"Системата ни убива" влиза в политиката със стари партийни кандидати

Инициативата "Системата ни убива", която се зароди от протестите на майки на деца с увреждания, ще участва в предстоящите парламентарни избори със собствени кандидати от "гражданска квота" в партийна листа.

Партията, чрез която те ще направят опит да влязат в 48 Народно сърбание, не беше обявена от председателя на сдружението Вера Иванова, макар че част от бъдещите кандидати бяха представени пред журналисти край палатковия лагер на протестиращите на Ларгото. Иванова отказа да потвърди или отрече, че става дума за листата на Мая Манолова.

"Ще покажем лицата на хората със сърца и кауза, които са дали живота си за другите. Хората са в цялата страна. Ще има във всеки МИР участие от нашата квота "Системата ни убива". Зад нас стои огромна армия от екипи, юристи, лекари, психолози. Толкова години на улицата, с толкова каузи, ние сме готови и можем да поемем тази отговорност", обяви Иванова, която изброи като приоритетни теми: "образование, здравеопазване, съдебната система, природата, бездомните животни".

Сред хората, които се появиха на площада, се оказа, че има и хора, които подкрепяли "залавянето на педофили" и борци с "джендър идеологията".

"Мантрата за кюлчетата и чекмеджетата се изтърка. Мантрата за оставката на Гешев също. Влезлите на гърба на протестиращите и студентите - това трябва да спре", каза Вера Иванова.

Оказа се, че част от лицата им всъщност вече имат опит като кандидати за народни представители.

Доскорошният експерт по социална политика на "Има такъв народ" Цветан Предов беше представен като част от екипа, който подпомага майките.

Златина Станкова, която е организирала протести срещу ГМО, шистовия газ, АКТА и др., също ще се кандидатира за депутат, като обяви, че е "отгледала три деца на тази страна въпреки държавата".

Станкова също е участвала на парламентарните избори през април 2021 г. като кандидат в листите от "Патриотична коалиция "Воля" и НФСБ".

Сред лицата на "Системата ни убива" беше представена и Диана Кишкилова, представена като бизнес дама, заплашила да се самозапали при опити на МВР да премахнат палатковия лагер на майките от протеста през лятото на 2020 г.

Кишкилова обяви за свой приоритет това, че "българските деца трябва да престанат да бъдат стока и не може държавата да плаща на приемни семейства, а майки и бащи да губят децата си, защото нямат пари". Втората ѝ кауза се оказа спасяването на бездомни котки и кучета.

Представителите на "Системата ни убива" обявиха, че ще пренесат протеста си в Народното събрание, след като депутатите не са обърнали внимание на недоволството им.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Живот

Рап битката между Дрейк и Кендрик Ламар - обиди, педофилия и тайни деца

Музикалните издания Billboard и Rolling Stone я обявиха за Гражданската война на рапа

10:16 - 06.05.2024
Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024