Снимка: © Ина Ангелова

Ние сме склонни на компромис, но не ни е дадена възможността. Не настояваме за твърдо 30% увеличение на заплатите, а казваме, че 15% е една добра основа за преговори. Това каза пред „120 минути“ по bTV председателят на най-големия полицейски синдикат у нас Валентин Попов.

Полицаите в България излязоха на втори пореден национален протест с искане за увеличение на месечните възнаграждения с 30 на сто от началото на 2021 г. В проектобюджета пише, че те ще разполагат с 15% увеличение. Според Попов – началната заплата на един полицай е около 970 лева. Но те излизат за демонстрация, тъй като искат да са причислени към хората на първа линия.

На въпрос на водещия Светослав Иванов „В какво се изразява вашето участие на първа линия?“, той каза: „Ако тръгнем да изброяваме всички задачи, които са ни възложени от началото на епидемията, няма да ни стигне предаването. Хората се сещат за КПП-тата през пролетта – мои колеги работеха на тях. На граничните пунктове работят също мои колеги – тяхно решение е кой влиза и кой не в страната. Мои колеги разнасят разписанията на РЗИ-тата. Звъниш на бърза помощ, а идва жандармерия. Колегите ми участват в транспортирането на болни от Covid, а пожарникарите извършват дезинфекция“.

„Синдикатите протестират от пролетта на 2009. Първите протести, в които стана дума за увеличение на заплатите ни, бяха през лятото на 2017. След това основен мотив е реформата на това министерство. От 2008 най-малко шестима министри, на гърба на гражданите и на гърба на служителите, опитаха да направят реформа за половин или една година. Не става за година, не става и за мандат. Това трябва да е реформа, която да продължи 10 години“, каза председателят на синдиката.

„Ние за пореден път днес сме на улицата. Не сме за парите. А за да защитим две понятия, в които колегите ми вярват – достойнство и чест. Искаме най-напред с нас да се води диалог, в който ние да сме равностойни партньори. Бюджетът може да се променя, може да се актуализира, но това е тема на преговори“, каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ

Ваксинационният център на ВМА ще работи и през почивните дни

Заради засиления интерес към имунизацията от началото на действието на зеления Covid-сертификат

Костадин Ангелов атакува Кацаров заради решението Covid-сертификат да се дава още след първа доза

Ангелов твърди, че при него се правели по 40 хил. дози на ден, но статистиката показва съвсем различно число