Побой, унижения, заплахи и среднощен телефонен тормоз - това е представлявала нощта след изборите на 4 април в Каварна.

В скандала са замесени ръководни кадри на ГЕРБ от област Добрич, както и местният бизнесмен Илиян Събев, който се представя за "координатор на ГЕРБ" в региона.

Официалният председател на областната структура на партията в Добрич е социалният министър Деница Сачева. Тя беше и водач на листата на ГЕРБ-СДС на парламентарните избори от 8 МИР.

Събев (собственик на ресторанти в Балчик и Калиакра) е заподозрян за нанасянето на побой срещу 59-годишният кмет на с. Белгун Благомир Станев в ранните часове на 5 април в централата на ГЕРБ в Каварна.

Свидетел и подстрекател на престъплението, според жалбата на кмета, е председателят на Общинския съвет на Каварна Йордан Стоянов (ГЕРБ).

В същата нощ Илиян Събев и Йордан Стоянов са правили опити да влязат в контакт с още петима местни политици - двама бивши кметове на Каварна (Цонко Цонев и Нина Ставрева), двама общински съветници (Красимир Кръстев и Мима Василева) и общинския координатор на ДПС Севинч Касабова, показва разследване на журналиста Спас Спасов от "Дневник".

Пред медията Деница Сачева твърди, че уличеният в побой Илиян Събев "няма политически функции", независимо че той се представя за координатор на партията. Тя нито отрича, нито потвърждава, че е провела среща с него в ресторанта му в Балчик в дните преди изборите.

Местни политици твърдят пред "Дневник", че няма как Сачева да не е имала информация, че "това е човекът, който издава смъртни присъди, според това което сам казва, той контролира съда и прокуратурата", както и че представлява "тежък криминален контингент", който си позволявал да заплашва хората, спекулирайки с познанство с Бойко Борисов и "Пашата" (основателят на СИК Румен Николов).

"Аз казах ли ви - ще ви унищожа всичките"

Подалият жалба до прокуратурата Благомир Станев е кмет на с. Белгун (на 20 км северно от Каварна). В показанията си той твърди, че около 3:30 ч. на 5 април е потърсен в дома си от двама мъже, които са поискали да ги последва до офиса на ГЕРБ в Каварна. Въпреки отказа му те са продължавали да настояват с твърдението, че са пратени от кметицата на града Елена Балтаджиева (ВМРО) и председателя на ОбС Йордан Стоянов (ГЕРБ).

Когато кметът на Белгун все пак пристига в централата на партията, попада на компания от петима души - Илиян Събев, Йордан Стоянов, секретаря на партията в Каварна Елена Йорданова и двамата "пратеници" в дома му.

Според жалбата на кмета на Белгун - Илиян Събев е започнал да го обижда и псува, да го полива с водка и да изсипва пепелници и боклуци върху него.

"Не се съпротивлямах, защото в града се говори, че има престъпно минало свързано с бивши групировки", пише кметът на Белгун. Насилието е продължило с ритници, бой с юмруци и удари с нож по главата, както и запалване на хартия на врата на пребития мъж, полят с алкохол.

Йордан Стоянов - председател на ОбС-Каварна

"Другите стояха и наблюдаваха. Данчо Стоянов стоеше с телефона си и снимаше всичко това. През цялото време Данчо Стоянов го подканяше да се гаври с мен и това му доставяше удоволствие. Данчо ми каза "аз казах ли ви - ще ви унищожа всичките", пише кметът на Белгун Благомир Станев в жалбата си до прокуратурата.

"Омразата им идваше към мен затова, че познавам координатора на партия ДПС в Каварна г-жа Севинч Касабова и, че вчера ДПС имаше 11 гласа от нашето село. Една част от жителите на селото са избиратели от ДПС и винаги гласуват за тях. Питаха ме за коя партия съм гласувал и аз им отговорих, че съм гласувал с "не подкрепям никой" - това още повече ядоса Илиян и започна да ме бие. Постоянно повтаряше "нямаш оттърване, къщата ти ще запаля, ще ви избия и от другата седмица в Каварна ще бъде "Делта гард" и тя ще контролира всичко в града. Аз назначавам и уволнявам началник на полиция и съдии и прокурори", пише още той.

Кметът на Белгун твърди, че е принуден да подпише документ, според който дължи 12 800 лв. на брата на Йордан Стоянов (председателя на ОбС-Каварна) - дълг, за който той казва, че не е поемал. Принуждаван е и да подаде оставка като кмет на селото до два месеца, защото "пречил" на кметицата на община Каварна Елена Балтаджиева.

Пострадалият мъж посочва изрично, че не желае полицията и прокуратурата в Каварна да водят разследването, защото човекът, когото уличава в насилие - Илиян Събев - се е хвалил с "особено близки отношения" с тях.

"Моля да проверите, колко заявителски материали има подадени срещу Илиан Събев в полицията и прокуратурата в Каварна и на какъв етап са", пише той. Кметът посочва, че се страхува за живота си, защото живее сам.

Три неприети повиквания между 2 и 5:30 ч.

Тормоз в нощта на изборите е приложен не само върху Благомир Станев. Още петима местни политици свидетелстват, че са търсени в ранните часове на сутринта на 5 април от Йордан Стоянов и Илиян Събев по телефона.

Бившият кмет на Каварна Нина Ставрева (напуснала БСП преди две години) твърди, че е получила обаждане от номера на председателя на Общинския съвет на Каварна Стоянов, но вместо него е чула гласа на Илиян Събев. Той се е опитал да я принуди да се присъедини към ГЕРБ в замяна на спирането на "всички неприятности, които имам със съдебни дела, започнали срещу мен, след като напуснах кметското място през 2019 г.".

Координаторката на ДПС в Каварна Севинч Касабова е получила 4-5 обаждания от Илиян Събев посред нощ, както и един SMS от общинаря Йордан Стоянов с подигравка за броя на гласовете на движението в общината.

"Още (през 2019 г.) Илиян се представяше като лице, изпратено от ГЕРБ, за да работи по време на изборите в Каварна. Но на този човек от разстояние му личи с какво се занимава и към кой контингент принадлежи", казва тя пред "Дневник". Касабова е била заплашвана, че "ще я поръчат", когато е отказала да работи в съюз с ГЕРБ по време на местните избори през 2019 г.

"Стана ясно, че ние ще работим не за Каварна, а за интересите на една мутра. Очевидно, ако не се подчиниш на ГЕРБ или на представителите му, не те чакаше нищо добро. Това, което се случи в нощта на четвърти срещу пети април, е само върхът на айсберга".

Цонко Цонев, известният "Кметъл" на Каварна, казва пред "Медиапул", че също е бил нарочен за побой заради създаването на група във Facebook, посветена на проблемите в Каварна. Цонев също е получавал обаждания в нощта след изборите, но не е вдигнал телефона.

Мълчанието на ГЕРБ и споменът за "Суджукгейт"

Въпреки медийното внимание върху побоя в Каварна, от централното ръководство на ГЕРБ няма никаква реакция по казуса. Областният координатор в Добрич Деница Сачева даде интервю пред БНТ в събота сутрин, но нямаше въпроси или коментари по казуса.

Каварненската организация на партията публикува изявление на 7 април (след жалбата на кмета на Белгун), в което казва, че "отхвърлят обвиненията за нанесен побой в офиса ни в града" и заявяват, че "Твърденията за това са на човек с висящо дело за изнудване. Не изключваме те да са свързани с изнасяните от нас данни за финансови злоупотреби, извършвани по време на предишното управление на общината".

За ГЕРБ това е вторият тежък репутационен скандал в Добрич след случая "Суджукгейт" от 2017 г., когато Живко Мартинов (бивш ръководител на партията в областта) беше обвинен в изнудване на местен бизнесмен с настояване да получи тонове суджук, уж от името на Бойко Борисов. Делото все още не е приключило към началото на 2021 г.

Пред "Дневник" Деница Сачева казва, че "ще коментира, когато се запознае с всички факти" около скандала с Илиян Събев и Йордан Стоянов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

24 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите на 2 октомври

Кандидатските листи за 48 Народно събрание може да са повече от вотовете през 2021

ВАС остави ТЕЦ "Брикел" да работи въпреки замърсяването на въздуха

Централата може да продължи да обгазява, докато тече делото срещу заповедта на Борислав Сандов

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна

Според служебния екоминистър е възможно решението на Сандов да е незаконно

Слави Трифонов нападна отцепниците от ИТН заради листите на ПП

Трифонов обижда Радостин Василев на "предател и жалък службогонец"

Татяна Дончева пропуска Избори 2022, но вече "загрява" за 49 Народно събрание

"Движение 21" няма да се регистрира нито самостоятелно, нито в коалиция

"Раковски" 134 ще е новият "дом" на Европейската прокуратура

Крум Зарков е предложил сградата за делегираните прокурори