След ДСБ, и "Да България" се съгласи на преговори за коалиция с ПП

Две от трите партии в "Демократична България" - ДСБ и "Да България" - започват преговори за евентуално общо явяване на изборите на 2 април заедно с "Продължаваме промяната".

Решението на партията на Христо Иванов беше обявено късно в неделя срещу понеделник, часове след като ДСБ упълномощи своето ръководство.

Националният съвет на ДБ дава мандат на своето лидерство да води "преговори за съвместни действия (предизборна или следизборна коалиция)" с ПП не само за предсрочните избори, но и за местните избори наесен.

Двете условия за тази цел, според съобщението на "Да България" са:

  • Подписване на коалиционно споразумение между ДБ и ПП, което да определи политическите цели на коалицията и да формира механизъм за вземане на решения, който гарантира демократична коалиционна култура;
  • Създаване на програма за управление на коалицията, която да отразява идеологическите разлики между ДБ и ПП, да гарантира дясно-центристката идентичност на ДБ и нейните приоритети за модернизация на страната, насочени към иновациите и икономика с висока добавена стойност, дигиталната трансформация, стремеж към балансиран бюджет, реформиране на институциите в страната и постигане на върховенство на правото.

От партията поставят пет основни национални задачи, "за които в момента има отворен исторически прозорец": приемането на България в Шенген, влизане в еврозоната, "депутинизация и укрепване на националната сигурност, реализиране на Плана за възстановяване и устойчивост и провеждане на правосъдна реформа и търсене на конституционно мнозинство за "дълбока реформа на модела за управление на прокуратурата.

"За да може да бъде осъществен този дневен ред, след изборите трябва да се излъчи истинско демократично реформаторско парламентарно правителство. За целта “Продължаваме промяната” и “Демократична България” трябва да намерят подходящия формат за участие на изборите, който да може в най-голяма степен да гарантира получаването на първия мандат и успешното реализиране на политическата формула, която ПП и ДБ предложиха за осъществяване на втория и третия мандат в рамките на 48-ото Народно събрание.", се казва в позицията.

За да спечелят първия мандат - или двете групи трябва да се коалират преди изборите и да вземат най-голям брой гласове, или да се явят поотделно и сборът от вота им да е по-висок от този на всички други парламентарни групи.

Второто условие беше факт и в 48 Народно събрание - депутатите на ПП и ДБ, взети заедно, бяха повече от тези на първата сила ГЕРБ след изборите на 2 октомври 2022 г.

Двете парламентарни групи предпочетоха да не се обединяват с цел да вземат първия мандат вместо ГЕРБ, след като разпределението на силите в парламента беше взаимно блокиращо.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете

17:15 - 04.06.2023