Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов поиска САЩ да премахне визите за български граждани в замяна на вдигането на ветото на София срещу Скопие за еврочленството на Северна Македония.

Седмица преди провеждането на Консултативен съвет по темата за Северна Македония при президента Румен Радев, Трифонов написа дълъг пост във Facebook, в който изрази силна националистическа позиция.

Лидерът на една от партиите в управляващата коалиция смята, че „като американците толкова много искат Северна Македония в Европейския съюз, нека гражданите на България, както гражданите на повечето държави в Европейския съюз, да нямат нужда от визи, за да отидат в Америка“. „Тоест ние сме пълноправен член на ЕС и българските граждани, тъй като са европейци, нямат нужда от визи, за да отидат в Америка“, добави той.

Позицията на Държавния департамент на САЩ е, че България прави „грешка“ с блокирането на началото на разговорите за присъединяване на Скопие към ЕС. Вашингтон заяви няколко пъти, че се надява ветото да бъде вдигнато максимално бързо, а в края на 2021 американският посланик в Северна Македония Кейт Бърнс заяви, че Скопие има „заслужено място“ в Европейския съюз.

Трифонов смята още, че България трябва веднага да стане член на Шенгенското пространство в замяна на премахването на ветото.

„Аман от чакане, чакални и уж сме европейци, ама сме по-малко европейци от истинските европейци. Така че - без визи за Америка и членове на Шенген веднага“, написа той на 3 януари.

„След като САЩ и Европейският съюз искат от нас да бъдем лоялни партньори - добре, но лоялността е в две посоки. Ние ще бъдем лоялни към тях, но нека и те да бъдат лоялни към нас. Така е честно. И така е редно”, добави лидерът на ИТН.

Според него преговорите за допускане на Скопие в ЕС могат да започнат едва "когато северномакедонците изпълнят нашите условия", подписани в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. „Така мисля аз, Станислав Тодоров Трифонов, гражданин на България“, завърши лидерът на „Има такъв народ“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори