След ДСБ, и "Да България" се съгласи на преговори за коалиция с ПП

Две от трите партии в "Демократична България" - ДСБ и "Да България" - започват преговори за евентуално общо явяване на изборите на 2 април заедно с "Продължаваме промяната".

Решението на партията на Христо Иванов беше обявено късно в неделя срещу понеделник, часове след като ДСБ упълномощи своето ръководство.

Националният съвет на ДБ дава мандат на своето лидерство да води "преговори за съвместни действия (предизборна или следизборна коалиция)" с ПП не само за предсрочните избори, но и за местните избори наесен.

Двете условия за тази цел, според съобщението на "Да България" са:

  • Подписване на коалиционно споразумение между ДБ и ПП, което да определи политическите цели на коалицията и да формира механизъм за вземане на решения, който гарантира демократична коалиционна култура;
  • Създаване на програма за управление на коалицията, която да отразява идеологическите разлики между ДБ и ПП, да гарантира дясно-центристката идентичност на ДБ и нейните приоритети за модернизация на страната, насочени към иновациите и икономика с висока добавена стойност, дигиталната трансформация, стремеж към балансиран бюджет, реформиране на институциите в страната и постигане на върховенство на правото.

От партията поставят пет основни национални задачи, "за които в момента има отворен исторически прозорец": приемането на България в Шенген, влизане в еврозоната, "депутинизация и укрепване на националната сигурност, реализиране на Плана за възстановяване и устойчивост и провеждане на правосъдна реформа и търсене на конституционно мнозинство за "дълбока реформа на модела за управление на прокуратурата.

"За да може да бъде осъществен този дневен ред, след изборите трябва да се излъчи истинско демократично реформаторско парламентарно правителство. За целта “Продължаваме промяната” и “Демократична България” трябва да намерят подходящия формат за участие на изборите, който да може в най-голяма степен да гарантира получаването на първия мандат и успешното реализиране на политическата формула, която ПП и ДБ предложиха за осъществяване на втория и третия мандат в рамките на 48-ото Народно събрание.", се казва в позицията.

За да спечелят първия мандат - или двете групи трябва да се коалират преди изборите и да вземат най-голям брой гласове, или да се явят поотделно и сборът от вота им да е по-висок от този на всички други парламентарни групи.

Второто условие беше факт и в 48 Народно събрание - депутатите на ПП и ДБ, взети заедно, бяха повече от тези на първата сила ГЕРБ след изборите на 2 октомври 2022 г.

Двете парламентарни групи предпочетоха да не се обединяват с цел да вземат първия мандат вместо ГЕРБ, след като разпределението на силите в парламента беше взаимно блокиращо.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024