Слави Трифонов започна предизборната кампания от ефира на БНТ (обновена) Снимка: © БНТ

"Това с подкрепата е като в любовта - ти подкрепяш и теб те подкрепят" - с това сравнение Слави Трифонов обясни защо няма да подкрепи правителството с мандата на БСП. Трифонов обясни, че със социалистите имат политически различия - те са леви, а "Има такъв народ" се възприемат като дясна политическа формация и обърна внимание, че Нинова не е подкрепила ИТН в опитите има да направят правителство, следователно не може да разчита сега за третия мандат на формацията на Трифонов.

"Само БСП и ИТН не могат да сформират правителство. Ако хипотетично предположим, че ги подкрепи ДПС, ще правим нова Тройна коалиция ли? Съставяне на правителство с мандат на БСП е невъзможно", добави той.

Това е първото телевизионно интервю на Слави Трифонов като лидер на политическа партия. То беше излъчено на запис по БНТ, от офиса на Слави Трифонов, който беше с риза и костюм. Обществената телевизия промени програмата си, за да може да излъчи позицията на Трифонов. За целта водещият на "Панорама" Бойко Василев е прекратил отпуската си.

Бойко Василев обяви, че отдавна е канил Трифонов и сега той е приел, а интервюто се е записало в 16 ч. в петък - часове преди да бъде излъчено. Слави помоли да си говорят на "ти", защото се познават от много години - още от предаването "Ку-Ку". "Силата е в истината – нямаме никакви договорки, нямаме условия", каза лидерът на ИТН, който беше почти час в ефир.

До момента Слави Трифонов говореше или пред Тошко Йорданов във Фейсбук, или пред БНР - в предаването на Петър Волгин.

В интервюто за БНТ лидерът на ИТН се обяви още и за избори 2 в 1. Решението дали ще има Избори 2 в 1 зависи от синхронизирането в две институции - Народното събрание и президентството.

Изборите за президент и вицепрезидент трябва да се проведат не по-рано от 3 месеца и не по-късно от 2 месеца преди изтичане на срока на пълномощията на действащата двойка.

Петгодишният мандат на Румен Радев и Илияна Йотова започна на 22 януари 2017 г. и изтича на 22 януари 2022 г. Съответно - първият тур на изборите за президент трябва да се състои в неработен ден за цялата страна в периода 22 октомври - 22 ноември 2021 г.

Попитан какви ще са последиците от трети парламентарни избори за година, Трифонов отговори: "Как мога да знам аз какви са? С двама депутати съм поече от следващата партия ГЕРБ, суверенът така е решил, че парламентът изглежда по този начин. Това е едно копие на това как изглежда българското общество".

"Затова е необходимо да има мъдрост, морал и смирение, защото така би следвало да изглежда която и да е политическа структура на фона на демокрацията. Тъй като отскоро съм политик, има сериозно разминаване между очакванията на хората и реалността в политическата система на България. Хората, които представляват гражданите, са различни, когато стане въпрос за власт. Българските политици все още не са адекватни за това какво представляват желанията на суверена", твърди Трифонов.

Бойко Василев му напомни, че самият той е един от тези политици. Защо тогава не е преговарял с останалите? "Не е вярно, преговаряли сме. Да направим разлика между реалността и слуховете. Разговаряли сме, водили сме преговори. Аз съм последователен човек. Правя това, което съм казал. Смятам, че това е правилно в човешките и политическите взаимоотношения. Бяхме ясни, че с партиите на статуквото няма да правим каквато и да била колаборация. Невъзможно е с ГЕРБ и не бива, същото е с ДПС. БСП би могла да бъде компромисна заради поведението ѝ напоследък, но тя също е партия от статуквото. Бяхме наясно, че основната ни подкрепа, която е необходима, е от партиите на протеста", каза Трифонов.

"Мразя думата политики, тя е една, но имаше ясни неща, които са важни за бъдещето на България – по отношение на ДБ и ИБГНИ. Водеха се преговори на експертно ниво – и за съдебната система, и за реформите, и за възгледите за държавата, нямаме никакви разлики".

"Нямахме мнозинство - и с най-големите споразумения, пак бяхме малцинство. Стотина е по-добре от 65, но пак не са 121. И решихме, че след като имаме общи възгледи, намерения и политика, е нормално да бъдем подкрепени, защото важно е да се свърши работа. Най-важното за суверена е да свърши работа първата политическа сила. Аз бях готов, заедно с екипа, който предложим, да свършим работа", заяви Трифонов.

Проектокабинетът му с премиер Пламен Николов обаче не получи подкрепата на останалите заради персоналния състав, най-вече заради кандидата за вътрешен министър Петър Илиев. ДБ обвиниха ИТН, че при тях прозира "дългата ръка на ДПС".

"Гледах случайно интервю на Татяна Дончева – каза, че зад ИТН стоял Маджо. И аз се втрещих. Свикнал съм на всякакви слухове, за мен се казват гнусни неща, но как? Имаш ли доказателства за Маджо и ДПС? Това са неща, хвърлени в пространството, за да уязвяват. Цели се този слух да се превърне в истина, когато толкова много пъти се каже една лъжа. Това не е вярно, то е невъзможно", каза лидерът на ИТН.

"Говорих лично с Христо Иванов и го питах: Къде виждаш дългата ръка на ДПС? Защо го каза, защо направи тази декларация в парламента? Тази подкрепа е за това кое ще свършиш за хората, а не за това кой ще е министър. Той каза – аз нямам доказателства, но имам такова чувство. Това са някакви емоции или някакви глупости", добави Трифонов.

Попитан каква щеше да е реакцията му, ако е бил на мястото на Иванов и Мая Манолова и е трябвало да подкрепи "два листа" с проектосъстави на правителство, Трифонов отвърна, че щял да покаже "адекватна реакция". "Най-важно е да се свърши работа, да се заличи модела ГЕРБ, всичко с реформата за пенсиите, Covid, бежанци – това са важните неща. Най-голямата партия каза – да, ние ще понесем отговорността да се справим. В предния парламент беше: „Що не направихте правителство?“. Сега казват – „Защо го направихте по този начин?“. На партиите на протеста не им хареса този министър-председател, този кабинет, представихме друг и резултатът беше същия. Причината не е била в кабинета, просто не искат да го подкрепят, ако е с мандат на ИТН", смята Слави Трифонов.

На въпрос да не би да са се почувствали "невъвлечени в процеса", той отговори: "Какво значение има как се чувства един човек? Аз водих разговори и с Христо Иванов, и с Мая Манолова. Говорих с тях лично, в моя офис. Тези разговори не бяха публични. Говорихме, питах ги какво искат, от какво имат нужда. Те бяха ясни, че няма да подкрепят правителство на ИТН. Добре, къде съзираш тази дълга ръка на ДПС? Просто не съм се виждал с никого от ДПС, няма такива разговори, освен на политическата сцена в парламента".

"Няма никой, който да стои зад ИТН, освен неговите гласоподаватели. Тази партия е създадена след резултатите от референдума от 2016. Аз съм гарант – никой не стои зад тази партия, освен нейните избиратели и аз", заяви той.

Трифонов твърди, че не е скаран с всички лидери на останалите партии, а "всички са скарани с всички".

"Суверенът е избрал представители , които не могат да се разберат. В следващия парламент всички трябва да проявят мъдрост, морал и смирение към суверена. Следват проблеми – с Covid, с бежанци, с Плана за възстановяване. Covid и бежанците не ги вълнуват тази или онази партия. Трябва да се състави необходимото управление на държавата", заяви той.

"Изборите - това е нормалната форма на демокрация, която е прекрасна – да можеш да избираш. Така се получава понякога. Не искам да обвинявам хората, не искам да прехвърлям топката. Има разединение между хората, което рефлектира в парламента. Но когато е нужно решение, избраниците в следващия парламент трябва да го намерят. Надявам се да се състави правителство на всяка цена", каза той.

Бойко Василев смени темата към Covid-19 и критиките на депутатите от ИТН към служебния здравен министър Стойчо Кацаров, който според тях разделя ваксинираните и неваксинираните, а това било "дискриминация" и "тирания".

"Аз съм се ваксинирал, въпреки че съм прекарал Covid. Готов съм да направя всичко необходимо, за да поема отговорността. Ще направя всичко необходимо", отговори кратко Трифонов на въпрос за това как държавата да се справи със здравната криза.

Василев попита събеседника си дали ИТН не флиртува с антиваксърите: "Звучи ми глупаво, това е все едно си играеш със смъртта", каза Трифонов.

Той се обяви за промяна в съдебната система и премахване на главния прокурор Иван Гешев, или поне за ограничение върху правомощията му, но каза, че това би станало само с редовен кабинет.

Каза, че е твърд привърженик на това еврото да бъде прието "веднага".

Слави Трифонов добави, че е ИТН са въвели промени в закона, с които да се позволи човек с двойно гражданство да може да стане депутат или министър, въпреки че именно неговата партия сигнализира за казуса с канадското гражданство на Кирил Петков.

Той каза, че Петков и финансовият министър Асен Василев не били поканени от ИТН, а сами отишли при тях. „Първо дойдоха при един от моите колеги, който ме информира, и аз казах, че смятам, че така или иначе те трябва да бъдат част от редовно правителство. После Петков започна да казва „или, или“. Аз не съм привърженик на ултимативното поведение, преценихме, че няма да се разберем, и затова не се договорихме. Те наистина са хора, които направиха всичко за изчегъртването на ГЕРБ. После започнаха да говорят и коментират и всичко в публичното пространство се обърна“.

„Подкрепям Румен Радев толкова силно, все едно съм го издигнал, само че не съм го издигнал“, каза Трифонов, който вече изрази, че ИТН застава зад държавния глава на президентските избори през есента.

На въпрос мрази ли партиите и иска ли да ги унищожи, Слави отговори: „При тях има твърде много интриги, измислици, лъжи. Не мисля, че да си добър политик, значи да обещаваш. Има значение какво ще свършиш. След като сме се докарали дотам, че има значение какво ще обещае един политик, значи лошо. Българските политици не трябва да изглеждат така. Трябва да бъдат там, където не ги вълнуват властта, парите и славата, а да направят добро“.

„Беше ми трудно да взема решението дали да се занимавам с политика. Наистина думата политик беше натоварена през всички тези 30 години с много негативно отношение. Не си се представях в тази роля. Това, което направих с референдума и случилото се по-късно, ме отврати от политиците. Никой не знае аз какво чувствам, никой не знае какво чувства някой друг човек“, каза Трифонов в най-емоционалния момент от интервюто.

„Това е една Вселена, която е само в мен. За да си лягам спокойно вечер и да съм сигурен, че всичко, което направих дотук, е имало смисъл, трябва да продължа по този начин“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024