Синдикатът на полицаите: Протестираме не само за парите, а за реформа в МВР Снимка: © Ина Ангелова

Ние сме склонни на компромис, но не ни е дадена възможността. Не настояваме за твърдо 30% увеличение на заплатите, а казваме, че 15% е една добра основа за преговори. Това каза пред „120 минути“ по bTV председателят на най-големия полицейски синдикат у нас Валентин Попов.

Полицаите в България излязоха на втори пореден национален протест с искане за увеличение на месечните възнаграждения с 30 на сто от началото на 2021 г. В проектобюджета пише, че те ще разполагат с 15% увеличение. Според Попов – началната заплата на един полицай е около 970 лева. Но те излизат за демонстрация, тъй като искат да са причислени към хората на първа линия.

На въпрос на водещия Светослав Иванов „В какво се изразява вашето участие на първа линия?“, той каза: „Ако тръгнем да изброяваме всички задачи, които са ни възложени от началото на епидемията, няма да ни стигне предаването. Хората се сещат за КПП-тата през пролетта – мои колеги работеха на тях. На граничните пунктове работят също мои колеги – тяхно решение е кой влиза и кой не в страната. Мои колеги разнасят разписанията на РЗИ-тата. Звъниш на бърза помощ, а идва жандармерия. Колегите ми участват в транспортирането на болни от Covid, а пожарникарите извършват дезинфекция“.

„Синдикатите протестират от пролетта на 2009. Първите протести, в които стана дума за увеличение на заплатите ни, бяха през лятото на 2017. След това основен мотив е реформата на това министерство. От 2008 най-малко шестима министри, на гърба на гражданите и на гърба на служителите, опитаха да направят реформа за половин или една година. Не става за година, не става и за мандат. Това трябва да е реформа, която да продължи 10 години“, каза председателят на синдиката.

„Ние за пореден път днес сме на улицата. Не сме за парите. А за да защитим две понятия, в които колегите ми вярват – достойнство и чест. Искаме най-напред с нас да се води диалог, в който ние да сме равностойни партньори. Бюджетът може да се променя, може да се актуализира, но това е тема на преговори“, каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024