Слави Ангелов: Защо убиецът на Милен Цветков вече не е в затвора?

Главният редактор на "168 часа" Слави Ангелов призова съдебната власт да даде отговори за забавянето на делото по катастрофата, отнела живота на журналиста Милен Цветков през април 2020 г.

"Какво става с убиеца на Милен Цветков и защо той не е вече в затвора? От този случай минаха 5-6 месеца. Тук всичко беше много просто, всички видяхме на камерите как този млад човек го помита и го убива. Всички ние като журналисти всеки ден трябва да поставяме въпроса какво става с убиеца на Милен Цветков и защо той не е вече в затвора?", попита Ангелов в ефира на Нова ТВ.

Последната публична информация по разследването срещу 22-годишният Кристиян Николов датира от юли - тогава съдът отказа да пусне обвиняемия под домашен арест. Николов беше привлечен под отговорност, след като под влияние на наркотици се блъсна с превишена скорост в автомобила на Цветков, спрял на червен светофар.

Дотогава все още не е била готова експертизата, която да покаже дали Николов е бил в адекватно състояние по време на сблъсъка. Прокуратурата поддържа най-тежкото обвинение - умишлено причиняване на смъртта на Милен Цветков.

"Защо правосъдието в България е толкова бавно? Причината за протестите и недоволството е липсата на справедливост и възмездие, на равен старт в живота и възможностите. Човекът, който уби Милен Цветков и семейството му са олицетворение точно на това", каза още той.

Самият разследващ журналист стана обект на тежко посегателство в началото на 2020 г., когато беше пребит на улицата на метри от дома си. Предполагаемите извършители на нападението бяха арестувани няколко месеца по-късно, а главният прокурор Иван Гешев намекна за връзка между издирвания бизнесмен Васил Божков и поръчката за побоя над Слави Ангелов.

По думите на журналиста, "цялата картина на това нападение е изяснена - от поръчителите, през последниците до извършителите".

В същото време, той допусна, че делото може да претърпи обрат в съда.

"Ние живеем в България, а когато говорим за правосъдие в България, няма нищо сигурно. Обрати в съда са по-скоро правило, отколкото изключение", каза той.

Последният проект на Слави Ангелов е филм за смъртта на Теодора Балабанова, която изгуби живота си при опит за рекорд на гмуркане през 2017.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024