Слави Трифонов: Уважаеми управляващи, ние ще бъдем вашата конструктивна опозиция Снимка: © Има такъв народ

"Уважаеми управляващи, ние ще бъдем вашата конструктивна опозиция…докато суверенът не реши нещо друго!" - с тези думи Слави Трифонов се обърна към останалите парламентарно представени партии в Народното събрание в контекста на бъдещото връчване на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

С поредната си публикация във Facebook лидерът на "Има такъв народ" ясно изрази вече повтаряната от партията му теза, че ИТН няма да се върне на масата за преговори за подкрепа на проектокабинет с третия мандат.

"Тъй като отскоро съм в политиката, явно не ги разбирам нещата, така както ги разбират печените политици. Печените български политици. Явно някои неща като последователност, да си държиш на думата, почтеност, компромис, жест, уважение, явно тези неща са част от нормалния живот, но от политическия - не са! Там тези думи придобиват съвсем друг смисъл, звучат по един начин, но всъщност предполагат точно обратните действия. Да, не ги разбирам аз тия неща. И честно да си призная - нито искам да ги разбирам, нито пък някога ще приема този начин на поведение, в който казваш едно, пък правиш друго, в който лъжата е истина, компромисът е навеждане, а почтеността е някаква архаична глупост", написа Трифонов.

Той припомни целия процес при опита за съставяне на редовно правителство на малцинството с мандат на първата политическа сила. Тогава ИТН не получи подкрепата на "партиите на протеста" и БСП за кабинет с премиер Пламен Николов заради персоналния състав, в частност номинацията на кандидата за вътрешен министър Петър Илиев.

Веднага след изборите на 11 юли ДБ и ИБГНИ не дадоха подкрепа и за първия предложен проектосъстав на ИТН - с кандидат за премиер Николай Василев. След двата отказа Трифонов нарече "партиите на протеста" с думата "предатели".

Той твърди, че ИТН са направили "необходимите жестове и компромиси", но те били отхвърлени. "У нашите евентуални партньори имаше, забележете - “усещането”, че в нашето предложение се вижда “дългата ръка на ДПС”. Сега при евентуален трети мандат, даден от президента на тях, тяхното “усещане за дългата ръка на ДПС” изчезна и те очакват нашата подкрепа. Магия. Явно в българската политика “дългите ръце” и “късите крака” се появяват и изчезват според “усещанията” на политиците. Като казвам “къси крака”, имам предвид българската поговорка, че “на лъжата краката са къси”, написа Слави Трифонов.

"Освен това и всички останали партии заявиха, че няма да подкрепят правителство на “Има такъв народ”, което означава, че “Има такъв народ” със своите 65 депутати вече е в опозиция. А останалите партии със своите 175 депутати вече са управляващи. Как ще се договарят те помежду си, вече е тяхна работа. С моето елементарно разбиране за политика и наивна почтеност, не съм чувал някъде, някога, в някоя демократична държава да е съставено правителство между управляващи и опозиция", добави той.

"Нали това е смисълът на демократичния процес - да има управляващи и логично, в противовес на управлението, да има опозиция? И сега, уважаеми управляващи, ние ще бъдем вашата конструктивна опозиция…докато суверенът не реши нещо друго!", написа лидерът на ИТН.

По-рано днес Христо Иванов от ДБ заяви, че ако "Има такъв народ" не се върне на масата за преговори, "нищо няма да стане". Още вчера от ИТН заявиха пред президента Румен Радев, че нямат такова намерение. "Има други 5 партии, които разполагат с мнозинство - могат те да съставят редовно правителство", отбеляза Тошко Йорданов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Като епизод на Black Mirror: Скарлет Йохансон твърди, че OpenAI може да е копирал гласа ѝ без нейно съгласие

Историята около "новия глас" на ChatGPT се заплита, след като Йохансон отправи обвинения към компанията

15:02 - 22.05.2024
Европейски дневници

Водачът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" се оттегля от евровота

Новината идва, след като партията на Марин льо Мен обяви, че няма да работи с германците в бъдещия европарламент

13:29 - 22.05.2024
Важно днес

Теч в системата ли издаде, че Русия иска нови морски граници с Литва и Финландия?

Вилнюс и Хелзинки реагираха остро на плана на Москва

12:33 - 22.05.2024
Важно днес

Части от София остават без топла вода заради голяма авария в ТЕЦ

Множество райони в София остават без топла вода за няколко дни

12:23 - 22.05.2024