След години на борба с депресията Stromae се завърна с песен във френско новинарско студио Снимка: © TF1

След 7 години далеч от сцената, в които се е борил с депресията и самотата, Stromae се завърна.

Пол ван Хавер, както е истинското име на 36-годишния белгийски музикант, изпя парчето „Sante“ от новия си албум „Multitude“ в шоуто на Джими Фалън през декември, а сега представи и втория си хит след завръщането. Това се случи по доста неочакван начин – в новинарското студио на френската телевизия TF1.

Stromae даде кратко интервю пред водещата на новините и в отговор на последния ѝ въпрос започна да пее песента „L’Enfer“ (Ад), докато в същото време зазвуча музиката от новото му парче. Белгиецът направи страхотно изпълнение, гледайки към камерата през цялото време, и впечатли с типичното за себе си емоционално отношение към всеки ред от песните.

В „L’enfer“ музикантът пее за бърнаута, който го е сполетял в последните години. „Понякога мислех за самоубийство/ И не съм никак горд от това/ Понякога си мислим, че то е единственият начин да заглушим тези мисли/ Мислите, които ме карат да живея в ад“.

Парчето веднага беше качено в музикалните платформи. Новият албум на Stromae „Multitude“ ще излезе на 4 март. Той е един от най-чаканите за 2022 от френскоговорящите музикални фенове.

Stromae се оттегли от сцената през 2015, а в средата на октомври 2021 пусна първия си сингъл от доста време насам – Sante, посветен на работниците, които не забелязваме, но са повече от важни за обществото.

За разлика от тази песен, „L’enfer“ е лична изповед, ехо от изминалите дни на самота и депресия, в които белгиецът е открил отново смисъла. Последният му албум преди това беше от 2013 - "Racine carrée".

Stromae стана истински хит в световен мащаб след "Alors On Danse" (2010 г.). Сред известните му парчета са още „Papaoutai“, „Formidable“, „Tous les Memes“, „Quand c’est?” и други.

Години наред той правеше турнета по целия свят, които са го изтощили и физически, и психически. „Дори когато ние, музикантите, продаваме мечти, това си остава работа. И като всяка работа, когато се претоварим твърде много, следва бърнаут“, призна белгиецът в интервю за телевизия France 2 през 2018 г.

Пред TF1 – преди излъчването на музикалното изпълнение – той казва, че работата му с Били Айлиш и Дуа Липа по техни видеоклипове му е помогнала, защото напрежението вече не било поставено изцяло върху него.

В новия си албум Stromae е използвал музикални инструменти от Южна Америка, Азия и Африка, за да смеси различни ритми. Казва, че го е посветил на майка си Миранда, с която е пътувал на няколко континента. „Исках да използвам китайски и бразилски инструменти. Не исках боливийски, конгоански или руандийски трак, а да създам нещо общо".

Албумът е със заглавие „Multitude“, защото „всички ние сме различни хора, различни персонажи“, казва белгиецът.

Говорейки за най-новата си песен, Stromae отбелязва, че повечето хора свързват музиката му с по-тъмни и тъжни теми. „Така виждам аз живота – той е бяло и черно, с трудни и радостни моменти едновременно. Няма връх без спад“.

Когато бе попитан от водещата на TF1 дали собствената му музика го е измъкнала от депресията, Stromae запя: „Не съм сам, когато се чувствам сам/ Ако преброя хората като себе си, ще сме наистина много“.

Белгиецът ще поднови турнетата с три концерта - в Брюксел на 22 февруари, на 24 февруари е в Париж, а три дни по-късно – в Амстердам. Билетите за тях са били разпродадени за 15 минути, след като бяха пуснати на 3 декември. Турът на Stromae ще продължи до 2023 на различни дестинации.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024