След 15 юни: Премахват всички мерки, освен социалните Снимка: © Getty Images

На 15 юни да паднат всички мерки, освен социалните - това разпореди премиерът Бойко Борисов по време на заседание на Министерския съвет, което за първи път от дълго време насам бе присъствено.

"На 15 юни, когато изтече извънредното санитарно положение, да останат социалните мерки като 60:40 и всички останали", каза той.

Министър-председателят сподели, че има "недомислие" в заповедта за предпазните маски. „Ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски, ако е ресторант, може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски. Всеки ден създаваме проблем на хората с нещо недомислено", каза той.

От думите му се разбра, че нито една противоепидемична мярка няма да бъде удължавана след средата на месеца. Това означава, че се дава зелена светлина за провеждане на събития на открито и закрито, състезания и културни мероприятия с публика. Възможно е и всички ограничения в ресторанти и магазини да бъдат премахнати. Все още Борисов не е дал конкретни детайли относно промяната.

Мерките у нас се разхлабват постепенно - на 26 май театрите, оперите и танцовите зали получиха разрешение да работят на закрито, малко по-късно бе разрешено и провеждането на семинари и конференции. А вчера стана ясно, че Ще има публика на мачовете в българския футбол при подновяването му - ще може да бъде зает до 30% от капацитета на съоръженията.

Междувременно стана ясно, че България има шанс да получи финансиране от ЕС в размер на 12 млрд. 845 млн. евро. Девет милиарда от тях ще бъдат безвъзмездни помощи, обяви на заседанието вицепремиерът Томислав Дончев.

По-голяма част от сумата трябва да се изразходва до 2024 г., но ако Многогодишната финансова рамка (МФР) бъде приета тази година, още през 2020 България ще има достъп до 692 млн. лв.

Финансирането не е безусловно – трябва да се ползва за преодоляване на икономическите последствия от пандемията Covid-19.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че се отпускат средства в размер на 600 000 лева за ремонта на Рилския манастир, както и 1,3 милиона за пречиствателната станция на Светата обител.

По 200 000 лева се отпускат за Бачковския и за Троянския манастир, а за храма в Кръстова гора – 300 000 лева.

Освен това Столична община ще отдели 15 млн. лв за училища и детски градини.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Испанският премиер обмисля да подаде оставка заради разследване срещу съпругата му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024