Слави Трифонов обвини Кирил Петков в еднолична смяна на позицията за Северна Македония

Председателят на ИТН Слави Трифонов даде нов сигнал за разнобой в коалицията - този път заради позицията за членството на Северна Македония в ЕС.

В публикация във Facebook Трифонов обвинява премиера Кирил Петков в това, че опитва да "заобиколи" споразумението между четирите партии по темата за Скопие и да "отхвърли ветото на България без никакви условия".

"Той желае до края на юни да започнат преговори със северномакедонците, без да има никакви юридически гаранции за спазването на правата на българите в тази държава", казва Трифонов по адрес на министър-председателя.

Той твърди още, че Петков е поемал ангажименти пред "чужди дипломати", за които представителите на МВнР са се информирали не от правителството, а от външни партньори: "Едва тази седмица чуждите дипломати разбраха, че в коалицията няма единно решение по този въпрос".

"Ние от “Има такъв народ”, както и аз, като гражданин на България, смятам, че има неща, които не се търгуват. Националната чест и достойнство не са за продан. Правата на българите в Северна Македония – също. Историческата памет и истина – не са за продан", казва Трифонов.

Позицията на ИТН е против "безусловното и уговорено някъде на тъмно вдигане на ветото пред Северна Македония".

Трифонов обвинява Петков и за това, че "си е позволил да направи изключително нецензурна, груба и невъзпитана квалификация в личен план към господин Любомир Каримански, кандидат за управител на БНБ" - без да уточнява какво точно е съдържала тя.

"Уважаеми българи и уважаеми партньори от коалицията, която управлява в момента България, времената са такива, че моментът не е подходящ нито за нови избори, нито за нови сътресения. Затова искрено се надявам, че министър-председателят ще ревизира отношението си и към Северна Македония, и към избора за шеф на БНБ. Защото това са въпроси, които касаят не само управляващата коалиция, а всички българи", пише още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

VW в капана GAZ: Германският гигант се оказа заклещен в Русия

Кремъл направи напускането на компании от „неприятелски“ държави трудно и създаде условия за национализация на частни активи

16:31 - 20.03.2023

По ушите ще го познаете. Използва ли Путин двойник при визитата си в Крим и Мариупол?

Истината за това дали Путин използва двойник може да се крие в ушите на президента

15:47 - 20.03.2023

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: "Дано това влюбване да ми е последно"

Годеницата на медийния магнат се запознава с него преди половин година

15:46 - 20.03.2023

Големите губещи от "брака по сметка" между UBS и Credit Suisse

Притежателите на т.нар. AT1-облигации на Credit Suisse са възмутени от сделката

14:25 - 20.03.2023

НАП отчете 9% ръст в приходите от ДДС спрямо 2022 г. - по-нисък от инфлацията

Директорът на агенцията обвинява ПП в "политически спекулации"

13:08 - 20.03.2023

Брус Уилис на 68. Съпругата му споделя за скръбта си от диагнозата на актьора

Той страда от бързоразвиваща се форма на деменция

13:05 - 20.03.2023