Председателят на "Има такъв народ" Слави Трифонов отговори на упреците от страна на ГЕРБ за решението на партията да не предложи приоритетна промяна на изборната система от пропорционална в мажоритарна. 

"За да се въведе мажоритарна избирателна система се изисква сигурен парламент, защото е необходимо много време за изчистване на избирателните списъци, създаването на 240 едномандатни райони на базата на тези списъци и още един куп технологични въпроси. И те изискват време. А на ГЕРБ им трябва точно това в момента - време. Но ГЕРБ няма да получат време. Те са токсична партия, която трябва да изчезне от полето на българския политически живот", пише той в профила си във Facebook. 

Трифонов контраатакува депутатите от ГЕРБ, които решиха да настояват за мажоритарни избори от първия ден на 45 Народно събрание като предизвикателство към едно от основните обещания на "Има такъв народ". 

"Защо ГЕРБ не приеха мажоритарната система преди близо 5 години, когато имаха властта и когато на законно проведен референдум 2 милиона и половина български граждани пожелаха избирателната система да бъде мажоритарна? Къде бяха близо 5 години Тома Биков, Десислава Атанасова, Цвета Караянчева, Бойко Борисов, цялата тази група мастити български законотворци? Е, отговорът е много прост - когато имат проблем да загубят властта си, тези хора тупкат топката", пише Трифонов, като напомня за ходовете на управляващите с внасянето на безсмислен проект за промяна на конституцията през септември 2020 г. с цел удължаване на парламентарния живот. 

"И при един сигурен, спокоен и уверен парламент веднага ще се случи това, заради което въобще беше създадена партия “Има такъв народ”, а именно - въвеждане на мажоритарна избирателна система. Всичко по реда си", пише Слави Трифонов. 

Това е първата му заявка по парламентарния дневен ред до момента. Трифонов се намира в 14-дневна изолация заради положителния си тест за Covid-19 и се закле като народен представител по видеоконферентна връзка на 15 април. 

В първото заседание на 45 Народно събрание Тошко Йорданов от ИТН обяви, че ще предложи промяна на Изборния кодекс и намаляване на партийните субсидии до 1 лв. на глас, но не и мажоритарни избори, защото за такава реформа е необходимо по-голямо мнозинство. Йорданов прогнозира и че мандатът на този парламент няма да бъде изкаран докрай, без да се ангажира с конкретни срокове за работата му. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мъж загина, а три жени са ранени при тежка катастрофа край Пловдив

Три автомобила са участвали в инцидента

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите

Трафикът в столицата ще е силно затруднен след 8:30 ч.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър