Снимка: © БСП

Бившият депутат Кирил Добрев е предложен за изключване от БСП, а решението ще бъде гласувано на неприсъствено заседание на Националния съвет на партията. 

Мотивът за крайната санкция е "уронване на престижа на БСП с изказвания в медиите" от страна на Кирил Добрев. Подобна беше и причината за решението Георги Гергов да бъде изключен от партията в началото на 2021 г. 

Кирил Добрев потвърди за това, че се подготвя отстраняването му от БСП, а междувременно Крум Зарков, Костадин Паскалев и организацията на БСП в Перник (чийто кмет е Станислав Владимиров, бивш депутат и член на партията) публикуваха остро критични позиции срещу предложението на Изпълнителното бюро. 

"Изключването от партията е последното убежище на страха. Затова и винаги съм бил против тази мярка по повод на други хора. Е, днес дойде и моят ред да бъда изключен - анонимно, на подпис, с измислени мотиви, без да бъда изслушан. Няма изненада, това ръководство толкова си може…Четвърто поколение съм социалист по сърце, не по партийни решения и никой не може да ми извади членството от сърцето. Оставам лоялен на моята единствена партия - БСП. Останалото няма значение", написа Кирил Добрев в профила си във Facebook. 

Крум Зарков сравнява опита за изключването на Добрев със сталинисткия принцип "Няма човек, няма проблем" и задава въпроса "Кой има интерес от поредния ялов вътрешнопартиен сблъсък вместо спокойна и градивна кампания за пътя, по който БСП трябва да поеме за да се възстанови". 

"Ще гласувам “против” изключването на Кирил Добрев. Имам много несъгласия с него. Противопоставих се на неговата кандидатура за председател. Все още считам, че той не бива да е в първите редици. Но изключването му на подпис, между празниците, без практическа възможност да се защити срещу обвиненията, не е редно", пише Зарков. 

Костадин Паскалев също определя като "абсурдно" времето и начина на разрешаване на конфликта между Нинова и Добрев. "Методичното разчистване на партията от хора с различно мислене от това на Председателя няма да ни доведе до нищо добро. Призовавам членовете на НС на БСП, да не подкрепят решение №74 и категорично гласувам против", казва той. 

БСП-Перник обвинява Корнелия Нинова за това, че "единственото, което иска, е да управлява БСП на принципа „разделяй и владей“.

"Вместо да излезе и да се извини за трите тежки загуби и недалновидната си политика през последните месеци, тя се окичи с вицепремиерския пост като последен шанс за кариерата си и забрави за краха. През тази тежка за БСП година станахме свидетели на три загуби, рязък спад в доверието към левицата, опити за провал на кандидат – президентската ни двойка, безпрецедентно поведение от страна на председателя на БСП между двата тура на президентските избори, разделение на база свои хора и „вътрешна опозиция“. Всичко това води до упадъка на доверието в БСП и превръщането й в четвърторазрядна партия и патерица на бъдещи управления", се казва в тяхната позиция. .

Кирил Добрев заемаше ръководни позиции в партията и в предизборния щаб още при управлението на Сергей Станишев, като през 2017 г. беше избран и за заместник-председател в екипа на Корнелия Нинова - заради което се принуди и да подаде оставка като депутат.

Той стана част от вътрешнопартийната опозиция на Нинова през последните години, като през 2020 г. се изправи срещу нея по време на първите преки избори. Добрев остана втори със 7 914 гласа (14.9%), докато Нинова беше преизбрана с над 80 на сто.

Кирил Добрев настояваше за оставката на председателя на БСП както след изборите на 11 юли, така и след тези на 14 ноември 2021 г. заради историческия срив на избирателите. 

Формално - Нинова подаде оставка и организира процедура за свикване на нов Конгрес на 22 януари, който трябва да определи начина на избор на следващ председател. Междувременно тя стана вицепремиер и министър на икономиката и индустрията в новото правителство на Кирил Петков, като не изключва варианта да се кандидатира отново за лидер на БСП. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията