Снимка: © Getty Images

Когато се заговори за санкции на руските олигарси, Роман Абрамович обяви, че предава грижата за "Челси" на благотворителната фондация на клуба. Първоначално мнозина помислиха, че бизнесменът се оттегля от управлението на лондонския футболен отбор, но изглежда изобщо не е така.

Какво гласеше изявлението му:

„По време на 20-те години, в които съм собственик на “Челси“, винаги съм гледал на ролята си като на пазител на клуба със задача да се убедя, че сме възможно най-успешни днес и същевременно да градя бъдещето ни, докато допринасям за нашата общност. Винаги съм целял да взимам решения в интерес на клуба. Оставам отдаден на тези ценности. Затова днес прехвърлям настойничеството и грижата за „Челси“ на благотворителната ни фондация.“

„Вярвам, че в момента те са в най-добра позиция да се грижат за интересите на клуба, играчите и феновете.“

Кой е собственикът на "Челси" при това развитие?

Отговорът е лесен, защото не се е променял от 2003 година насам – Роман Абрамович продължава да притежава 100% от „Челси“ през британската си компания Fordstam Limited.

Това, че „прехвърля грижите“ за клуба на благотворителната фондация не променя този факт. Не е имало трансфер на акции и Абрамович остава човекът, който контролира лондонския отбор. 

Тогава какво е правното значение на изказването му?

Според спортния юрист Стюарт Качър, който говори по темата пред The Athletic, думата "найстойничество" няма легално значение. Коренно различно е от това да предаде "собствеността" на клуба. 

"Докато изявлението на сайта на "Челси" казва, че той предава настойничеството на фондацията, не пояснява от какво точно се лишава. Мажоритарният собственик теоретично би могъл да даде част от акциите или да упълномощи други за определена дата. В това изказване липсват детайли и не твърди, че той е предоставил акциите си - поради това остава неясно кой е под контрол и взима решенията в отбора," заявява специалистът.

От The Athletic потвърждават, че не е предоставил дялове от собствеността на клуба. Това означава, че Абрамович остава ключовата фигура в "Челси" и все още разполага с правото да назначава или освобождава членовете на борда на директорите. 

"При това положение нищо не се е променило от гледна точка на контрола на клуба - единственото действие на изявлението е, че внушава дистанция между Роман Абрамович и клуба в момента, в който депутатите от британския парламент призовават за санкции срещу бизнесмена."

Самият Абрамович, „Челси“ и адвокатите му винаги са отричали връзка с Кремъл, а с това отхвърлят и каквито и да е причини да получи санкции. Становището им е ясно – той е просто успешен бизнесмен, който се е родил в Русия. Аргумент, който повечето от личностите в списъка със санкционирани руснаци използват.

След руската инвазия в Крим през 2014 Абрамович не беше санкциониран от никое правителство за връзките си с Москва. Не беше санкциониран и когато руските тайни служби опитаха да убият бившия си агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри през 2018 – просто загуби британската си виза, но си изкара израелско и португалско гражданство, с което отново си отвори вратата към Острова. 

Какво ще се случи с "Челси", ако все пак санкционират Абрамович? 

От една страна източници на The Athletic в контакт с клуба вярват, че дори и при този сценарий проблеми за "Челси" няма да има.

Това е така поради три причини, казват те:

1. Това е британска компания, която няма нищо общо с Русия.
2. Като бизнес клубът е спечелил над 400 милиона паунда през миналия сезон, има предостатъчно средства в банката, както и сериозни постоянни приходи от телевизионни права и спонсорства. 
3. В момента би трябвало начело да е благотворителна фондация.

В същото време обаче други, запознати с британските закони за санкциите, поставят въпроса как може компания, която се притежава изцяло от санкциониран човек, да функционира. Според техните твърдения британските банкови сметки на клуба ще бъдат затворени и никоя британска фирма не би могла да работи с него. Как футболен клуб без достъп до банковите си сметки плаща разходите си? 

Тук вече идва и друг въпрос - ще остави ли британското правителство един от най-успешните си и популярни футболни клубове да банкрутира? Местните санкционни закони са нови и досега не са се сблъсквали с бизнесмен от мащаба на Абрамович. Остават много неизвестни за това как ще се развие ситуацията при подобен сценарий. 

Едно обаче изглежда сигурно - въпреки построената нова фасада през последните дни, "Челси" остава в ръцете на руснака. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори