Франция призова гражданите си да бойкотират най-голямата платформа за електронна търговия Amazon по време на коледните празници. „Зелени“ и крайнолеви депутати, както и представители на различни организации, подписаха две петиции в рамките на два поредни дни, в опит да подкрепят местния бизнес в тежките времена на корона-кризата.

„Скъпи Дядо Коледа, тази година призоваваме за Коледа без Amazon“, гласи описанието на една от петициите, цитирана от France Inter. Авторите на инициативата призовават да не се купуват коледни подаръци от компанията на Джеф Безос и да се наложат данъци върху продажбата на стоки в електронната платформа.

Създателите на петицията искат да съберат 200 хиляди подписа. Към момента инициативата е подкрепена от кмета на Париж – Ан Идалго, от кмета на Гренобъл, президента на Лионския метрополис, както и от активисти за опазването на околната среда. Сред тях е бившият министър Делфин Бато, както и депутатът Матийо Орфелен от партията на „Зелените“. Подписи има още от НПО-та, от Френския книжен съюз и от няколко известни личности като писателя Кристин Орбан.

Лидерът на Френската демократична конфедерация на труда – Лоран Бержие, се обяви открито срещу Amazon. „Трябва да сме сигурни, че ще използваме платформата възможно най-малко по време на коледните празници“, каза той. „Amazon е проблем за нас вече много дълго време. Беше проблем и миналата Коледа“.

Той е наясно, че има граждани, за които не е възможно друго решение, освен да пазаруват от сайта. Но настоя Amazon да започне да плаща голямо количество данъци на френската хазна.

В отговор на всички тези действия – от Amazon France се защитиха, като изтъкнаха големите си инвестиции в страната. Според тях, в рамките на 10 години, компанията е създала 9300 работни места. Твърдение, което не се харесва на Матийо Орфелен.

„Всяко едно работно място, което Amazon създава, руши между 2,2 и 4,6 работни места, разкрити от държавата“, смята той.

Авторите на петициите настояват, че развитието на платформата в страната ще доведе до социални и финансови последствия, както и такива за околната среда. Според тях – трябва французите да наблегнат на пазаруването в местни магазини, които продават собствени стоки, за да може да поддържат икономиката стабилна по време на настоящата криза, предизвикана от Covid-19.

„Това не е просто призив да не се пазарува от Amazon, тази петиция е позитивна относно ползите на местните търговци и що се отнася до създаването на по-устойчива електронна търговия“, каза Орфелен, цитиран от France Inter.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности

Самоунищожената картина на Банкси "Любовта е в кошчето" беше препродадена на рекордна цена

На търг през 2018 тя се спусна през рамката и беше нарязана на парчета