"Убежище от 5G, кемтрейлс, флуорираната вода, задължителните ваксини и здравните мерки" - така се рекламира т.нар. "Зелен рай", комуна с площ от 1600 хектара в един от най-бедните райони на Парагвай, която си е поставила за цел да събере на едно място около 3000 антиваксъри от Германия, Австрия и Швейцария. 

Ако 2022 г. започна с новините за странната миграция на противници на Covid-мерките от Западна Европа към българското Черноморие - сега се оказва, че подобни селища са се появили и в Южна Америка. 

Комуната се намира в селска община в Парагвай, която не разполага с нито едно легло за интензивно лечение и има само една напълно оборудвана линейка. 

Увеличаването на чуждестранното население в е започнало от началото на Covid-пандемията. За две години новодошлите германци са се увеличили от 4 на 101. В момента там живеят около 150 души, а амбицията е да се увеличат до 3000.

Проектът се издържа със строителство на къщи и предлагане на 1600 парцела за продан. Отделно се продават и фотоволтаични системи за производство на ток. Според секцията с "въпроси и отговори" - нотариалният акт не се връчва на новия собственик, преди той да е прекарл 9 месеца "изпитателен срок". 

"Зеленият рай" се рекламира като място, в което всеки може да избяга от "социалистическите тенденции на настоящата икономическа и политическа ситуация в света". 

Условията за настаняване в Парагвай не са твърде строги, макар че през януари 2022 г. държавата въведе изискване за задължителни ваксинационни сертификати за чужденци, които искат да влязат в страната. Политиката им се оказва привлекателна за германците, които "искат да избягат от матрицата и дълбоката държава". 

Сред обитателите на комуната има възрастни хора и семейства около 40-те години, които са решили да се преместят с децата си в Парагвай. 

В YouTube-канала им има клип, който показва как над 200 души празнуват Коледа "на свобода", далеч от "Старата родина", и то с предимството на топлото време в региона през декември. В останалите видеа в канала се обяснява как Covid-пандемия не съществува или се промотират "чудотворни лекове" срещу инфекцията. 

Основателят на "Зеления рай" Ервин Анау се представя за "нестандартно мислещ човек", който "винаги се е бунтувал и е алергичен към всичко, което се опитва да го командва". Преди да се насочи към парагвайския проект, той е бил част от църквата на сциентолозите - твърди, че го е направил в опит да "тества различни религии и общности", но е напуснал преди 24 години и сега е "критик на тази секта". 

Създава комуната за "хора, които искат да се запазят физически здрави и да се развиват психически и духовно". В нея е създаден и център за "натуропатия" и алтернативна медицина. 

В едно от промоционалните интервюта за проекта той говори за това, че иска да запази германските народи от присъствието на Исляма. В друга статия той обяснява, че причините за емиграцията от Германия и Австрия са "миграционната криза, растящата данъчна репресия и прекомерната бюрокрация". 

Преди изборите в САЩ през ноември 2020 г. той специално се обръща и към американци, които "търсят убежище от евентуална победа на Демократите". 

Според бившата ръководителка на общинския съвет в Каазапа, където се намира селището, Анау се ползва от протекциите на бившия президент на Парагвай Хорасио Картес - бизнесмен със спорна репутация, който е смятан за най-богатия човек в страната. 

Каазапа е регионът с най-високия дял на хора, живеещи в крайна бедност. Германският Focus посочва с ирония, че много от жителите на Парагвай всъщност искат да се ваксинират, но не могат - както заради недостига на дози, така и заради липса на инфраструктура. Дори при тези условия, 43% от местно население вече е напълно имунизирано. 


Антиваксъри от Германия и Австрия се заселват по българското ЧерномориеАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне