Скандал в Румъния: Блуза на Louis Vuitton за над $5000 копира традиционна румънска носия

Френската модна къща Louis Vuitton (LV) се оказа в центъра на скандал с обвинения за културно присвояване и копиране на дизайн от традиционна румънска носия. Спорът получи и политически отзвук в Румъния, като предизвика реакция и от министъра на културата.

Румънската културна асоциация La Blouse Roumaine обвини модния бранд, че е използвал дизайна на традиционна блуза от региона Mărginimea Sibiului в дреха за своята нова колекция "LV by the Pool". Това е станало без съответното признание или разрешение за използване на културното облекло.

Въпросната блуза на Louis Vuitton е проектирана от френския дизайнер Никола Гескиер и се продава на цена от над 5000 долара. Отличава се с графични детайли и дантелени вложки, които според някой приличат именно на тези от румънската носия, известна с името "ия" (ie).

Това е може би най-емблематичната част от румънския фолклор. Блузата е обикновено със сложни бродерии и пискюли и е символ на богатата народна култура на страната.

Води началото си още от Античността, където някои подобни мотиви се появяват върху фигурите, изобразяващи победата на Траян в Дакийските войни върху Траяновата колона в Рим. Румънската носия "ия" има и свой ден - тя се чества на 24 юни всяка година. През 2022 г. облеклото е добавено в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

Louis Vuitton към момента не е коментирал случая, но румънската министърка на културата Ралука Туркан поиска незабавна реакция от тяхна страна. Тя настоява брандът да признае, че дрехата, която продава, е вдъхновена от традиционното румънско облекло.

"Ще поискаме от Louis Vuitton да признае наследството и културната стойност на традиционната блуза", написа Туркан в публикация във Facebook, като добави, че това е възможност за международно признание на "неоценимата стойност" на румънските обичаи.

В социалните мрежи организацията La Blouse Roumaine започна кампания с призив френската модна къща да даде заслуги на вдъхновението си.

"Трябва да защитим нашето нематериално културно наследство. Наше културно право е да изразяваме идентичността си чрез тези дрехи, чрез тези традиционни костюми. Те са част от румънската история", казва Андрея Диана Танасеску, основателка на организацията, цитирана от Associated Press.

Скандалът не е прецедент в Румъния. През 2017 г. американската дизайнерка Тори Бърч промени описанието на един от моделите си - палто в традиционен румънски стил за близо 26 хил. паунда, след като марката ѝ разгневи хиляди румънци. Причината беше, че палтото беше представено като дреха, вдъхновена от Африка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Унгария и Словакия искат ЕС да посредничи заради спрения от Украйна петрол от "Лукойл"

Двете страни са готови да отнесат въпроса до съда

20:03 - 22.07.2024
Важно днес

Ръководителката на Сикрет сървис: Стрелбата по Тръмп е най-големият ни провал от десетилетия

Чийтъл е изправена пред нарастващи призиви за оставка

18:30 - 22.07.2024
Важно днес

Мълния уби мъж и дете в Стара планина, друго дете е спасено

Лошо време и трудна достъпност на мястото затруднили спасителната акция

17:12 - 22.07.2024
Важно днес

ДПС-Доган е готово да разговаря за кабинет с третия мандат

Джевдет Чакъров обаче е скептичен за реализацията му

16:39 - 22.07.2024
Живот

БНТ включи Драго Чая от Москва, за да каже, че циркът може да спре агресията по света

Водещият на БНТ отрази цирков фестивал в Русия, макар да не е командирован от телевизията

15:41 - 22.07.2024
Живот

"brat лято" - манията в зелено, която завладя музиката, модата и интернет

Новият феномен тръгна от поп албум и стигна дори до политиката

13:31 - 22.07.2024