Слави Трифонов обяви за "най-чудовищната глупост" призива на Кирил Петков за граждански дарения за оръжия

Председателят на ИТН Слави Трифонов определи като "най-чудовищната глупост" идеята на Кирил Петков да призове всеки българин да дари по една заплата за украинската армия, така че да може да купува оръжия.

"А идеята на Кирил Петков, който е министър-председател, българите да даряват пари за оръжие за Украйна, е най-чудовищната глупост, която съм чувал. Трябва да се даряват пари за спасяване на човешки животи, а не за закупуване на оръжия. Това с оръжието е работа на държавата, а не на обикновените хора", пише той във Facebook-профила си ден след апела на Петков.

Седмица по-рано самият Трифонов се обяви в подкрепа на даряването на военна помощ от България за Украйна, след като цяла седмица правителството и Народното събрание отказваха да разгледат проектите на ГЕРБ и ДБ за разрешаване на тази подкрепа.

Слави Трифонов използва случая, за да напомни, че екипът му е създал идеята за кампанията "Българската Коледа", с която продължават да се събират дарения за закупуване на медицинска техника за болни деца.

Реакциите след предложението на Кирил Петков всеки да дарява сам за украинската военна помощ - вместо това решение да бъде взето официално от правителството - продължават да са силно негативни, както от поддръжниците на кабинета, така и от опонентите му.

Много от хората напомнят на Петков, че държавата изостана зад доброволците и в хуманитарната помощ за украинските бежанци, докато гражданите сами даряваха средства за семействата или отваряха домовете си за настаняването им в България.

От ГЕРБ обвиниха кабинета в лицемерие заради това, че правителството едновременно разрешава износа на боеприпаси към Полша (с предполагаема цел - предаване на украинската армия), докато БСП създава обструкции за даряването на военна техника на Киев.

"Правителството се сваля само - да призовеш хората да си дарят заплатите, които инфлацията унищожи", беше коментарът на Георг Георгиев от ГЕРБ пред БНТ.

"Добре е, че българското правителство заема ясна позиция, но това не може да бъде новина, не е новината, която се очаква. Новината, която се очаква, е, както и самият премиер каза в изявленията си – дали има обща българска позиция по темата за подпомагане на Украйна с оръжия. Такава позиция видимо няма и следващият въпрос е дали тя може да бъде изградена", беше коментарът на евродепутата от ДБ Радан Кънев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024
Важно днес

Пак отложиха делото за мярката на бившата шефка на "Митниците" Петя Банкова и Стефан Димитров

Последното заседание също беше отложено, след като защитничката на Банкова - Аделина Натина, не се яви в съда заради болест.

11:03 - 16.04.2024