Председателят на ИТН Слави Трифонов даде нов сигнал за разнобой в коалицията - този път заради позицията за членството на Северна Македония в ЕС. 

В публикация във Facebook Трифонов обвинява премиера Кирил Петков в това, че опитва да "заобиколи" споразумението между четирите партии по темата за Скопие и да "отхвърли ветото на България без никакви условия". 

"Той желае до края на юни да започнат преговори със северномакедонците, без да има никакви юридически гаранции за спазването на правата на българите в тази държава", казва Трифонов по адрес на министър-председателя. 

Той твърди още, че Петков е поемал ангажименти пред "чужди дипломати", за които представителите на МВнР са се информирали не от правителството, а от външни партньори: "Едва тази седмица чуждите дипломати разбраха, че в коалицията няма единно решение по този въпрос". 

"Ние от “Има такъв народ”, както и аз, като гражданин на България, смятам, че има неща, които не се търгуват. Националната чест и достойнство не са за продан. Правата на българите в Северна Македония – също. Историческата памет и истина – не са за продан", казва Трифонов. 

Позицията на ИТН е против "безусловното и уговорено някъде на тъмно вдигане на ветото пред Северна Македония". 

Трифонов обвинява Петков и за това, че "си е позволил да направи изключително нецензурна, груба и невъзпитана квалификация в личен план към господин Любомир Каримански, кандидат за управител на БНБ" - без да уточнява какво точно е съдържала тя. 

"Уважаеми българи и уважаеми партньори от коалицията, която управлява в момента България, времената са такива, че моментът не е подходящ нито за нови избори, нито за нови сътресения. Затова искрено се надявам, че министър-председателят ще ревизира отношението си и към Северна Македония, и към избора за шеф на БНБ. Защото това са въпроси, които касаят не само управляващата коалиция, а всички българи", пише още той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори