Скандал със секретни документи "изненада" Байдън. Какво знаем до момента? Снимка: © Getty Images

Американският президент Джо Байдън се оказа в центъра на скандал със замесени секретни правителствени документи на американското разузнаване по теми като Украйна, Иран и Великобритания.

Първите разкрития станаха публично достояние във вторник, но класифицираните материали всъщност са били намерени още през ноември от личните адвокати на Байдън в частен офис във Вашингтон. Документите са от времето, когато той заема поста на вицепрезидент. Белият дом е предал документите на Националния архив - институцията, която отговаря за чувствителна за националната сигурност информация.

Политическият срам за настоящия президент обаче расте, тъй като в сряда помощниците му откриха нова партида секретни документи. Съгласно американските закони всички досиета от Белия дом, включително класифицираните, трябва да бъдат предадени на Националния архив на САЩ след края на мандата на администрацията. Във вторник Байдън заяви, че е бил "изненадан" да научи за откритието им.

Въпросът, който се разглежда от Министерството на правосъдието на САЩ, доведе до нови атаки от страна на републиканците. Те се опитват да направят сравнение между случилото се и разследването за неправилно боравене с класифицирани документи срещу Доналд Тръмп.

Байдън vs Тръмп

През август миналата година агенти на ФБР претърсиха имението на Тръмп във Флорида и иззеха повече над 10 хил. файла, които Тръмп не е предал на Националния архив. Над 300 от откритите документи бяха обозначени с "класифицирано", а някои от тях бяха с гриф "строго секретно".

"КЪДЕ е ФБР? КЪДЕ е драматичният обиск? В тази държава имаме две системи на правосъдие: една за тях и една за нас", написа републиканецът от Тексас Рони Джаксън в Twitter.

Разкритията около секретните документи на Байдън привлякоха вниманието и на самия Тръмп, който повтори същата реторика и написа в социалната си мрежа: "Кога ФБР ще извърши обиск в многобройните домове на Джо Байдън, може би дори в Белия дом?"

Случаите обаче не са еднозначни.

След като Тръмп напусна президентския пост, Националният архив установи, че важни документи не са били предадени обратно на институцията, което предизвика многобройни призиви файловете да бъдат върнати. Особена реакция или действия от страна на Тръмп нямаше. В крайна сметка въпросът беше отнесен до Министерството на правосъдието, което извърши одобрено от съда претърсване в дома на бизнесмена.

От своя страна, екипът на Байдън доброволно е върнал намерените документи на архива и си сътрудничи с властите от ноември насам. Белият дом обаче не коментира защо за случилото се се разбира едва сега. Не е ясно и дали ще започне някакво разследване по този повод срещу настоящия президент

Каква информация се съдържа в документите на Байдън?

След като напуска пост си на вицепрезидент през 2017 г., Байдън поддържа офис в Центъра за дипломация и глобална ангажираност "Пен Байдън" във Вашингтон. Именно там са открити чувстивтелните документи за националната сигурност. Центърът е свързан с Пенсилванския университет и продължава да функционира независимо от администрацията на президента.

Според източници на CNN сред документите включиват бележки на американското разузнаване и информационни материали, които обхващат теми за Украйна, Иран и Великобритания в периода между 2013 и 2016 г. Те са били намерени в три или четири кутии.

По-голямата част от файловете в офиса обаче съдържали лични документи на семейство Байдън, включително материали за организацията на погребението на сина им Бо Байдън и съболезнователни писма.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Директорът на "Св. Иван Рилски" напуска поста си, работещите в болницата готвят протести

Един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата

16:11 - 29.01.2023

Издирват още един млад мъж, изчезнал по време на "Сурва" в Перник

Това е трети случай на изчезване в рамките на седмица

15:51 - 29.01.2023

Той пак е тук: Джокович отново достигна върха в света на тениса

Джокович изравни Рафаел Надал по най-много отличия от Големия шлем в историята на мъжкия Тур

15:22 - 29.01.2023

ПП ще съдят Бойко Борисов заради твърдение относно продажбите на оръжие на Украйна

Задава се още едно дело от "Продължаваме промяната" за Борисов

14:39 - 29.01.2023

Louis Vuitton "нашари" световните забележителности като продължение на кампанията с Яйои Кусама

Активациите с най-продаваната жива художничка продължават

14:15 - 29.01.2023

Фандъкова заплаши „Трейс груп холд“ с глоба от 200 000 лв. заради счупено с чук жълто паве

Тя каза, че ще наложи санкции за увреждане на културна ценност

11:15 - 29.01.2023

БЛС застана зад личните лекари в искането им за по-висока потребителска такса

Според зам-председателя на съюза таксата не кореспондира с никакви обективни показатели и не е адаптирана към настоящето

10:33 - 29.01.2023