След експлозиите в Киев: САЩ ще изпратят комплекси Patriot на Украйна Снимка: © Getty Images

След като системите за противовъздушна отбрана на Киев свалиха 13 руски дрона в сряда, администрацията на американския президент е готова да изпрати в Украйна зенитно-ракетни комплекси Patriot.

Предстои решението да бъде взето още през тази седмица, съобщава Reuters.

Планът на Пентагона следва да бъде одобрен от министъра на отбраната Лойд Остин. Все още не е ясно колко комплекса ще бъдат пратени в Украйна. Една система Patriot се състои от радар, команден пункт, спомагателна техника и до четири установки с по четири ракети.

В установките Patriot могат да се зареждат ракети от различен вид, в това число такива, които могат да поразяват на разстояние 80 км и височина до 20 км. Системата достига цели, движещи се със свръхзвукова скорост и да проследява до 125 цели.

Вероятно след съгласуването комплексите ще бъдат предоставени в максимално кратък срок, а украинските военни ще преминат обучение във военна база на САЩ в Германия.

Patriot се смята за една от най-модерните системи за противовъздушна отбрана на САЩ и сдобиването с нея е предизвикателство. Системата ще помогне на Украйна да се защити от руски ракети и атаки с дронове, които удариха енергийната инфраструктура на страната.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев предупреди НАТО да не оборудва Киев с Patriot, така че е вероятно Кремъл да види този ход като ескалация на конфликта.

Сутрешният доклад на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна в сряда подчерта необходимостта от системи за противовъздушна отбрана в цялата страна. В него пише, че през последните 24 часа в Харков, Донецка и Запорожка област "врагът е нанесъл 1 въздушен и 11 ракетни удара, 3 от които по гражданска инфраструктура, и е нанесъл над 60 атаки от залпов огън".

Във вторник кабинетът на Володимир Зеленски съобщи, че Киев е провел военни преговори на високо ниво с Вашингтон, съобщи кабинетът на украинския президент Володимир Зеленски.

От нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари САЩ са предоставили на Украйна 19,3 милиарда долара военна помощ.

Същвременно украинските въоръжени сили публикуваха загубите на Русия от началото на войната. Според техните данни Москва е загубила 96 000 войници, 281 самолета, 264 хеликоптера и над 2 970 танка.

На фона на тези събития Киев все още разполага само с 2/3 от необходимата енергийна мощност.

В Париж около 70 държави и институции обещаха малко над 1 милиард евро (1,05 милиарда долара), за да помогнат за поддържането на водата, храната, енергията, здравеопазването и транспорта на Украйна.

Във видео реч пред парламента на Нова Зеландия в сряда украинският президент Володимир Зеленски каза, че вредата за околната среда от войната на Русия ще засегне милиони хора за много години наред.

"Руските атаки са заразили океаните и 3 милиона хектара (7,4 милиона акра) гори. Десетки реки са замърсени, стотици въглищни мини са наводнени, десетки от най-опасните предприятия, включително химически, са унищожени от руските удари“, каза той и допълни, че всичко това ще има пряко въздействие върху милиони.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024