2023

Големите губещи от "брака по сметка" между UBS и Credit Suisse

Притежателите на т.нар. AT1-облигации на Credit Suisse са възмутени от сделката

14:25 - 20.03.2023

НАП отчете 9% ръст в приходите от ДДС спрямо 2022 г. - по-нисък от инфлацията

Директорът на агенцията обвинява ПП в "политически спекулации"

13:08 - 20.03.2023

Брус Уилис на 68. Съпругата му споделя за скръбта си от диагнозата на актьора

Той страда от бързоразвиваща се форма на деменция

13:05 - 20.03.2023