Председателят на ИТН Слави Трифонов определи като "най-чудовищната глупост" идеята на Кирил Петков да призове всеки българин да дари по една заплата за украинската армия, така че да може да купува оръжия. 

"А идеята на Кирил Петков, който е министър-председател, българите да даряват пари за оръжие за Украйна, е най-чудовищната глупост, която съм чувал. Трябва да се даряват пари за спасяване на човешки животи, а не за закупуване на оръжия. Това с оръжието е работа на държавата, а не на обикновените хора", пише той във Facebook-профила си ден след апела на Петков. 

Седмица по-рано самият Трифонов се обяви в подкрепа на даряването на военна помощ от България за Украйна, след като цяла седмица правителството и Народното събрание отказваха да разгледат проектите на ГЕРБ и ДБ за разрешаване на тази подкрепа. 

Слави Трифонов използва случая, за да напомни, че екипът му е създал идеята за кампанията "Българската Коледа", с която продължават да се събират дарения за закупуване на медицинска техника за болни деца. 

Реакциите след предложението на Кирил Петков всеки да дарява сам за украинската военна помощ - вместо това решение да бъде взето официално от правителството - продължават да са силно негативни, както от поддръжниците на кабинета, така и от опонентите му. 

Много от хората напомнят на Петков, че държавата изостана зад доброволците и в хуманитарната помощ за украинските бежанци, докато гражданите сами даряваха средства за семействата или отваряха домовете си за настаняването им в България. 

От ГЕРБ обвиниха кабинета в лицемерие заради това, че правителството едновременно разрешава износа на боеприпаси към Полша (с предполагаема цел - предаване на украинската армия), докато БСП създава обструкции за даряването на военна техника на Киев. 

"Правителството се сваля само - да призовеш хората да си дарят заплатите, които инфлацията унищожи", беше коментарът на Георг Георгиев от ГЕРБ пред БНТ.

"Добре е, че българското правителство заема ясна позиция, но това не може да бъде новина, не е новината, която се очаква. Новината, която се очаква, е, както и самият премиер каза в изявленията си – дали има обща българска позиция по темата за подпомагане на Украйна с оръжия. Такава позиция видимо няма и следващият въпрос е дали тя може да бъде изградена", беше коментарът на евродепутата от ДБ Радан Кънев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне