След 27 г. "Microsoft" прекрати поддръжката на Internet Explorer Снимка: © Getty Images

Microsoft официално оттегли потребителската версия на Internet Explorer. Това стана година, след като компанията обяви, че ще сложи край на поддръжката на онлайн браузъра.

Internet Explorer започва да функционира на настолните компютри с Windows през 1995 г., като до 2004 г. притежава 95% от пазара. В момента обаче на него доминират други браузъри като Google Chrome, Safari на Apple и Mozilla Firefox.

Потребителите, които искат да използват браузър на Microsoft, могат да заложат на Microsoft Edge, който беше пуснат през 2015 г., заедно с операционната система Windows 10.

Популярността на Internet Explorer бързо спадна заради пускането на по-бързите Chrome и Firefox. А възходът на смартфоните беше фаталният удар за браузъра на Microsoft, тъй като продуктите на Apple използват предварително инсталирания Safari, а телефоните с Android са оборудвани с Google Chrome.

През октомври 2016 г. независимата компания за уеб анализи StataCounter установи, че потребителите използват интернет повече от мобилните си устройства, отколкото от настолен компютър.

През 1995 г. съоснователят на Microsoft Бил Гейтс казва, че пускането на Windows 95, а с него и на Internet Explorer - ще бъде част от усилията на технологичния гигант да поеме "приливната вълна в интернет".

Докато неговата визия за „микрокомпютър на всяко бюро и във всеки дом, работещ със софтуер на Microsoft“ сега може по-скоро да напомня за една отминала ера, Internet Explorer ще бъде запомнен като един от ключовите инструменти, които оформят начина, по който Интернет се използва и до днес.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Пет отличия спечели А1 на PR Приз 2024

Екипът на „Корпоративни комуникации на А1 участва с шест кампании

15:11 - 23.05.2024
Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024