Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов няма да се кандидатира за депутат в следващия парламент. Той намекна за това, че може да участва в президентските избори.

„Аз няма да се кандидатирам за следващия Парламент, защото моето място не е там, а да нося отговорност за хората, които са там и това, което правят. Разбира се, аз мога да нося тази отговорност и от една друга институция, но за това… като му дойде времето“, написа той във Facebook в понеделник.

Посланието му може да се тълкува и като заявка за премиерския пост, но е по-вероятно лидерът на ИТН да говори за президентската институция. По време на 45-ото Народно събрание от "Има такъв народ" предложиха за министър-председател шахматистката Антоанета Стефанова, въпреки че обявиха моментално връщане на втория мандат, връчен им от президента Румен Радев.

Трифонов засега не беше намеквал, че може да се включи в президентската надпревара. Той не споменава и дали това би се случило тази есен, когато е следващият вот за държавен глава, в който Румен Радев ще се кандидатира за втори мандат.

„Състоянието „отговорност“ е чуждо на българския политически живот. Да си отговорен е много важно в личен план, а когато отговаряш и за други хора е сакрално важно“, написа Трифонов.

„В този ред на мисли, представете си какво е да си политик. Трябва да си най-отговорният човек на света. Е, в България не е така, нали? Последните събития го доказват особено ясно. Аз живея така. Говоря тогава, когато има какво да кажа, правя това, което смятам, че е морално и правилно, и се стремя да нося отговорностите си достойно“.

„И това, че аз и моите колеги създадохме партия „Има такъв народ“, въобще не променя това, даже напротив. Всъщност ние направихме платформа, на която искаме да се качат професионалисти, отговорни хора, които имат желанието и смелостта да правят каквото трябва“, добави той.

На последните парламентарни избори Трифонов беше водач на листите на "Има такъв народ" във Варна и Стара Загора. Партията му стана втора политическа сила, но отказа да влиза в коалиция с "партии от статуквото" - ГЕРБ, БСП и ДПС.

Заради заболяването от Covid-19 и карантината Трифонов не присъстваше на нито едно заседание в пленарната зала. Клетвата му като депутат беше положена с видеоконферентна връзка в първия ден на работата на 45-ото Народното събрание.

Лидерът на ИТН не присъства и при получаването и връщането на проучвателния мандат на ИТН като втора политическа сила, вместо това в Президентството отидоха шахматистката Антоанета Стефанова и заместник-председателят на партията Тошко Йорданов.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%