"Аз просто съм изтеглил министри, за да се развали правителство трябва да има други действия, други ходове, аз просто съм изтеглил министри. Това не е разваляне на правителството". Така лидерът на "Има такъв народ" коментира решението си от по-рано тази седмица партията му да напусне управляващата коалиция. Това става в интервю пред журналиста от "Дарик" Константин Вълков, което се проведе в собственото студио на Трифонов в телевизия 7/8.

Той посочи, че най-големият компромис, който е направил до момента в политическо отношение е това, че е участвал в коалиция с БСП.

"Най-големият компромис беше да участваме в едно правителство с БСП, защото те са част статуквото и аз съм наясно с цялата ситуация от промяната от 10 ноември 1989 г. Оттогава всичко е ясно за БСП", обясни той.

Лидерът на ИТН каза, че решението му е било "избор между лошо и по-малко лошо" и обвини управляващите, че "се държат по начин, който не е коалиционен", а поведението им е "нагло и безотговорно". Той допълни, че единствените хора, с които се е посъветвал преди да направи своето видеообръщение в сряда са били депутатите от неговата партия, които са го подкрепили на 100%

В интервюто Трифонов обясни, че неговата майка и неговата сестра са тези, които са му казали кое е морално и кое не: "Те са хората, които са направили така, че да знам кое е почтено, кое е добро и кое е лошо".

"Продължаваме промяната управляват като ГЕРБ. Те са същите - еднолично искат да управляват. В случая по-скоро е двулистично", каза Трифонов по адрес на премиера Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев и обрисува Петков като "емоционален", а Василев като "гъвкав".

„Те са много гъвкави. Флексабилни. Говорят с желание нещо да се случи. Кирил Петков е по-скоро емоционален. Асен Василев е по-скоро гъвкав на базата на това да стане нещото", каза Трифонов.

Той отново обвини Петков по позицията му за Република Северна Македония и каза, че премиерът не е чул съветите за Скопие и е говорил други неща пред европейските лидери в разред с българската позиция по въпроса. Трифонов отново обясни, че темата за членството на страната в ЕС е емоционален казус за всички българи, който касае и историята на България.

"Докато Македония не приеме българите в Конституцията си и не спаси Договора от 2017 г., ако зависи от мен, няма да стартира преговори за членство в ЕС", допълни той.

Лидерът на ИТН коментира и съмненията, че „някой друг дърпа конците" в партията му и по-конкретно - Орлин Алексиев. Трифонов определи като "пълни глупости" твърденията за връзки и зависимости на ИТН с ДПС.

„Аз съм човекът, който е създал ИТН и съм единственият, който заедно с моите колеги сценаристите, решаваме какво ще се случва в ИТН", заяви Трифонов.

Той коментира и провалената кандидатура на Любомир Каримански като ръководител на БНБ. По думите му премиерът Кирил Петков му е съобщил в телефонен разговор, че Каримански не е подходящ за поста, но не е дал основателна причина за това като е заявил: "който и да е за БНБ, само да не е Каримански".

По думите на Трифонов аргументите срещу Каримански били обвързани с това, че лидерите на "Продължаваме промяната" не го харесват и дори са го нарекли "леке". Трифонов допълни, че от тогава не е разговарял с Кирил Петков.

"Опитът ми с БНБ е печален как действа "Продължаваме промяната". Те смятат, че са прави, когато предлагат един човек - не действат партньорски. Когато има коалиция тези неща трябва да бъдат обсъждани по един определен модел", подчерта Трифонов.

Според него еврото трябва да бъде прието в България и каза, че по този въпрос в коалицията не е имало разногласия.

Гледайте цялото интервю тук:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Рационална" ли е енергийната политика на Радев?

В мира на газпромчиците няма как най-евтиният и най-сигурният газ да не е от "Газпром"

Звездата от "Брилянтин" Оливия Нютън-Джон загуби битката с рака

Оливия Нютън-Джон е починала вчера на 73 години

ФБР претърси имението на Доналд Тръмп във Флорида

Обискът е свързан с евентуално неправилно боравене с класифицирани документи

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед