Слави Трифонов: "Напускайки властта, напускам възможността да бъда мафиот"

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов коментира твърденията, че с напускането на партията от управлението мафията е изгубила своя коалиционен партньор в правителството.

"От обща култура трябва да знаете какво означава "мафия". Мафията е срастване на организираната престъпност с държавната власт. Как да има мафия, когато нямаш власт. Аз напускайки властта, напускам възможността да бъда мафиот. В случая мафиот може да бъде само Кирил Петков, защото има власт", каза той в поредното си записано обръщение по телевизия 7/8, измисляйки нова дефиниция за понятието "мафия", което означава мащабна група, част от организираната престъпност.

Председателят на ИТН говори и по темата за Република Северна Македония. Според него от френското предложение "от него става безусловно ясно, че Кирил Петков е водил друга външна политика, различна от политиката на външно министерство. Тъй като външният министър беше предложение на ИТН и аз нямам никаква представа какви разговори са водени, а научавам всичко това от самото предложение".

Трифонов визира документът, получен в комисията по външна политика в парламента, който представя ново предложение за евентуално преодоляване на ветото върху преговорите със Северна Македония.

Документът е от френското председателство на ЕС и е постъпил, след като Министерски съвет задължи посланика на България в ЕС да представя всяко алтернативно предложение незабавно в парламентарната комисия. В него има допълнителни условия, които Скопие трябва да изпълни, преди да се свика първата междуправителствена конференция с участието на всички страни от ЕС и Северна Македония, изискват се "съществени резултати" в изпълнението на договора за добросъседство с България и се казва, че тя трябва да обърне "специално внимание на защитата и недискриминационното отношение към гражданите, принадлежащи на малцинства или общности".

Според Слави Трифонов не е редно да се говори за "българско малцинство" в Северна Македония, тъй като там няма такова, а има само българи: "Има и друго абсурдно нещо във френското предложение. Тъй като ние, българите, не приемаме съществуването на македонския език, защото такъв език няма, всички останали европейски държави ще го признаят, а пък на нас ще ни признаят, че ние не го признаваме. Това е резултатът от двойнствената политика на Кирил Петков, от момента, в който стана министър-председател."

"Принуден съм от обстоятелствата да произнеса четирите думи, които най-много мразя да произнасям "Аз нали ви казах". Една от основателните причини, заради която изтеглих министрите от правителството вече е факт - тези малоумни внушения за мафия и корупция са само едни нелепи и абсурдни обяснения за некадърността и националното предателство на Кирил Петков", добави още Трифонов.

Слави Трифонов съобщи, че през предстоящата седмица "Има такъв народ" ще изрази своята позиция в парламента чрез своите депутати, независимо от техния брой. Той отрече, че е разговарля и преговарял с някоя от другите партии: "Коалиция между ИТН, ГЕРБ и ДПС няма. Няма и няма да има. И е невъзможна по принцип."

Завърши изказването си с "нещо лично към Кирил и Асен". "Явно вие сте били в Канада, докато аз съм бил тук, в България, и не ме познавате. Аз няма да се спра. И всички депутати да ми вземете и да ми оставите само Тошко Йорданов, аз пак няма да спра, защото на моя страна е справедливостта и няма какво да губя. Какво ще вземете на човек, който няма какво да губи?"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023
Важно днес

МОН ще проверява функционалната грамотност с нови входни нива в някои класове

МОН предприема извънредни мерки заради лошите резултати на учениците

14:26 - 04.12.2023
Важно днес

Отвличане и убийство на 14-годишно момиче разтърси Северна Македония

Извършителят е избягал през Сърбия в България

13:03 - 04.12.2023