Скандал в шахмата. Гросмайстор е изключен от турнир след измама с телефон Снимка: © Getty Images

Скандал разтърси света на шахмата тази седмица, след като един от най-добрите млади гросмайстори Кирил Шевченко беше обвинен в измама.

Шахматистът е използвал мобилен телефон в среща от състезание в Испания. Той криел устройството в една от тоалетните и си е помагал с него по време на почивките между ходовете.

22-годишният украинец Кирил Шевченко представлява Румъния от 2023 г. насам. Заради измамата той е изключен от отборното първенство по шахмат в Испания, на което е участвал.

Играчът ходил до тоалетната често и за по-дълги периоди по време на партиите. Служителите се усъмнили и решили да претърсят тоалетната кабинка, където открили смартфона.

До него имало и бележка с текст: "Не пипай!". Според испанския вестник "El Mundo" почеркът е сходен с този на Шевченко. Изданието отбелязва, че шахматистът е направил няколко хода много бързо, привидно без да се замисли, веднага след като се е върнал от тоалетната.

Само ден по-рано чистачка в сградата е открила там друг телефон, който е бил предаден на властите. Не е ясно дали той е свързан със същия случай.

В първите два кръга на състезанието срещите на украинеца са завършили с равенство. След изгонването му обаче резултатът е бил променен и те вече се смятат за загуби.

В изявление Испанската федерация по шахмат (FEDA) посочва като причина за отстраняването на Шевченко именно нелегалната употреба на телефон:

"FEDA поддържа твърдия си ангажимент срещу измамите в шаха, като действа по най-строгия възможен начин във всеки установен случай. Дълбоко съжаляваме, че това се е случило... Искаме също така да заявим, че това индивидуално поведение няма нищо общо с безупречното представяне на останалите членове на неговия отбор."

Румънската федерация по шахмат излезе със свое становище, в което пише, че Шевченко отрича обвиненията. Спортната организация ще чака "конкретни доказателства" преди да вземе решения за случая.

"Очакваме подробности по случая и внимателно ще проучим приложените доказателства. Засега разполагаме само със съобщения в пресата и предполагаеми свидетели, но не и с официално съобщение", посочват от там.

Шевченко в момента е на 69-о място в световната класация по шахмат. Засега той не е коментирал публично скандала.

Украинецът представляваше родината си в продължение на години. През 2017 г. получи титлата "гросмайстор". В началото на 2023 г. той отиде да се състезава за Румъния и дори спечели сребърен медал на Европейското индивидуално първенство по шахмат. През изминалата година постигна и най-доброто класиране в кариерата си, като стана № 39 в света.

Към момента няма становище от Международната федерация по шахмат (FIDE). Тя съобщава, че все още не е получила доклад за случилото се, но ще разследва инцидента. Ако установи нередности, организацията има право да санкционира шахматиста.

В епохата на технологиите има множество софтуери и приложения, които играят много по-добре от всеки човек. Преломният момент в компютъризирания шах беше през 1997 г., когато световният шампион Гари Каспаров беше победен от компютъра Deep Blue.

Гросмайсторите редовно използват тези компютри, за да тренират и да се подготвят за мачове.

Измамата не е нещо в този спорт. Най-големият подобен скандал беше през септември 2022 г. Тогава действащият световен шампион Магнус Карлсен се оттегли от турнир след загуба от американския гросмайстор Ханс Нийман.

Карлсен обвини Нийман в измама, което доведе до разследване от страна на FIDE. Американецът никога не беше санкциониран, но впоследствие призна, че е мамил в онлайн мачове години преди това.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кандидат-депутат на ДПС-Пеевски е сред обвинените по делото "Портних"

Светлана Табакова е директор във фирма на Данаил Папазов, който изгони Доган от сараит

19:59 - 17.10.2024
Важно днес

Проверка откри нови нередности в театрите в Пловдив, Варна и Плевен

Театри отчитали по две представления на ден, за да вземат по-голяма субсидия

18:05 - 17.10.2024
Технологии

Отключете своята уникалност в модата, здравето и спорта с HUAWEI WATCH GT 5

Компанията представи новата си серия смарт часовници

18:03 - 17.10.2024
Важно днес

Израел потвърди, че лидерът на "Хамас" е бил убит при удар в Газа (Обновена)

Трима терористи са убити при израелски удар в Газа

17:20 - 17.10.2024
Европейски дневници

Мъск пак се размина с наградата "Сахаров". ЕП обяви краткия списък с номинирани

Три номинации на активисти и организации ще се борят за отличието

16:30 - 17.10.2024
Живот

Следродилната депресия: дълбокият мрак, който може да бъде разсеян

Ако психичните заболявания имаха образ върху тялото, всичко щеше да е някак по- лесно

15:35 - 17.10.2024
Важно днес

Съдът в Пловдив остави в ареста погребален агент, обвинен в измама с фалшиви кремации

Амбарев е взел 1639 лв. за услугата да кремира телата на починали хора, но не го е направил

14:15 - 17.10.2024