Снимка: © Getty Images

Два от спортовете с големи олимпийски традиции са заплашени от изваждане от игрите през 2028. Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах предупреди управляващите органи в бокса и вдигането на тежести и постави ултиматуми за участието им в Олимпиадата в Лос Анджелис през 2028.

Ако искат да са част от списъка със спортове в Калифорния те ще трябва да проведат поредица от реформи до 2023 година, цитират Бах в The Guardian. 

Бах изрази най-дълбоките си притеснения относно вдигането на тежести, което се сблъска със значителни проблеми от страна на допинг контрола и управлението, докато на бокса беше заявено ясно, че трябва да продължи да прави огромни реформи след финансовите си проблеми и скандалите със съдийството от Рио 2016.

За конната езда се планира да бъде заменена от Модерния петобой – спорт, който представлява пет различни дисциплини: фехтовка, плуване свободен стил (200 м.), стрелба, конни скокове, кънтри бягане (3200 м.). Спортът е вдъхновен от класическия петобой, част от програмата на Древните олимпийски игри. Решението за замяната е последвано от шокиращите сцени на Олимпийските игри в Токио 2020, където немският треньор Ким Райзнер беше изгонен за удряне на кон.

"Международната боксова асоциация трябва да демонстрира, че успешно е адресирала проблемите в управлението, финансова прозрачност, устойчивост и почтеност в съдийския процес," каза той.

"Международната федерация по вдигане на тежести и бъдещите ѝ лидери трябва да демонстрират ефективна промяна в културата на спорта. Нужно е да адресират успешно историческите инциденти с допинг и да гарантират почтеността, стабилността и пълната независимост на анти-допинг програмата си."

Междувременно поради атрактивността съм към младата аудитория три спорта се приближават все повече към място в Олимпиадата в Лос Анджелис - предложенията за включването на скейтбординг, сърф и спортно катерене ще се разгледат на среща на МОК в Пекин през февруари. Бах похвали стремежа им към иновативност и добави: "Осъзнаваме дълбоките корени, които тези три спорта имат в Калифорния." 

Футболът запазва мястото си в програмата на игрите, но от МОК заявиха, че ще продължат да следят развитието на международния календар предвид плановете на ФИФА да провежда Световно първенство на всеки две години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония