Скандал със секретни документи "изненада" Байдън. Какво знаем до момента? Снимка: © Getty Images

Американският президент Джо Байдън се оказа в центъра на скандал със замесени секретни правителствени документи на американското разузнаване по теми като Украйна, Иран и Великобритания.

Първите разкрития станаха публично достояние във вторник, но класифицираните материали всъщност са били намерени още през ноември от личните адвокати на Байдън в частен офис във Вашингтон. Документите са от времето, когато той заема поста на вицепрезидент. Белият дом е предал документите на Националния архив - институцията, която отговаря за чувствителна за националната сигурност информация.

Политическият срам за настоящия президент обаче расте, тъй като в сряда помощниците му откриха нова партида секретни документи. Съгласно американските закони всички досиета от Белия дом, включително класифицираните, трябва да бъдат предадени на Националния архив на САЩ след края на мандата на администрацията. Във вторник Байдън заяви, че е бил "изненадан" да научи за откритието им.

Въпросът, който се разглежда от Министерството на правосъдието на САЩ, доведе до нови атаки от страна на републиканците. Те се опитват да направят сравнение между случилото се и разследването за неправилно боравене с класифицирани документи срещу Доналд Тръмп.

Байдън vs Тръмп

През август миналата година агенти на ФБР претърсиха имението на Тръмп във Флорида и иззеха повече над 10 хил. файла, които Тръмп не е предал на Националния архив. Над 300 от откритите документи бяха обозначени с "класифицирано", а някои от тях бяха с гриф "строго секретно".

"КЪДЕ е ФБР? КЪДЕ е драматичният обиск? В тази държава имаме две системи на правосъдие: една за тях и една за нас", написа републиканецът от Тексас Рони Джаксън в Twitter.

Разкритията около секретните документи на Байдън привлякоха вниманието и на самия Тръмп, който повтори същата реторика и написа в социалната си мрежа: "Кога ФБР ще извърши обиск в многобройните домове на Джо Байдън, може би дори в Белия дом?"

Случаите обаче не са еднозначни.

След като Тръмп напусна президентския пост, Националният архив установи, че важни документи не са били предадени обратно на институцията, което предизвика многобройни призиви файловете да бъдат върнати. Особена реакция или действия от страна на Тръмп нямаше. В крайна сметка въпросът беше отнесен до Министерството на правосъдието, което извърши одобрено от съда претърсване в дома на бизнесмена.

От своя страна, екипът на Байдън доброволно е върнал намерените документи на архива и си сътрудничи с властите от ноември насам. Белият дом обаче не коментира защо за случилото се се разбира едва сега. Не е ясно и дали ще започне някакво разследване по този повод срещу настоящия президент

Каква информация се съдържа в документите на Байдън?

След като напуска пост си на вицепрезидент през 2017 г., Байдън поддържа офис в Центъра за дипломация и глобална ангажираност "Пен Байдън" във Вашингтон. Именно там са открити чувстивтелните документи за националната сигурност. Центърът е свързан с Пенсилванския университет и продължава да функционира независимо от администрацията на президента.

Според източници на CNN сред документите включиват бележки на американското разузнаване и информационни материали, които обхващат теми за Украйна, Иран и Великобритания в периода между 2013 и 2016 г. Те са били намерени в три или четири кутии.

По-голямата част от файловете в офиса обаче съдържали лични документи на семейство Байдън, включително материали за организацията на погребението на сина им Бо Байдън и съболезнователни писма.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024