Слави Трифонов: "Напускайки властта, напускам възможността да бъда мафиот"

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов коментира твърденията, че с напускането на партията от управлението мафията е изгубила своя коалиционен партньор в правителството.

"От обща култура трябва да знаете какво означава "мафия". Мафията е срастване на организираната престъпност с държавната власт. Как да има мафия, когато нямаш власт. Аз напускайки властта, напускам възможността да бъда мафиот. В случая мафиот може да бъде само Кирил Петков, защото има власт", каза той в поредното си записано обръщение по телевизия 7/8, измисляйки нова дефиниция за понятието "мафия", което означава мащабна група, част от организираната престъпност.

Председателят на ИТН говори и по темата за Република Северна Македония. Според него от френското предложение "от него става безусловно ясно, че Кирил Петков е водил друга външна политика, различна от политиката на външно министерство. Тъй като външният министър беше предложение на ИТН и аз нямам никаква представа какви разговори са водени, а научавам всичко това от самото предложение".

Трифонов визира документът, получен в комисията по външна политика в парламента, който представя ново предложение за евентуално преодоляване на ветото върху преговорите със Северна Македония.

Документът е от френското председателство на ЕС и е постъпил, след като Министерски съвет задължи посланика на България в ЕС да представя всяко алтернативно предложение незабавно в парламентарната комисия. В него има допълнителни условия, които Скопие трябва да изпълни, преди да се свика първата междуправителствена конференция с участието на всички страни от ЕС и Северна Македония, изискват се "съществени резултати" в изпълнението на договора за добросъседство с България и се казва, че тя трябва да обърне "специално внимание на защитата и недискриминационното отношение към гражданите, принадлежащи на малцинства или общности".

Според Слави Трифонов не е редно да се говори за "българско малцинство" в Северна Македония, тъй като там няма такова, а има само българи: "Има и друго абсурдно нещо във френското предложение. Тъй като ние, българите, не приемаме съществуването на македонския език, защото такъв език няма, всички останали европейски държави ще го признаят, а пък на нас ще ни признаят, че ние не го признаваме. Това е резултатът от двойнствената политика на Кирил Петков, от момента, в който стана министър-председател."

"Принуден съм от обстоятелствата да произнеса четирите думи, които най-много мразя да произнасям "Аз нали ви казах". Една от основателните причини, заради която изтеглих министрите от правителството вече е факт - тези малоумни внушения за мафия и корупция са само едни нелепи и абсурдни обяснения за некадърността и националното предателство на Кирил Петков", добави още Трифонов.

Слави Трифонов съобщи, че през предстоящата седмица "Има такъв народ" ще изрази своята позиция в парламента чрез своите депутати, независимо от техния брой. Той отрече, че е разговарля и преговарял с някоя от другите партии: "Коалиция между ИТН, ГЕРБ и ДПС няма. Няма и няма да има. И е невъзможна по принцип."

Завърши изказването си с "нещо лично към Кирил и Асен". "Явно вие сте били в Канада, докато аз съм бил тук, в България, и не ме познавате. Аз няма да се спра. И всички депутати да ми вземете и да ми оставите само Тошко Йорданов, аз пак няма да спра, защото на моя страна е справедливостта и няма какво да губя. Какво ще вземете на човек, който няма какво да губи?"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024