Председателят на "Има такъв народ" Слави Трифонов отговори на упреците от страна на ГЕРБ за решението на партията да не предложи приоритетна промяна на изборната система от пропорционална в мажоритарна. 

"За да се въведе мажоритарна избирателна система се изисква сигурен парламент, защото е необходимо много време за изчистване на избирателните списъци, създаването на 240 едномандатни райони на базата на тези списъци и още един куп технологични въпроси. И те изискват време. А на ГЕРБ им трябва точно това в момента - време. Но ГЕРБ няма да получат време. Те са токсична партия, която трябва да изчезне от полето на българския политически живот", пише той в профила си във Facebook. 

Трифонов контраатакува депутатите от ГЕРБ, които решиха да настояват за мажоритарни избори от първия ден на 45 Народно събрание като предизвикателство към едно от основните обещания на "Има такъв народ". 

"Защо ГЕРБ не приеха мажоритарната система преди близо 5 години, когато имаха властта и когато на законно проведен референдум 2 милиона и половина български граждани пожелаха избирателната система да бъде мажоритарна? Къде бяха близо 5 години Тома Биков, Десислава Атанасова, Цвета Караянчева, Бойко Борисов, цялата тази група мастити български законотворци? Е, отговорът е много прост - когато имат проблем да загубят властта си, тези хора тупкат топката", пише Трифонов, като напомня за ходовете на управляващите с внасянето на безсмислен проект за промяна на конституцията през септември 2020 г. с цел удължаване на парламентарния живот. 

"И при един сигурен, спокоен и уверен парламент веднага ще се случи това, заради което въобще беше създадена партия “Има такъв народ”, а именно - въвеждане на мажоритарна избирателна система. Всичко по реда си", пише Слави Трифонов. 

Това е първата му заявка по парламентарния дневен ред до момента. Трифонов се намира в 14-дневна изолация заради положителния си тест за Covid-19 и се закле като народен представител по видеоконферентна връзка на 15 април. 

В първото заседание на 45 Народно събрание Тошко Йорданов от ИТН обяви, че ще предложи промяна на Изборния кодекс и намаляване на партийните субсидии до 1 лв. на глас, но не и мажоритарни избори, защото за такава реформа е необходимо по-голямо мнозинство. Йорданов прогнозира и че мандатът на този парламент няма да бъде изкаран докрай, без да се ангажира с конкретни срокове за работата му. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности