Скейт, сърф и спортно катерене изместват "проблемните" бокс и щанги от Олимпиадата през 2028 Снимка: © Getty Images

Два от спортовете с големи олимпийски традиции са заплашени от изваждане от игрите през 2028. Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах предупреди управляващите органи в бокса и вдигането на тежести и постави ултиматуми за участието им в Олимпиадата в Лос Анджелис през 2028.

Ако искат да са част от списъка със спортове в Калифорния те ще трябва да проведат поредица от реформи до 2023 година, цитират Бах в The Guardian.

Бах изрази най-дълбоките си притеснения относно вдигането на тежести, което се сблъска със значителни проблеми от страна на допинг контрола и управлението, докато на бокса беше заявено ясно, че трябва да продължи да прави огромни реформи след финансовите си проблеми и скандалите със съдийството от Рио 2016.

За конната езда се планира да бъде заменена от Модерния петобой – спорт, който представлява пет различни дисциплини: фехтовка, плуване свободен стил (200 м.), стрелба, конни скокове, кънтри бягане (3200 м.). Спортът е вдъхновен от класическия петобой, част от програмата на Древните олимпийски игри. Решението за замяната е последвано от шокиращите сцени на Олимпийските игри в Токио 2020, където немският треньор Ким Райзнер беше изгонен за удряне на кон.

"Международната боксова асоциация трябва да демонстрира, че успешно е адресирала проблемите в управлението, финансова прозрачност, устойчивост и почтеност в съдийския процес," каза той.

"Международната федерация по вдигане на тежести и бъдещите ѝ лидери трябва да демонстрират ефективна промяна в културата на спорта. Нужно е да адресират успешно историческите инциденти с допинг и да гарантират почтеността, стабилността и пълната независимост на анти-допинг програмата си."

Скейт, сърф и спортно катерене изместват "проблемните" бокс и щанги от Олимпиадата през 2028

Междувременно поради атрактивността съм към младата аудитория три спорта се приближават все повече към място в Олимпиадата в Лос Анджелис - предложенията за включването на скейтбординг, сърф и спортно катерене ще се разгледат на среща на МОК в Пекин през февруари. Бах похвали стремежа им към иновативност и добави: "Осъзнаваме дълбоките корени, които тези три спорта имат в Калифорния."

Футболът запазва мястото си в програмата на игрите, но от МОК заявиха, че ще продължат да следят развитието на международния календар предвид плановете на ФИФА да провежда Световно първенство на всеки две години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024