Снимка: © https://www.facebook.com/STTrifonov/

Председателят на "Има такъв народ" Слави Трифонов публикува ново кратко съобщение в профила си във Facebook, с което изразява благодарност към избирателите на партията си. 

В позицията му липсва какъвто и да е сигнал за бъдещите ходове на ИТН след свикването на 45 Народно събрание, както и коментар по отношение на заявената готовност от БСП и ДПС да подкрепят евентуален кабинет с мандат на новата политическа сила. 

"От името на моите колеги и от мое име искрено благодаря на всички, които гласуваха за нас. Това е смисълът на доверието, а доверието е висшата форма на човешкото общуване. Благодаря ви, ние оценяваме вашето доверие", написа Трифонов в събота. 

До момента той реагира единствено на опита на Бойко Борисов да го провокира към съставяне на правителство с обещание за "осигуряване" на 10 депутатски гласа от ГЕРБ. 

Тогава Трифонов напомни единствено, че "има много ясна законова процедура, упомената в Конституцията, и ние съвсем логично я спазваме и вървим по нея". Процедурата е такава, че консултациите за връчване на мандати не могат да започнат преди формирането на парламентарните групи, т.е. след свикването на първо заседание на парламента. 

Ако ГЕРБ не успее да събере подкрепа за нов кабинет като първа политическа сила, проучвателният мандат ще се падне при вторите - "Има такъв народ". 

Слави Трифонов не коментира и какво се случва със здравословното му състояние, след като самият той обяви във Facebook на 4 април, че се е самоизолирал заради проява на симптоми на Covid-19. 

ИТН спечели 565 014 гласа на изборите в неделя (17,66%), което им донесе 51 депутатски места в Народното събрание. Сборът от мандатите им с тези на Демократична България и "Изправи се! Мутри вън" не стига за съставянето на мнозинство - те разполагат с 92 гласа от необходими 121. 

В петък ДПС даде сигнал, че е готово да подкрепи кабинет с мандат на "новите партии" (Мустафа Карадайъ направи изрично изключение за БСП и ГЕРБ). В събота Корнелия Нинова също обяви пред БНТ, че ако Слави Трифонов предложи кабиент "и има нужда от нашата подкрепа", групата на БСП ще даде гласове за "политики, които може да прави този кабинет". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед