Снимка: © Getty Images

От 1 декември официално започна функционирането на системата за издаване на електронни направления за безплатни PCR тестове от страна на личните лекари. При нейното обявяване от зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева обаче останаха съмнения за ефикасността на работата ѝ в първите няколко дни.

В обхвата на системата засега са само част от предвидените медико-диагностични изследвания. Другите ще се внедряват поетапно. „Не очаквам от първия момент всичко да заработи“, обяви Начева само няколко часа след тестването на системата на софтуера. Това се случи основно през почивните дни, а на някои места е продължило и до предишната нощ.

Към обяд на 1 декември са били издадени 200 електронни направления от 100 лични лекари в цялата страна, каза зам.-министърът. Личните лекари у нас са общо около 4500.

Първи обнадеждаващи сигнали за лекарство срещу Covid-19

„Има много малко области, за които още нямаме информация, че са издадени такива направления, колегите все още се включват”, заяви Начева. Системата се забави дълго, но зам.-министърът каза: „Трябва да признаем, че пандемията ускори въвеждането на електронни направления. Искам да благодаря на общопрактикуващите лекари, на БЛС и на всички изпълнители на извънболнична медицинска помощ, които оказаха подкрепа”.

Тя обяви, че хартиеното направление засега остава и ще отпадне, когато всички общопрактикуващи лекари пожелаят да издават само е-направления.

Електронните направления ще се издават само когато пациентът има два от общо 11 симптома на Covid-19. Ако няма симптоми, няма да има право на безплатен тест.

„Апелирам към пациентите да не лъжат лекарите за симптомите си, за да получат безплатен PCR тест. Това ще натовари допълнително и финансово цялата система. Нека не извиваме ръцете й”, каза зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МВР поиска да отнеме лиценза за охрана на "Делта гард"

Охранителната фирма стана обект на разследване заради "Осемте джуджета"

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"