Снимка: © https://www.facebook.com/STTrifonov/

Председателят на "Има такъв народ" Слави Трифонов публикува ново кратко съобщение в профила си във Facebook, с което изразява благодарност към избирателите на партията си.

В позицията му липсва какъвто и да е сигнал за бъдещите ходове на ИТН след свикването на 45 Народно събрание, както и коментар по отношение на заявената готовност от БСП и ДПС да подкрепят евентуален кабинет с мандат на новата политическа сила.

"От името на моите колеги и от мое име искрено благодаря на всички, които гласуваха за нас. Това е смисълът на доверието, а доверието е висшата форма на човешкото общуване. Благодаря ви, ние оценяваме вашето доверие", написа Трифонов в събота.

До момента той реагира единствено на опита на Бойко Борисов да го провокира към съставяне на правителство с обещание за "осигуряване" на 10 депутатски гласа от ГЕРБ.

Тогава Трифонов напомни единствено, че "има много ясна законова процедура, упомената в Конституцията, и ние съвсем логично я спазваме и вървим по нея". Процедурата е такава, че консултациите за връчване на мандати не могат да започнат преди формирането на парламентарните групи, т.е. след свикването на първо заседание на парламента.

Ако ГЕРБ не успее да събере подкрепа за нов кабинет като първа политическа сила, проучвателният мандат ще се падне при вторите - "Има такъв народ".

Слави Трифонов не коментира и какво се случва със здравословното му състояние, след като самият той обяви във Facebook на 4 април, че се е самоизолирал заради проява на симптоми на Covid-19.

ИТН спечели 565 014 гласа на изборите в неделя (17,66%), което им донесе 51 депутатски места в Народното събрание. Сборът от мандатите им с тези на Демократична България и "Изправи се! Мутри вън" не стига за съставянето на мнозинство - те разполагат с 92 гласа от необходими 121.

В петък ДПС даде сигнал, че е готово да подкрепи кабинет с мандат на "новите партии" (Мустафа Карадайъ направи изрично изключение за БСП и ГЕРБ). В събота Корнелия Нинова също обяви пред БНТ, че ако Слави Трифонов предложи кабиент "и има нужда от нашата подкрепа", групата на БСП ще даде гласове за "политики, които може да прави този кабинет".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката